12 minder bekende voordelen van citroenen

Citroenen zijn zure vruchten met een unieke smaak die je wereldwijd in allerlei huishoudens kunt aantreffen. Wellicht heb je er zelf een of twee op je fruitschaal liggen!
12 minder bekende voordelen van citroenen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 07 november, 2022

Het is niet alleen een lekkere toevoeging aan allerlei recepten, maar zit daarbij ook nog eens boordevol heilzame voedingsstoffen! Dat zul je zien in onze lijst van 12 voordelen van citroenen.

Daardoor is de vrucht zeer goed voor de gezondheid. Citroenen staan vooral bekend om hun hoge gehalte:

 • Vitamine C
 • B-complex
 • Calcium
 • IJzer
 • Magnesium
 • Kalium
 • Vezels.

Daarom worden citroenen al sinds de oudheid gebruikt binnen de geneeskunde. Tegenwoordig ondersteunen ook meerdere wetenschappelijke studies de voordelen de 12 voordelen van citroenen.

In onderstaand artikel vertellen we je over de 12 voordelen van citroenen waar je misschien nog niet van op de hoogte was!

12 voordelen van citroenen

Een van de belangrijkste van de 12 voordelen van citroenen is het vermogen om het lichaam te alkaliseren. Zo kunnen ze dus de pH-waarde reguleren.

Vandaag de dag eten de meeste mensen veel te veel verzurende producten. In dit geval is het aan te raden om citroenen te eten. Zodoende kan men de zuurgraad in het lichaam in balans houden. Ben jij je bewust van alle voordelen die deze gele citrusvrucht te bieden heeft?

Citroenen zijn vochtafdrijvend

12 voordelen van citroenen

Omdat citroenen rijk zijn aan antioxidanten, vitamines en mineralen, hebben ze een vochtafdrijvende werking. Deze stimuleert de verdrijving van overtollig vocht en gifstoffen uit het lichaam. Dankzij dit beveelt men het eten van citroenen sterk aan om het lichaam te zuiveren.

Op die manier kan het zelfs een aantal vochtgerelateerde gezondheidsproblemen voorkomen.

Bloedzuiverend

De antioxidanten die citroenen bevatten kunnen helpen de aderen schoon te houden en het bloed te zuiveren. Hierdoor is het voor het lichaam makkelijker om afval- en gifstoffen uit het bloed te verwijderen. Daardoor draagt het ook bij aan de preventie van zo hart- en vaatziektes.

Koortsverlagend

Het drinken van warm water met citroen is geweldig om koorts onder controle te houden. Dit middel zal helpen het afweersysteem te versterken en de lichaamstemperatuur te verlagen. Je zult daardoor wel meer zweten — maar, zoals je misschien al weet, koelt zweet het lichaam af.

Bloeddrukverlagend

Bloeddrukmeter

Sommige mensen die last hebben van een hoge bloeddruk zijn in staat geweest dit probleem aanzienlijk te verminderen door regelmatig warm water met citroen te drinken. Dit voordeel is te danken aan het kaliumgehalte van citroenen. Dit gaat vochtretentie en verlaagt de bloeddruk.

Citroenen kunnen keelontstekingen behandelen

Citroenen staan bekend om hun antibiotische en antivirale eigenschappen. Deze kunnen helpen meerdere vormen van infecties en ontstekingen tegen te gaan. Ze kunnen als krachtige behandeling voor keelontsteking dienen. Hiervoor kun je ze op twee manieren inzetten:

 • De eerste optie is om een thee te maken van citroensap en heet water en deze vervolgens op te drinken.
 • Bij de tweede optie gebruik je het sap van een citroen om hier mee te gorgelen. Deze behandeling zou je meerdere keren per dag moeten toepassen om de ontsteking effectief tegen te gaan.

Ademhalingsproblemen

Dankzij het hoge vitamine C-gehalte en de antibiotische en antivirale eigenschappen van citroenen, zijn ze ook een van de beste bondgenoten om de respiratoire gezondheid op peil te houden.

Citroenen kunnen helpen de luchtwegen schoon te maken en het immuunsysteem te versterken. Zodoende kun je aandoeningen als astma, bronchitis en andere ademhalingsproblemen behandelen.

