Hoe verwijder je moedervlekken?

· 3 juli 2015

Moedervlekken vormen op zichzelf geen gevaar voor je gezondheid. Vele mensen willen deze echter verwijderen omwille van esthetische redenen.

In dit artikel bespreken we natuurlijke oplossingen om moedervlekken te verwijderen. We leggen uit wat moedervlekken precies zijn, waar ze vandaan ze komen en vertellen je over allerlei medische ingrepen en wat algemene tips om je huid te verzorgen en te beschermen.

Hoe zien moedervlekken eruit?

Moedervlekken hebben een ronde vorm, een rode kleur en zijn vaak niet groter dan 2 millimeter. De voornaamste plaatsen waar moedervlekken verschijnen zijn de borstkas, nek en armen.

Waar komen moedervlekken vandaan?

Moedervlekken verschijnen naarmate je ouder wordt. Dit is waarom oudere mensen ze vaker en in grotere aantallen hebben. Mensen met een lichte huid maken ook meer kans op moedervlekken.

De belangrijkste oorzaken opdat deze verschijnen zijn een verwijding van de bloedvaten in de huid of overmatige blootstelling aan zonlicht.

Hoe kom je er van af?

Kleine moedervlekjes kan je verbergen met make-up. Er bestaan ook verschillende medische manieren om moedervlekken te verwijderen. Praat er eerst met je dokter of dermatoloog over, zodat deze je kunnen zeggen welke ingreep in jou geval het beste lijkt:

  • Chirurgische ingreep: Dit wordt meestal enkel gedaan bij grote en diepe moedervlekken. Deze worden uitgesneden uit de huid. Dit kan pijnlijk zijn en dit soort ingreep laat meestal ook een litteken achter.
  • Lasertherapie: Deze methode is snel en zonder pijn. Het heeft ook bijna geen bijwerkingen.
  • Cyrotherapie: Met deze optie ga je de moedervlek ‘bevriezen’ en verwijderen op dezelfde manier als je wratten laat verwijderen. Enig minpunt is het prijskaartje.

Dit zijn niet de enige mogelijkheden. Veel mensen proberen eerst een natuurlijke remedie. Op deze manier vermijden ze enig risico van een medische ingreep of de hoge kosten.

Hieronder vind je enkele natuurlijke middeltjes:

Castorolie

Hiervoor heb je nodig: castorolie, een katoenen watje en chirurgische tape.

Dompel het katoenen watje in de olie en leg het over de moedervlek met behulp van de tape. Vervang iedere dag het watje en doe dit gedurende zeven opeenvolgende dagen.

Knoflook

Knoflook heeft een paar heel erg krachtige eigenschappen (het kan ook wratten verwijderen!). Voor moedervlekken werkt het op dezelfde manier als je wratten verwijdert: bevestig een stuk knoflook op de moedervlek met wat chirurgische tape. Vervang het twee keer per dag, in de ochtend en wanneer je naar bed gaat.

Je kan ook rauwe knoflook of knoflookoliecapsules eten voor hetzelfde effect.

Zure appel

Doe een zure appel in de blender en wrijf het over de moedervlek, minstens drie keer per dag. Doe dit gedurende drie weken. Dit is een langdurigere behandeling, die wat geduld vraagt, maar tegelijkertijd wel heel effectief is. Je zal zien hoe de vlek verdwijnt.

Zorg voor je huid

Om er voor te zorgen dat je geen nieuwe moedervlekken krijgt, zal je je huid moeten verzorgen – zeker wanneer deze gevoelig of dun is.

  • Bescherm je huid tegen direct zonlicht, zeker gedurende de zomer of tussen 12 en 16 uur. Gebruik steeds zonnecrème, maar het is altijd beter om ook je huid je bedekken tijdens de middag.
  • Doe een natuurlijke peeling, elke week of vijftien dagen. Gebruik enkel producten die geschikt zijn voor jouw type huid en specifieke lichaamsdelen.
  • Hydrateer en voed je huid voldoende met groenten of natuurlijke crèmes.
  • Draag natuurlijke stoffen, zoals linnen of katoen. Vermijd synthetische kledij.
  • Eet gebalanceerd. Eet dagelijks fruit, rauwe groeten en gezonde vetten. Dit voedt je huid van binnenuit en zal hem een gezonde uitstraling geven.
  • Neem zo vaak mogelijk een douche met koud water. Als je dit te extreem vindt, probeer je douchebeurt dan op z’n minst te eindigen met koud water. Op deze manier verbeter je de bloedcirculatie in je lichaam en huid. Erg warm water verzwakt je en verslapt de huid.
Afbeeldingen eigendom van morberg.