Hoelang mag je elke dag trainen?

Wat betreft je dagelijkse training moet je rekening houden met je huidige lichamelijke conditie. Je moet ook overwegen welke vorm van beweging je wil doen en hoeveel tijd je hebt.
Hoelang mag je elke dag trainen?
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 22 december, 2018

Vele mensen hebben de geweldige gewoonte om dagelijks te trainen. Deze gewoonte houdt je gezond en helpt jou om actief en vol energie te blijven. Het helpt ook verschillende soorten ziekten te voorkomen. Het is echter ook belangrijk dat je weet hoelang je elke dag trainen mag.

In dit artikel stellen we jou enkele tips voor. Ze zullen ervoor zorgen dat je dagelijkse training doeltreffend is en positief voor je gezondheid. Tenslotte zijn er meerdere factoren die jouw routine beïnvloeden. Het is dus belangrijk dat je ze kent om optimaal te profiteren van je training.

Is elke dag trainen gezond?

Elke dag trainen is niet alleen goed voor je gezondheid. Het is noodzakelijk.

In de voorbije paar jaren hebben we steeds meer gegevens ontdekt over de verschrikkelijke effecten van een zittend levend op je gezondheid. Mensen werken in een kantoor en zitten urenlang achter hun computer.

Een zittend leven onderwerpt je lichaam aan de marteling van niet bewegen. Het kan vele schadelijke effecten op je gezondheid hebben.

Een zittend leven vertegenwoordigt een heel belangrijke risicofactor voor aandoeningen van het hart en de bloedvaten. Welvaartsziekten komen elke dag steeds meer voor zoals:

 • verhoogd cholesterol- en triglyceridengehalte
 • een hoge bloeddruk
 • obesitas
 • insulineresistentie

Deze aandoeningen zijn gemakkelijk één van de grote kwalen van deze eeuw. Ze zijn afkomstig van onze stijgende manier van leven waarbij we bijna voortdurend zitten.

Mensen die gedwongen zijn om veel tijd zittend door te brengen, moeten dus deze aanbevelingen opvolgen. Ze moeten minstens één keer per uur gaan staan. Het is voldoende om gewoon een beetje te lopen, wat rekoefeningen te doen of de trap op en af te gaan.

Is elke dag trainen gezond

Je vindt meer informatie in dit artikel:
10 tips om meer calorieën te verbranden zonder te sporten

De risicofactoren wanneer je elke dag traint

Als je elke dag traint, dan is er ook een risico dat je te veel doet. Ben je geen professionele atleet en heb je geen trainer, onthoud dan de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Je kan niet van niets doen naar elke dag trainen overstappen. Je moet deze verandering geleidelijk maken. Op die manier voorkom je blessures.
 • Geschikte voeding is fundamenteel. Zorg dus dat het jouw voedingspatroon niet ontbreekt aan eiwitten, koolhydraten en vetten van een hoge kwaliteit.
 • Wanneer je meer traint, moet je ook de hoeveelheid calorieën die je eet, verhogen. Doe dit zelfs al wil je gewicht verliezen. Je kan altijd op bepaalde supervoedingmiddelen rekenen. Zo vind je een snelle en gezonde aanvulling van je dieet.
 • Je moet bepalen welke soort trainingen het best voor je zijn. Hou hierbij rekening met je leeftijd, je gezondheid, je levensstijl en je routine. Onthoud ook dat wat je nodig hebt, na verloop van tijd kan veranderen.
 • Als je aan een ziekte lijdt, dan moet je arts jouw trainingsschema bepalen.

Welke trainingsoefeningen mag ik uitvoeren?

Wanneer je probeert uit te zoeken hoelang je elke dag trainen mag, dan is het ook belangrijk dat je het type training bekijkt.

 • Je kan lichte oefeningen doen die middelmatig intens zijn. Voorbeelden zijn elke dag wandelen of joggen. We raden je aan om dit gedurende 20 minuten tot een uur te doen.
 • Sommige oefeningen hebben een hoge intensiteit en zijn zwaar voor het hart. Die mag je slechts gedurende een half uur doen.
 • Voor de oefeningen van een lage intensiteit is er geen maximale tijd. We hebben het hier over yoga, tai chi of rekoefeningen.
 • Wil je elke dag krachttraining zoals werken met gewichten? Werk dan dagelijks aan verschillende spieren. Je kan een dagelijkse training doen met 5 oefeningen. Daarnaast werk je ook twee keer per week op verschillende spiergroepen.
Kies de juiste trainingsoefeningen

Praktische tips

Wanneer je elke dag trainen wil, onthoud dan deze tips:

 • Vergeet niet dat je vóór en na elke sessie rekoefeningen moet doen. Dit is belangrijk om de soepelheid te verbeteren, de spieren stevig te houden en blessures te voorkomen.
 • Tijdens de training moet je gehydrateerd blijven. Hydratatie is ook belangrijk door de dag heen.
 • Probeer om aerobe en anaerobe trainingen te combineren.
 • Het is ook essentieel dat je tijdens de training op de juiste manier ademhaalt. Adem altijd in wanneer je geen kracht gebruikt.
 • Ga niet onmiddellijk na het eten trainen. Je moet je voeding eerst verteren vóór je begint te bewegen.
 • Bovendien bevelen we ten zeerste aan om een half uur na d training veel eiwitten te eten (plantaardig of dierlijk).

Onthoud tenslotte ook dat elke dag trainen je energie verschaft en je laat ontspannen. Eigenlijk kan je op elk moment van de dag van een trainingssessie genieten. Maak deze gezonde gewoonte dus een onderdeel van je dagelijkse routine! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.