Rijk aan antioxidanten

Citroenthee

Citroenen bevatten vitamine C en andere belangrijke antioxidanten. Deze kunnen helpen vrije radicalen tegen te gaan en ernstige ziektes als kanker te voorkomen. Bovendien zijn citroenen een uitstekend middel om vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Maagproblemen

Citroenen helpen de lichamelijke pH-waarde in balans te houden. Wanneer de pH-waarde in balans is, voorkom je maagproblemen als:

 • Opgeblazenheid
 • Constipatie
 • Indigestie
 • Parasieten
 • Misselijkheid
 • Lage pH-waarde

Gewichtsverlies

Weegschaal

Mensen die gezonde gewoontes aannemen om gewichtsverlies te bevorderen, zouden er goed aan doen om meer citroenen in hun dieet op te nemen. Deze vrucht kan namelijk vetverbranding bevorderen, gifstoffen uit het lichaam verwijderen en een verzadigd gevoel geven.

Wij raden daarom aan om ’s ochtends warm water met citroen te drinken op een lege maag.

Mondverzorging

Wanneer je last hebt van kiespijn kan het helpen om direct op het aangedane gebied wat citroensap aan te brengen. Ook kun je dit middel uitstekend gebruiken tegen bloedend tandvlees en werkt het geweldig tegen een slechte adem.

Gezonde huid

Het dagelijks consumeren van citroenen draagt bij aan een gezondere, jongere en stralendere huid. Je kunt citroensap uitwendig aanbrengen om huidontstekingen, acne, vettigheid, littekens en ouderdomsvlekken te behandelen.

Doe dit echter wel alleen ’s avonds, want blootstelling aan de zon met citroen op je huid kan namelijk bijwerkingen veroorzaken.

Glanzend haar

Als laatste van de 12 voordelen van citroenen gaan we het hebben over je haar. Citroen is geweldig hiervoor en voor je hoofdhuid! Citroensap kan helpen de hoofdhuid schoon te houden en roos tegen te gaan.

Het heeft een natuurlijk zuiverende werking, waardoor het de structuur van je haar verbetert en het een prachtige glans geeft. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Sir Elkhatim, K. A., Elagib, R., & Hassan, A. B. (2018). Content of phenolic compounds and vitamin C and antioxidant activity in wasted parts of Sudanese citrus fruits. Food science & nutrition, 6(5), 1214-1219. doi:10.1002/fsn3.660
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6060895/
 • Kato, Y., Domoto, T., Hiramitsu, M., Katagiri, T., Sato, K., Miyake, Y., Aoi, S., Ishihara, K., Ikeda, H., Umei, N., Takigawa, A., … Harada, T. (2014). Effect on blood pressure of daily lemon ingestion and walking. Journal of nutrition and metabolism, 2014, 912684.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/
 • Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in beta-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. Fukuchi Y, Hiramitsu M, Okada M, Hayashi S, Nabeno Y, Osawa T, Naito M.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19015756
 • Erratum, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 88, Issue 2, 1 August 2008, Pages 480, https://doi.org/10.1093/ajcn/88.2.480a
 • Kurl, S., Tuomainen, T. P., Laukkanen, J. A., Nyssonen, K., Lakka, R., Sivenius, J., & Salonen, J. T. (2002, June). Plasma vitamin c modifies the association between hypertension and risk of stroke. Stroke, 33(6), 1568-1573
  stroke.ahajournals.org/content/33/6/1568.long
 • Oussama, Abdelkhalek, Touhami, Mohamed y Mbarki, Mohamed. (2005). Estudio in vitro e in vivo del efecto del jugo de limón en la litogénesis urinaria. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa) , 58 (10), 1087-1092. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142005001000019&lng=es&tlng=en.
 • Sarfaraz, S., Sarwar, G., Fatima, W., Ramzan, S., Amjad, R., Tareen, R., & Irfan, S. (2015). Evaluation of diuretic potential of lemon juice and reconstituted lemon drink. WJPR, 4, 254-259. https://wjpr.net/download/article/1435646501.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.