De eerste tekenen van kanker die 90% van de mensen negeert

Soms kunnen symptomen een gevolg zijn van andere oorzaken. Maar het is erg belangrijk dat je geen enkele van deze signalen negeert. Raadpleeg een arts zodat die een diagnose kan stellen en een gepaste behandeling voorstellen.
De eerste tekenen van kanker die 90% van de mensen negeert

Geschreven door Lorena González

Laatste update: 23 augustus, 2022

Kanker waarschuwt ons. Zodra het optreedt, is er sprake van enkele eerste tekenen van kanker die essentieel kunnen zijn om de aandoening vroegtijdig vast te stellen. Want dit kan de sleutel zijn om ervoor te zorgen dat de ziekte zich niet verder ontwikkelt en op tijd gediagnosticeerd wordt.

Negentig procent van de mensen heeft de neiging om deze symptomen te negeren. Het is dus de moeite waard dat je ze in gedachten blijft houden.

Als één ding van belang is bij een aandoening als kanker, dan is het een vroegtijdige diagnose. Als je dus één van deze symptomen opmerkt, wees dan niet ongerust. Maar vraag je arts om advies en leg uit wat er gebeurt.

Misschien is er niets aan de hand. Maar als je een of andere soort kanker hebt, dat is het veel beter dat je de behandeling zo vroeg mogelijk start. Want in deze gevallen is voorkomen beter dan genezen.

1. Onregelmatigheden op de huid

Eerste tekenen van kanker, onregelmatigheden op de huid

De verschijning van onregelmatigheden op de huid kan één van de eerste tekenen van huidkanker of borstkanker zijn. Maar het is niet alleen een teken. Het kan ook verband houden met het optreden van bulten. Die kunnen zowel in de borsten als in de zone van de oksels verschijnen.

 • In dit geval zal je waarschijnlijk ook irritatie ervaren. Het is ook mogelijk dat je vlekken van een onbekende oorsprong ziet. Want ze hebben niet te maken met allergische reacties op voeding of cosmetica.
 • Soms zie je in het midden van een onregelmatigheid gapende wondjes verschijnen. Of het kan ook gebeuren dat je moedervlekken groeien en veranderen van grootte. Je moet dan zo vlug mogelijk je arts bezoeken.

2. Langdurig hoesten

Begin je plotseling langdurige hoestaanvallen te krijgen zonder een schijnbare oorzaak? Dan moeten jouw alarmbellen gaan rinkelen.

 • Een langdurige hoest is één van de eerste tekenen van kanker. Het gaat gepaard met een daling van de eetlust en snel gewichtsverlies.
 • In de meer gevorderde stadia van longkanker komt het vaak voor dat patiënten bloed ophoesten en kortademig zijn.

3. Jeuk kan één van de eerste tekenen van kanker zijn

Heb je last van jeuk? Bedenk dan dat dit in de meerderheid van de gevallen niets met kanker te maken heeft.

Maar het is wel waar dat er soms een verband kan zijn. Vanuit een klinisch standpunt zijn er onderzoeken die hiervan bewijs leveren.

 • Het is belangrijk dat je met het volgende rekening houdt. Gezwellen in de baarmoeder veroorzaken jeuk in het gebied van de genitaliën.
 • Anderzijds gaat ook hersenkanker gepaard met jeuk in de zone van de neusgaten. Let dus op of dit bij jou gebeurt.

4. Let op je darmen

Eerste tekenen van kanker zijn darmproblemen

Eén van de eerste tekenen van kanker in de dikke darm is verbonden met de werking van de darm.

 • Je moet nagaan of je bloed, slijm of etter in je stoelgang opmerkt. Check ook of je lijdt aan ernstige verteringsproblemen.

5. De kleur van je urine

Dit is nog een ander aspect waarop je moet letten en dat je niet mag vergeten. Dat is de kleur van je urine. De reden is dat het een symptoom van nierkanker kan zijn.

In dit geval kan het ook gepaard gaan met andere symptomen zoals bijvoorbeeld de volgende:

 • Bloed in je urine.
 • Een hoge bloeddruk
 • Nierpijn.
 • Stijgende chronische vermoeidheid.

6. Gewichtsverlies

We hebben dit al vermeld. Een snel gewichtsverlies is nog één van de eerste tekenen van kanker waarop je moet letten. Want dit is een specifiek symptoom van maagkanker.

Maar in het beginstadium van dit symptoom zal je het nauwelijks merken. Maar later zal het gepaard gaan met andere symptomen:

 • Een onverklaarbare afkeer van vlees.
 • Snel een verzadigd gevoel hebben.
 • Bloedarmoede.
 • Verstopping van voedsel.

7. Langdurige keelpijn

Eerste tekenen van kanker, langdurige keelpijn

Langdurige keelpijn kan ook één van de eerste tekenen van kanker zijn, in dit geval van keelkanker. Meestal treedt het samen met de volgende symptomen op:

 • Ten eerste, moeilijkheden met ademen en pijn bij het slikken;
 • Een gezwel in het neoplasme. Het gevolg is dat de persoon de aanwezigheid van een vreemde bult  in de keel voelt;
 • De stem klinkt krassend. Beetje bij beetje verliest iemand zijn stem volledig;
 • Slijm met bloed en stinkende etter verschijnen in de mond.

Het is dus belangrijk dat je onthoudt dat deze observaties niet beslissend zijn wat betreft het stellen van een diagnose. Maar ze vormen wel een stevige basis om deze aandoening vast te stellen.

Merk je één van deze symptomen die de eerste tekenen van kanker kunnen zijn? Aarzel dan niet om zo vlug mogelijk je arts te raadplegen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.