Redenen om een afspraak te maken bij de dermatoloog

Iedereen zou eens in de zoveel tijd langs moeten gaan bij de dermatoloog. Helaas is het echter vaak zo dat we denken dat onze huid slechts een esthetisch orgaan is.
Redenen om een afspraak te maken bij de dermatoloog

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het menselijk lichaam is erg mysterieus en gecompliceerd. We vragen ons dus vaak af welke dokter we eigenlijk zouden moeten raadplegen wanneer we last hebben van bepaalde veranderingen in ons lichaam. Wanneer ga je bijvoorbeeld langs bij de dermatoloog?

Sommige huidproblemen kunnen vanwege factoren als stress en een slechte voeding ook andere negatieve reacties veroorzaken.

Langdurige blootstelling aan de zon en milieuvervuiling zijn bijvoorbeeld twee redenen waarom we regelmatig tijd vrij zouden moeten maken om langs te gaan bij een dermatoloog.

In veel gevallen raadplegen we de verkeerde dokter wanneer we eigenlijk juist een dermatoloog zouden moeten raadplegen. 

Zo maken veel ouders bijvoorbeeld alleen een afspraak bij de kinderarts wanneer hun kind een probleem heeft. Er zijn echter genoeg gevallen waarin ze ook met hun kind juist langs zouden moeten gaan bij een professionele dermatoloog.

Desalniettemin delen we hieronder enkele situaties waarin je absoluut een afspraak moet maken bij de dermatoloog.

Leer meer over de redenen om een afspraak te maken bij de dermatoloog

1. Wanneer het lange tijd duurt voordat je wonden genezen

Wond

Wanneer je valt en jezelf bezeert, dan kan je misschien een klein wondje oplopen. Dit wondje zou dan echter ook snel weer moeten genezen. Voor sommige mensen is dit genezingsproces echter helemaal niet zo snel.

Om erachter te komen of je een afspraak moet maken bij een dermatoloog is het belangrijk om goed te kijken naar hoe de bloedvlek, die later overgaat in een korstje, eruitziet.

Het is belangrijk om wondjes die opnieuw beginnen te bloeden terwijl ze eigenlijk al aan het genezen zijn niet te negeren.

In het geval dat je last hebt van het probleem dat we hierboven besproken hebben, dan raden wij aan om gelijk een dermatoloog te raadplegen. In dit geval zou er namelijk meer aan de hand kunnen zijn dan alleen een huidprobleem.

Zo zou het probleem dat we hierboven besproken hebben een teken kunnen zijn van diabetes of andere aandoeningen.

2. Wanneer je een nieuwe ‘moedervlek’ aantreft

Moedervlek

Moedervlekken zijn kleine versieringen die de natuur ons schenkt. Ze zorgen ervoor dat kinderen er schattiger uitzien en mannen en vrouwen juist sexy wanneer de schoonheidstip bijvoorbeeld precies boven hun lip zit of op hun wang.

Sommige mensen vinden dit zelfs zo mooi dat ze een schoondheidstip bij zichzelf tekenen om er aantrekkelijker uit te zien.

Niet alle moedervlekken zijn echter zo positief als wij denken. Als je bijvoorbeeld plotseling een moedervlek aantreft die je voorheen nog niet had, dan zou je dit op moeten vatten als een teken dat het nodig is om een dermatoloog te raadplegen.

3. Jeuk in het genitale gebied

Jeuk

Nog een verrassende reden en misschien wel de belangrijkste reden op deze lijst, waarom je absoluut langs zou moeten gaan bij een dermatoloog, is jeuk in het genitale gebied.

Vaak denken we namelijk dat alleen gynaecologen of urologen iets kunnen zeggen over problemen in dit gebied. 

Soms kan iemand echter ook last hebben van een schimmelinfectie of een huidinfectie in dit gebied, problemen die met zorg door een dermatoloog behandeld zouden moeten worden.

In dit geval stellen sommige dermatologen dat lichen sclerosus de meest voorkomende aandoening is, een aandoening die voornamelijk veel jeuk veroorzaakt.

Hoewel dit niet het enige probleem in het genitale gebied is waar een dermatoloog voor nodig is, is dit wel een van de meest voorkomende problemen.

Zoals je ziet zijn we niet alleen in staat om onszelf uit te drukken met woorden. O nze huid kan ook een hoop verklappen over hoe ons lichaam ervoor staat. Daarom moeten we goed letten op de tekenen die ons lichaam vertoont.

Vergeet niet dat de huid het grootste orgaan is. Daarom mag je ontwikkelingen in dit orgaan ook niet onderschatten. Ook zouden we problemen met onze haren en nagels niet moeten onderschatten, aangezien beide verbonden zijn aan onze huid.

Wanneer je organen problemen ervaren, zul je deze problemen vaak kunnen opsporen door goed op je huid te letten en regelmatig langs te gaan bij de dermatoloog! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.