Waar moet je op letten bij moedervlekken?

Mensen met atypische moedervlekken wordt aangeraden extra aandacht te besteden aan veranderingen van vorm, kleur en oppervlak. Met name als moedervlekken vaak in de familie voorkomen.
Waar moet je op letten bij moedervlekken?

Laatste update: 28 oktober, 2018

Moedervlekken zijn licht tot donker gekleurde vlekjes of verhevenheden van de huid, die regelmatig voorkomen tijdens de kindertijd en adolescentie. Bij moedervlekken is er sprake van een concentratie van cellen die pigment kunnen vormen, de zgn. melanocyten.

Ze worden ook wel geboortevlekken genoemd. Ze komen voor in verschillende kleuren en vormen, van bruin tot zwart of zelfs de kleur van je huid. Soms voelen ze bobbelig aan of zijn glad en verheven. Wil je graag meer weten over moedervlekken? Lees dan onderstaand artikel met nuttige weetjes over de geboortevlek.

De meeste moedervlekken vormen geen gevaar voor de gezondheid. Het is dan ook niet nodig om ze te verwijderen. Ze komen voor bij vrijwel iedereen, hoewel bij sommige mensen veel meer dan bij anderen. Hier zetten we alle nuttige basisinformatie over moedervlekken op een rijtje.

Waar moet je op letten bij moedervlekken?

Moedervlekken die geleidelijk of plotseling gaan veranderen, zijn verdacht en moeten gecontroleerd worden bij de dermatoloog.

De veranderingen waar je op moet letten zijn:

  • Groter worden
  • Helemaal of gedeeltelijk van kleur veranderen
  • Steken
  • Jeuken en/of pijn en bloeden

Speciale aandacht besteden we aan dysplastische nevi of atypische moedervlekken. Het zijn platte of verheven, donkerbruine huidgezwellen, al of niet met haren, die groter zijn dan de normale moedervlek. De vorm ervan kan veranderen en de kleur varieert mogelijk van lichtbruin tot heel donker, mogelijk met een roze achtergrond.

moedervlek op de huid

 

Er zijn heel veel mensen die meer dan honderd atypische moedervlekken vertonen op het lichaam. Ze komen talrijker voor bij het ouder worden. Ze kunnen overal op het lichaam ontstaan, maar toch vaker op plaatsen die meestal bedekt blijven.

De moedervlekken die op latere leeftijd zijn ontstaan, hebben een iets grotere kans om te ontaarden in een melanoom. Zeker bij degenen waar atypische moedervlekken ook voorkomen bij familieleden kan er een erfelijk risico bestaan.

Mensen met atypische moedervlekken wordt aangeraden extra aandacht te besteden aan veranderingen van vorm, kleur en oppervlak. Met name als moedervlekken vaak in de familie voorkomen. Wanneer er een verandering optreedt in de moedervlek, dan kan je het beste meteen een arts raadplegen voor verdere controle.

Belangrijk is tevens het gebruik van een goede zonnecrème met hoge beschermingsfactor, omdat zonnestralen het risico op het ontstaan van huidkanker verhogen.

Hoe ziet een abnormale moedervlek eruit ?

schema met moedervlekken

 

Moedervlekken hebben een (zeer) klein risico om te ontaarden in een melanoom. Melanoom is een zeer agressieve vorm van huidkanker, die al in een vroeg stadium kan uitzaaien (metastaseren).

Wanneer het melanoom in een vroeg stadium ontdekt en verwijderd wordt, dan is de kans dat het melanoom al uitgezaaid is klein. De overlevingskans is dan uitstekend. Daarom is het uiterst belangrijk dat je weet hoe je kan ontdekken of een moedervlek evolueert in een melanoom. Let daarbij op het volgende:

  • Een verdachte moedervlek is niet symmetrisch. Er ontstaan ongelijke helften, die kunnen verschillen van vorm, kleur en dikte of verhevenheid. Ze lijken geen deel meer uit te maken van dezelfde moedervlek.
  • De randen zijn onregelmatig. De begrenzing is niet scherp meer en heeft geen duidelijk afgebakende vorm.
  • De kleur van de moedervlek is niet meer egaal. Er ontstaat wisselende pigmentatie.
  • De grootte van een melanoom start vanaf ongeveer 6mm  in diameter of iets kleiner. De grootte ervan kan echter variëren.

Misschien ook interessant om te lezen: Leer huidkanker herkennen

Er wordt aangeraden onmiddellijk een dermatoloog te raadplegen als moedervlekken één van hierboven vermelde eigenschappen vertonen, daar een klein melanoom kan ontaarden in een zeer ernstig gezondheidsprobleem

Onthoud dat preventie en observatie belangrijk zijn. Dat bij het ontdekken van een melanoom onmiddellijk ingrijpen belangrijk is om verdere ontwikkeling tot huidkanker te voorkomen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.