Deze techniek kan maagkanker binnen twee uur opsporen

Het is belangrijk om maagkanker zo snel mogelijk op te sporen. Deze techniek kan dit binnen twee uer doen, met alleen een bloedtest.
Deze techniek kan maagkanker binnen twee uur opsporen

Laatste update: 21 januari, 2019

Maagkanker is de vijfde meest voorkomende kwaadaardige tumor in de wereld. Ook al weten experts niet precies wat dit type kanker veroorzaakt, toch weten ze wel dat de sleutel om de kanker zo effectief mogelijk aan te pakken, is om het zo vroeg mogelijk te ontdekken.

Het meest complexe aspect van deze ziekte is dat de patiënt vaak beginnende symptomen krijgt, die vaak voorkomen in het normale leven. Deze symptomen zijn onder andere een:

 • Vol gevoel hebben
 • Zwaar gevoel in de maag
 • Slechte spijsvertering
Echter bereikt dit type kanker een vergevorderd stadium wanneer de patiënt een grote hoeveel gewicht verliest of wanneer er bloed terecht komt in de ontlasting. In dit stadium moeten er agressieve technieken worden toegepast om de kankercellen aan te pakken.

Een groep doktoren uit Mexico, Griekenland en Chili heeft onlangs een biomarker ontwikkeld die kan helpen om maagkanker in een vroeg stadium op te sporen.

Deze techniek bevat alleen een bloedtest en vergt slechts twee uur geduld om de diagnose van de patiënt in een vroeg stadium te ontdekken. Dit is dus iets wat natuurlijk de overlevingskansen van de patiënt zal vergroten.

Dit is een positief stukje nieuws dat we graag met je willen delen.

Maagkanker en hoe belangrijk een vroege diagnose is

kankercellen

Maagkanker is niet zo veelvoorkomend of agressief als longkanker. Echter krijgen elk jaar een miljoen mensen de diagnose maagkanker.

Als deze ziekte wordt gediagnosticeerd in een vergevorderd stadium, is het gevecht ertegen veel moeilijker.

Dit type tumor is vooral veelvoorkomend in de landen die grenzen aan de grote oceaan. Daarnaast wordt maagkanker vaak gelinkt aan tabak. Een andere factor die deze zieke kan veroorzaken, is de helicobacter pylori-bacterie.

 • Ondanks de aanwezigheid in de magen van vele mensen, kan deze bacterie in combinatie met andere factoren kankercellen creëren.
 • Helicobacter pylori is altijd een voorloper van dit type kanker wanneer een persoon een specifiek gen heeft: cagA. Dit wordt geassocieerd met cytotoxine.

Daardoor kunnen we concluderen dat de waarschijnlijkheid van maagkanker komt door een combinatie van:

 • Je levensstijl
 • Het eten dat je eet
 • Je genen
 • De aanwezigheid van verschillende gifstoffen

Maagkanker is erg moeilijk om te voorkomen. Echter zeggen experts dat de overlevingskans van dit soort kanker 90% is wanneer er vroegtijdig een diagnose wordt gesteld. Daarom zijn de recente ontwikkelingen in het vroegtijdig opsporen van deze ziekte geweldig nieuws.

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf gezonde gewoonten die voor rust zorgen in je leven

De makers van de biomarker

De Chileense ingenieur Alejandro Tocigl, de Griekse wetenschapper Foteini Christodoulou en de Mexicaanse elektronische ingenieur Jorge Soto zijn de makers van de biomarker.

 • Deze jonge wetenschappers hebben de biomarker ontwikkeld om maagkanker in een vroeg stadium te ontdekken. De procedure bestaat uit een makkelijke bloedtest.
 • Hun werk is gepresenteerd binnen het Singularity University-programma, dat gefinanceerd wordt door Google en NASA. De reden van dit initiatief is om te reageren op verschillende medische en sociale behoeften.
 • Het onderzoek naar en de ontwikkeling van de biomarker is het resultaat van een driejarig project, uitgevoerd door de University of California, San Francisco (UCSF).

Een aantal drupjes bloed kan levens redden

man en vrouw maken gezonde maaltijd

Het was de hoogste tijd om een nieuwe manier te vinden om maagkanker op te sporen. Dit is omdat specialisten op dit moment patiënten diagnosticeren die symptomen vertonen en blijken te lijden aan deze ziekte. Ze moeten echter erg lang wachten op de uitslagen en ziekenhuisafspraken.

Daarnaast bevatten deze afspraken procedures zoals endoscopieën of andere testen die erg complex, ingrijpend en duur zijn.

De Miroculus en de bloedtest

 • Iets zo simpel als het toevoegen van de biomarker in een routine bloedtest kan ervoor zorgen dat een vroege diagnose van maagkanker mogelijk kan worden. Deze diagnose kan zelfs gegeven worden zonder dat de patiënt last heeft gekregen van symptomen.
 • Een machine genoemd Miroculus analyseert de bloedtest van de patiënt. Deze machine heeft de mogelijkheid om de moleculen te ontcijferen die geassocieerd worden met kanker in het bloed van de patiënt.
 • Daarnaast geeft de Miroculus de diagnose in twee uur tijd. Deze machine is makkelijk, betrouwbaar en efficiënt. Hopelijk is de machine beschikbaar in andere landen vanaf 2018.
 • Naar aanleiding van de goede resultaten die deze machine geeft, zijn veel specialisten hoopvol om de nieuwe ontwikkelingen toe te passen. De Miroculus kan ook andere typen kanker en ziekten opsporen.
 • De biomarker in combinatie met de Miroculus is een goedkope manier om kanker te diagnosticeren. Ook kan het de kosten verlagen van andere testen. Daarnaast geeft het een eerdere en efficiëntere diagnose. Echter, zoals we eerder al aangeven, zal de techniek niet eerder beschikbaar zijn dan 2018.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om je dokter te raadplegen wanneer je negatieve veranderingen in je lichaam ontdekt. Dit kan namelijk helpen om een vroegtijdige ontdekking van kanker en andere ziekten mogelijk te maken.

Onthoud dus: het voorkomen van ziekten kan levens redden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Cohen, J. D., Li, L., Wang, Y., Thoburn, C., Afsari, B., Danilova, L., … Papadopoulos, N. (2018). Detection and localization of surgically resectable cancers with a multi-analyte blood test. Science. https://doi.org/10.1126/science.aar3247

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.