Rode vlekjes op de huid: moet je je zorgen maken?

Rode vlekjes betekenen niet vaak een gezondheidsprobleem, tenzij ze samengaan met ongemak zoals jeuk of bloeden. Als dit voorkomt, moet je contact opnemen met je huisarts.
Rode vlekjes op de huid: moet je je zorgen maken?
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 21 oktober, 2018

We zijn er zeker van dat je wel eens verrast bent geweest door rode vlekjes op de huid aan te treffen. Ze worden ook wel eens ruby spots genoemd en ze verschijnen en verdwijnen dan weer, willekeurig.

Het is normaal dat we ze opmerken en ons zorgen maken als ze zomaar opeens verschijnen en dan weer verdwijnen. We moeten echter één ding meteen duidelijk maken: rode vlekjes zijn verworven angiomen, ze zijn genetisch en gaan vaak samen met de veroudering van de huid.

Het feit dat het geen kanker is of veroorzaakt wordt door schade door de zon betekent niet dat we niet in de gaten moeten houden of ze veranderen.

Hieronder zullen we meer feiten met je delen over angiomen. We weten zeker dat je deze informatie behulpzaam zult vinden.

Vijf feiten over rode vlekjes op de huid

Rode vlekjes op de huid komen het meest voor in de leeftijd van 40-45 jaar oud. Dit betekent niet dat ze niet bij kinderen of pubers voor kunnen komen.

Ze vallen meestal op door hun rode kleur. Ze vallen makkelijk op en veel mensen vinden ze lelijk. Zo erg zelfs, dat veel mensen deze rode vlekken willen laten verwijderen, deze genetische neiging die we van onze ouders hebben geërfd.

Laten we eens kijken naar wat meer feiten.

Feiten over rode vlekjes op de huid

Wat zijn rode vlekjes op de huid precies?

Rode vlekjes op de huid worden veroorzaakt door de verwijding van de capillairen als gevolg van kleine breuken in het vaatstelsel. Ze komen het vaakst voor op de armen en borst.

 • Experts zeggen dat ze vergelijkbaar zijn met spataderen, maar dan loodrecht op de huid in plaats van parallel.
 • We moeten ook wijzen op het volgende: het zijn goedaardige tumoren. Het zijn gewoon ophopingen van melanocyten die meestal niet kwaadaardig worden, in tegenstelling tot moedervlekken.

Rode vlekjes en plekjes op de huid

We moeten eraan denken dat we zowel rode vlekjes als plekjes op de huid kunnen hebben. Laten we eens kijken naar een aantal belangrijke details:

 • Couperose manifesteert zich ook als verwijding van de haarvaten, maar lijkt vaak op spataderen in uiterlijk. Ze komen voor als gevolg van temperatuurschommelingen of zelfs tijdens de zwangerschap.
 • Het goede nieuws is dat het omkeerbaar is en op den duur zal verdwijnen.
 • Bovendien zijn hemangiomen de klassieke moedervlekken die veel mensen hebben. Ze kunnen rood zijn of een paarsachtige tint hebben.
 • Het zijn kleine capillaire malformaties die bijna uitsluitend op de romp en het gezicht van kinderen verschijnen. Ze kunnen verdwijnen met de loop van de tijd of gedurende het hele leven blijven.

Moet ik me zorgen maken?

We moeten nogmaals duidelijk maken dat deze rode vlekjes op de huid niet cancereus zijn. Het zijn goedaardige tumoren, maar we moeten wel opletten of er veranderingen optreden.

Moet ik me zorgen maken over rode vlekjes op de huid
 • Ze moeten niet in grote getale op dezelfde plek voorkomen.
 • Rode vlekjes op de huid moeten geen ongemak veroorzaken. Als ze pijn doen, jeuken of op een andere manier tot last zijn, moet je een arts raadplegen.
 • Rode vlekjes moeten niet bloeden. Als ze gaan bloeden als je ze aanraakt, moet je een dermatoloog raadplegen.
 • Let op de kleur en de vorm. Als de kleur donkerder wordt of de randen niet meer glad zijn, moet je een specialist raadplegen.

Wat kan ik doen om ze te verwijderen?

Ondanks dat ze in het algemeen geen risico voor de gezondheid zijn, vinden sommige mensen deze vlekjes lelijk, vooral als ze goed zichtbaar zijn.

Wat te doen om rode vlekjes op de huid te verwijderen
 • Het is belangrijk dat we erop wijzen dat je ze nooit zelf moet proberen ze thuis te verwijderen of met natuurlijke producten, want dit kan gevaarlijk zijn.
 • Rode vlekken op de huid kunnen 6 tot 7 mm groot worden. Omdat het haarvaten zijn, moeten we nooit proberen ze zelf te verwijderen. Een dermatoloog zal in staat zijn om de beste en veiligste methoden uit te leggen om ze te verwijderen.
 • Vaak wordt een laser of elektrische scalpel gebruikt om de rode vlek af te branden, waardoor voorkomen wordt dat ze weer verschijnen. Deze techniek is volkomen veilig.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Luba, M. C., Bangs, S. A., Mohler, A. M., & Stulberg, D. L. (2003, February 15). Common benign skin tumors. American Family Physician.
 • Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., González-Santos, J. M., & Arnáiz, J. (2016). Puntos de Campbell de Morgan, hemangioma capilar o angioma senil. Medicina General y de Familia5(3), 107–109. https://doi.org/10.1016/j.mgyf.2016.01.005
 • Kim JH, Park HY, Ahn SK. Cherry Angiomas on the Scalp. Case Rep Dermatol. 2009;1(1):82–86. Published 2009 Nov 11. doi:10.1159/000251395

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.