Effectief dieet voor goed gevormde spieren

Als je op zoek bent naar het juiste dieet voor goed gevormde spieren, is het niet alleen belangrijk om je consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten en je ervan weerhouden je doel te bereiken, te verminderen, maar ook om minstens vijf maaltijden per dag te eten.
Effectief dieet voor goed gevormde spieren
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Iedereen die traint, wil meestal zo snel mogelijk resultaat zien en goed gevormde spieren krijgen. Om je te helpen bij dit proces, is het handig om te weten dat er voedingsmiddelen bestaan die je spieren verstevigen en verslapping helpen voorkomen.

In dit artikel delen we een aantal tips die je helpen om een effectief dieet samen te stellen waarmee je snel resultaat behaalt, als je het combineert met de juiste vormen van lichaamsbeweging.

Eiwitten voor goed gevormde spieren

Eiwitten voor goed gevormde spieren

Eiwitten zijn de belangrijkste voedingsstof als het gaat om gezonde en sterke spieren. Daarom is het ook zo belangrijk om de meest geschikte bronnen te kiezen om je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen in de juiste maat.

Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden voor dit dieet, is dat je je consumptie van rood vlees probeert te beperken.

Rood vlees bevat de meeste eiwitten. Het verhoogt helaas echter ook het risico op hartproblemen. Daarom is het het beste om het één keer per week te consumeren.

Wit vlees en vis zijn twee goede vervangers voor rood vlees. Met voedingsmiddelen zoals kalkoen, kip of witvis, kunnen we de spieren versterken en verstevigen zonder daarbij ook onze lichaamsmassa te veel te vergroten. Vooral witvis is in dit geval interessant, omdat het het minste vet bevat.

Tegelijkertijd zijn ook eieren een goede bron van eiwitten. Bovendien bevat de dooier ook veel goede vetten. Als je ei eet, eet dan een omelet gemaakt van twee eiwitten en één eidooier.

Wat betreft zuivelproducten is het het beste om magere varianten te kiezen.

Als het gaat om groenten, zijn peulvruchten de beste bron van eiwitten. Peulvruchten zijn goedkoop en hartstikke gezond. Om darmgas te voorkomen, kunnen ze worden gekookt met komijn.

Je kunt ook noten, bij voorkeur rauw, in je dieet opnemen. Als je meer van geroosterde noten houdt, probeer er dan voor te zorgen dat ze geen suiker of gehydrogeneerde vetten bevatten.

De juiste vetten voor goed gevormde spieren

De juiste vetten voor goed gevormde spieren

Vetten zijn van essentieel belang voor het lichaam. Het is echter raadzaam om je inname ervan te beperken tot slechts de benodigde hoeveelheden.

Om dit dieet effectief te maken voor gewichtsverlies, moet je je consumptie van verzadigde vetten, zoals de vetten die aanwezig zijn in industriële bakproducten, aanzienlijk verminderen en ze vervangen door gezonde vetten.

 • Sommige van dit soort voedingsmiddelen kunnen plantaardige oliën zijn, zoals olijfolie of zonnebloemolie.
 • Je kunt ook noten, vette vis of eierdooiers eten, die ook gezonde vetten bevatten.
 • Ook vind je een goede hoeveelheid gezonde vetten in avocado’s en zaden, zoals sesam of zonnebloem.

Koolhydraten voor goed gevormde spieren

Koolhydraten voor goed gevormde spieren

Enkele van de meest geschikte bronnen van koolhydraten om resultaten te behalen met dit dieet, zijn vers fruit en groenten, hetzij rauw, gekookt of in shakes.

Je kunt ook volkoren granen of bloem eten, of knollen zoals aardappelen.

Voorbeelden van menu’s voor goed gevormde spieren

Om deze voedingsmiddelen op de juiste manier in je dieet op te nemen, delen we hieronder enkele voorbeeldmenu’s om je hierbij te helpen.

Tot de drie voorbeelden behoren een menu met vlees of vis, een vegetarische optie en ook een veganistische optie.

Traditioneel menu

Een goed ontbijt voor goed gevormde spieren
 • Begin de dag met een ontbijt met geroosterd brood met kaas, waaraan je een beetje honing en wat zaden kunt toevoegen.
 • Probeer halverwege de ochtend een tussendoortje met noten en fruit.
 • Maak later, tijdens de lunch, een gerecht klaar waarin je gegrilde kip (of visfilet) combineert met gesauteerde groenten.
 • Halverwege de middag kun je een zuivelproduct nemen, zoals yoghurt met noten.
 • Uiteindelijk kun je de dag afsluiten met een avondmaal bestaande uit een groentecrèmesoep of een omelet.

Vegetarisch menu

 • Wat betreft de vegetarische optie, kun je een ontbijt bereiden bestaande uit yoghurt, vers fruit en noten.
 • Je snack halverwege de ochtend kan bestaan ​​uit wat maïsbrood met kaas en voor je middagmaaltijd kun je volkorenpasta bereiden met champignons, tomaten en groenten.
 • Als snack kun je een geroosterd sneetje volkorenbrood eten met pindakaas, bij voorkeur zelfgemaakt en zonder zout.
 • Aan het einde van de dag kun je bij het avondeten een omelet eten met quinoa.

Veganistisch menu

Goed gevormde spieren met een veganistisch dieet

De laatste optie is een veganistisch menu dat zonder problemen alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat.

 • Als ontbijt kun je volkorenbrood eten met wat plakjes tomaat en avocado.
 • Halverwege de ochtend kun je kiezen uit noten of een groentesmoothie.
 • Bereid als lunch een maaltijd voor bestaande uit linzen met zilvervliesrijst of gebakken champignons.
 • Je tussendoortje in de middag kan ook iets met noten zijn.
 • Als laatste kun je een avondmaaltijd bereiden op basis van groentesoep.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40: 1-20.
 • Quian F., Korat AA., Malik V., Hu FB., Metabolic effects of monounsaturated fatty acid enriched diets compared with carbohydrate or polyunsaturated fatty acid enriched diets in patients with tipe 2 diabetes: a systematic review and meta analysis of randomized controlled trials. Diabetes Care, 2016. 39 (8): 1448-57.
 • Stanhope KL., Sugar consumption, metabaolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 (1): 52-67.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.