Hoe verwijder je rode moedervlekken?

Rode moedervlekken vormen op zichzelf geen gevaar voor je gezondheid. Vele mensen willen deze echter verwijderen omwille van esthetische redenen.
Hoe verwijder je rode moedervlekken?

Laatste update: 09 december, 2018

Rode moedervlekken vormen op zichzelf geen gevaar voor je gezondheid. Vele mensen willen deze echter verwijderen omwille van esthetische redenen. Hoe verwijder je deze rode moedervlekken?

In dit artikel bespreken we natuurlijke oplossingen om rode moedervlekken te verwijderen. We leggen uit wat deze moedervlekken precies zijn en waar ze vandaan komen. Ook vertellen we je over allerlei medische ingrepen en wat algemene tips om je huid te verzorgen en te beschermen.

Hoe zien rode moedervlekken eruit?

Rode moedervlekken, ook wel haemangioma senilis genoemd, hebben een ronde vorm, een rode kleur en zijn vaak niet groter dan 2 millimeter. De voornaamste plaatsen waar deze moedervlekken verschijnen zijn normaal gesproken de borstkas, nek en armen.

Waarom krijg je rode moedervlekken?

In de meeste gevallen verschijnen rode moedervlekken met het verstrijken van de tijd. Ze zijn dus steeds vaker bij ouderen te zien. Mensen met een lichte huid maken ook meer kans op deze moedervlekken.

De belangrijkste oorzaken van hun verschijning zijn een verwijding van de kleine bloedvaten in de huid en overmatige blootstelling aan de zon.

Hoe kom je er van af?

Als ze klein zijn hoef je ze niet te verwijderen. Je kunt ze gewoon verbergen met make-up. Er bestaan echter ook verschillende medische behandelingen waarmee je deze rode moedervlekken kunt verwijderen. Praat er eerst met je dokter of dermatoloog over, zodat deze je kunnen vertellen welke ingreep in jou geval het beste lijkt.

Medische behandelingen om rode moedervlekken te verwijderen zijn:

 • Chirurgische ingreep: Dit wordt meestal enkel gedaan bij grote en diepe moedervlekken. Deze worden uit de huid gesneden. Daarna moet het gehecht worden. Dit kan echter een pijnlijke ingreep zijn en het laat meestal ook een litteken achter.
 • Lasertherapie: Deze methode is snel en zonder pijn. Het heeft ook bijna geen bijwerkingen.
 • Cyrotherapie: Deze optie gebruikt een stikstofhoudende vloeistof om de moedervlek mee te bevriezen. Daarna kan het verwijderd worden, net zoals gedaan wordt met het verwijderen van wratten. Enig minpunt is dat deze behandeling vrij duur is.

Dit zijn niet de enige mogelijkheden. Veel mensen proberen vaak eerst ook een natuurlijke remedie. Op deze manier vermijden ze de ongemakken van een medische ingreep en de hoge kosten ervan.

Hieronder vind je enkele natuurlijke middeltjes om rode moedervlekken te verwijderen.

Castorolie

Voor deze remedie heb je nodig:

 • castorolie
 • een katoenen watje
 • chirurgische hechtpleister

Toepassing:

 • Dompel eerst het katoenen watje in de olie.
 • Leg het vervolgens over de moedervlek en laat het zitten met behulp van de pleister.
 • Vervang het watje iedere dag.
 • Doe dit gedurende zeven opeenvolgende dagen.

Knoflook

Hoe verwijder je rode moedervlekken

Knoflook heeft zeer krachtige eigenschappen. Misschien wist je al dat het bijvoorbeeld ook wratten kan helpen verwijderen. In dit geval werkt het op dezelfde manier.

 • Bevestig iedere dag een stuk knoflook op de moedervlek met een chirurgische pleister.
 • Vervang het vervolgens twee keer per dag: één keer in de ochtend en één keer wanneer je naar bed gaat.
 • Je kan ook rauwe knoflook of knoflookoliecapsules innemen voor hetzelfde effect.

Zure appel

Dit is een langzame behandeling die geduld vereist. Het is echter effectief, je zult zien hoe de rode moedervlek langzaam verdwijnt.

Doe een zure appel in de blender en wrijf vervolgens minstens drie keer per dag over de moedervlek. Doe dit gedurende drie weken.

Zorg voor je huid

Om er voor te zorgen dat je geen nieuwe rode moedervlekken krijgt, zal je je huid moeten verzorgen,  zeker wanneer deze gevoelig of erg licht is.

 • Bescherm je huid tegen direct zonlicht, zeker gedurende de zomer of tussen 12 en 16 uur. Gebruik steeds zonnecrème, maar het is altijd beter om ook je huid je bedekken tijdens de middag.
 • Doe elke week een natuurlijke peeling. Gebruik enkel producten die geschikt zijn voor jouw huidtype. Denk aan de gevoeligheid van de verschillende delen van je lichaam.
 • Hydrateer en voed je huid voldoende met natuurlijke hydraterende crèmes.
 • Draag natuurlijke stoffen, zoals linnen of katoen. Vermijd synthetische kleding.
 • Eet gebalanceerd. Eet dagelijks fruit, rauwe groeten en gezonde vetten. Dit voedt je huid van binnenuit en zal hem een gezonde uitstraling geven.
 • Neem zo vaak mogelijk een douche met koud water. Als je dit te extreem vindt, probeer je douchebeurt dan op z’n minst te eindigen met koud water. Op deze manier verbeter je namelijk de bloedcirculatie in je lichaam en huid. Erg warm water verzwakt je, droogt de huid uit en verslapt de huid ook.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.