Is het waar dat hoe meer je zweet, hoe dunner je wordt?

Sommige mensen geloven nog dat zweten gerelateerd is aan de hoeveelheid calorieën die je verbrand, maar dit is niet waar. We leggen je uit waarom niet.
Is het waar dat hoe meer je zweet, hoe dunner je wordt?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Het is een bekende mythe dat des te meer je zweet tijdens je training, des te meer kilo’s je kwijtraakt. Dit is echter niet waar. Het aantal calorieën dat je verbrandt, heeft niets te maken met de hoeveelheid zweet die je produceert. 

We zullen hier de vraag beantwoorden: is het waar dat hoe meer je zweet, hoe dunner je wordt?

Zweet, gewichtsverlies en sporten

Sportende man

Laten we een kijkje nemen wat er gebeurt in de sportschool of als je traint. Wanneer ze klaar zijn met hun les of sportroutine, zijn sommige mensen doordrenkt van het zweet en hebben een handdoek nodig en moeten zich omkleden. Anderen zijn droog, alsof ze geen vinger hebben bewogen.

Is de eerste persoon meer gewicht aan het verliezen dan de tweede persoon?

Dit is een populaire gedachte. Ondanks dat veel mensen dit geloven, is dit niet waar. 

Sporten en het lichaam

Laten we een kijkje nemen wat er in je lichaam gebeurt wanneer je sport.

Om af te koelen wanneer je lichaamstemperatuur te hoog wordt, heeft je lichaam een mechanisme dat we zweten noemen. Je stoot water uit door middel van de zweetklieren in je huid. Dit verlaagt je lichaamstemperatuur.

De hoeveelheid zweetklieren die je hebt, wordt bepaald door je genen, en deze werken niet in elk lichaam hetzelfde.

Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe meer je zweet, hoe meer zweetklieren je hebt (het gemiddelde ligt tussen de 2 en 4 miljoen in je gehele lichaam).

Vrouwen en mannen

Vrouwen hebben er over het algemeen meer dan mannen, maar de zweetklieren van mannen zijn actiever (tot 50% meer). Daarnaast hebben zij een andere lichaamssamenstelling: mannen hebben meer water in hun lichaam en het zweet is zuurder. Een andere hormoonsamenstelling is hiervoor de reden.

Vrouwelijke atleten starten bij een hogere temperatuur met zweten, afkomstig van dieper gelegen weefsels. Bij dezelfde inspanning en temperatuur, beginnen mannen eerder met zweten.

Vrouwen hebben aan de andere kant meer mechanismes om het lichaam te laten afkoelen (vooral de circulatiemechanismes).

Water drinken

Mannen zweten meer

Wanneer je daarom in de sportschool rondkijkt, zie je meer mannen zweten en meer vrouwen met een rode huid (vooral het gezicht). Dit komt doordat de capillairen op het oppervlak van hun huid verwijden en meer warme afgeven.

Hoeveel je zweet is afhankelijk van:

  • Het weer (vochtigheid en warmte zorgt voor meer zweten)
  • De intensiteit van het sporten
  • Het drinken van koffie of alcohol
  • Wel of niet roken
  • Wat je hebt gegeten (pittig eten verhoogt je lichaam temperatuur)
  • Je gewicht of hoeveel lichaamsvet je hebt

Dus als ik zweet, word ik dunner?

Man drinkt water

Het is bewezen dat mensen met overgewicht meer zweten dan slanke mensen. Het teveel aan lichaamsvet verhoogt de lichaamstemperatuur, omdat dit als een ‘jas’ over je lichaam zit.

Wanneer er inspanningen worden geleverd en bewegingen worden gemaakt, probeert je lichaam de warmte kwijt te raken door middel van zweet.

Dat betekent dat zweten geen calorieën verbrandt. Afslanken is gerelateerd aan andere factoren zoals spiermassa en vetweefsel.

Het is waar dat wanneer je zweet, je gewicht verliest, maar deze kilo’s zijn gemaakt van water en mineralen die je verliest middels het zweet.

Helaas!

Met andere woorden: je verliest geen vet door je zweetklieren. 

Wat je kwijtraakt tijdens het sporten, krijg je terug zodra je water of sportdrankjes drinkt. Maar stop niet met het hydrateren van jezelf voor, tijdens en na het sporten.

Het is belangrijk om duidelijk te maken dat zweten niet de calorieverbranding verhoogt. Dus als je veel zweet tijdens je training, heb je misschien minder vet verbrand dan de persoon die niet heeft gezweet.

Waarom maakt sporten je dan slanker?

Sporten of een aerobicactiviteit kan ervoor zorgen dat je gewicht verliest, maar niet omdat je meer zweet.

Waar komt het gewichtsverlies dan vandaan?  Van de trainingsintensiteit. Bijvoorbeeld, met 30 minuten hardlopen verbrand je 300 calorieën. Dit is niet afhankelijk van hoeveel je gezweet hebt.

Lichaamstemperatuur

Vergeet niet dat je lichaam een stabiele temperatuur behoudt door middel van zweten. Dit is de functie, en niet jou helpen met gewicht verliezen zodat je er beter uitziet in je bikini.

Als afslanken zo makkelijk was door te zweten, is het enige wat je moet doen, bijvoorbeeld naar een sauna gaan of gedurende de middag in de zon gaan liggen. Helaas werkt dit niet zo. 

Welke oefeningen verbanden vet?

We hebben de mythe dat zweten gelijk staat aan afslanken al weerlegd. Ook hebben we gezegd dat als je meer gewicht wilt verliezen, je een intensievere training moet doen. We willen je graag vertellen welke oefeningen je kan doen!

Dit zijn ze:

  • Aerobictrainingen
  • Een wandeling
  • Joggen
  • Skiën
  • Zwemmen
  • Fietsen
  • Dansen
  • Boksen
  • Martial arts

Wanneer je een van deze activiteiten doet, krijgen je spieren energie van het opgeslagen vet. Dit vermindert het vet dus. Samen met een goed dieet zal dit je helpen om de resultaten te behalen die je graag wilt.

Onthoud: het maakt niet uit hoeveel je zweet; het maakt uit hoe hard je werkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hendricks AJ., Vaughn AR., Clark AK., Yosipovitch G., et al., Sweat mechanisms and dysfunctions in atopic dermatitis. J Dermatol Sci, 2018. 89 (2): 105-111.
  • Hodge BD., Sanvictores T., Brodell RT., Anatomy, skin sweat glands. StatPearls, 2020.
  • Takahagi S., Tanaka A., Hide M., Sweat allergy. Allergol Int, 2018. 67 (4): 435-441.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.