12 minder bekende voordelen van citroenen

· 18 april 2016

Citroenen zijn zure vruchten die je in de meeste huishoudens verspreid over de wereld vast en zeker zult aantreffen. Deze citrusvrucht heeft een unieke smaak en kun je niet alleen heerlijk verwerken in allerlei gerechten en drankjes, maar zit daarbij ook nog eens boordevol heilzame voedingsstoffen, waardoor de vrucht zeer goed is voor de gezondheid.

Citroenen staan vooral bekend om hun hoge gehalte vitamine C, B-complex, calcium, ijzer, magnesium, kalium en vezels. Citroenen worden al sinds de oudheid gebruikt binnen de geneeskunde en tegenwoordig ondersteunen ook meerdere wetenschappelijke studies de voordelen die aan de citroen worden toegeschreven. In onderstaand artikel vertellen we je 12 voordelen die citroenen bieden waar je misschien nog niet van op de hoogte was.

Een van de belangrijkste eigenschappen van citroenen is het vermogen om het lichaam te alkaliseren en de pH-waarde te reguleren. Vandaag de dag eten de meeste mensen veel te veel verzurende producten. In dit geval is het aan te raden om citroenen te eten om de zuurgraad in het lichaam in balans te houden. Ben je je bewust van alle voordelen die deze gele citrusvrucht te bieden heeft?

Citroenen zijn vochtafdrijvend

 

Citroenen
Omdat citroenen rijk zijn aan antioxidanten, vitamines en mineralen, hebben ze een vochtafdrijvende werking die het afdrijven van overtollig vocht en gifstoffen uit het lichaam stimuleert. Dankzij dit voordeel is het eten van citroenen sterk aanbevolen om het lichaam te zuiveren en vele soorten ziektes te voorkomen.

Bloedzuiverend

De antioxidanten die citroenen bevatten kunnen helpen de aderen schoon te houden en het bloed te zuiveren. Hierdoor is het voor het lichaam makkelijker om afval- en gifstoffen uit het bloed te verwijderen en zo hart- en vaatziektes te voorkomen.

Koortsverlagend

Het drinken van warm water met citroen is geweldig om koorts die wordt veroorzaakt door verkoudheid of griep onder controle te houden. Dit middel zal helpen het lichamelijke afweersysteem te versterken en de lichaamstemperatuur te verlagen, daar het ervoor zorgt dat je meer zult zweten.

Bloeddrukverlagend

Bloeddruk Meten

Sommige mensen die last hebben van een hoge bloeddruk zijn in staat geweest dit probleem aanzienlijk te verminderen door regelmatig warm water met citroen te drinken. Dit voordeel is te danken aan het kaliumgehalte dat citroenen bevatten, wat vochtretentie tegengaat en de bloeddruk verlaagt.

Citroenen kunnen keelontstekingen behandelen

Citroenen staan bekend om hun antibiotische en antivirale eigenschappen, die kunnen helpen meerdere vormen van infecties en ontstekingen tegen te gaan. Citroenen zijn erg krachtig om een keelontsteking te behandelen en je kunt ze hiervoor op twee manieren gebruiken. De eerste optie is om een thee te maken van citroensap en heet water en deze vervolgens op te drinken. Bij de tweede optie gebruik je het sap van een citroen om hier mee te gorgelen. Deze behandeling zou je meerdere keren per dag moeten toepassen om de ontsteking effectief tegen te gaan.

Ademhalingsproblemen

Dankzij het hoge vitamine C-gehalte en de antibiotische en antivirale eigenschappen die citroenen hebben, zijn citroenen ook een van de beste bondgenoten om de respiratoire gezondheid in topconditie te houden. De citroen kan helpen de luchtwegen schoon te maken en het immuunsysteem te versterken om aandoeningen te behandelen als astma, bronchitis en andere ademhalingsproblemen.

Rijk aan antioxidanten

Citroenthee

Citroenen bevatten vitamine C en andere belangrijke antioxidanten die kunnen helpen vrije radicalen tegen te gaan en ernstige ziektes als kanker te voorkomen. Ook zijn citroenen een uitstekend middel om vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Maagproblemen

Citroenen helpen de lichamelijke pH-waarde in balans te houden. Wanneer de pH-waarde in balans is, voorkom je maagproblemen als:

  • Opgeblazenheid
  • Constipatie
  • Indigestie
  • Parasieten
  • Misselijkheid
  • Zuurte

Gewichtsverlies

Weegschaal

Mensen die gezonde gewoontes aannemen om gewichtsverlies te bevorderen, zouden er slim aan doen om meer citroenen in hun dieet op te nemen. Deze vrucht kan namelijk helpen lichaamsvet sneller te verbranden, gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en geeft een verzadigd gevoel. Wij raden aan om ’s ochtends warm water met citroen te drinken op een lege maag.

Mondverzorging

Wanneer je last hebt van kiespijn kan het helpen om direct op het aangedane gebied wat citroensap aan te brengen. Ook kun je dit middel uitstekend gebruiken tegen bloedend tandvlees en is het geweldig om de tanden witter te maken en een slechte adem te bestrijden.

Gezonde huid

Het dagelijks consumeren van citroenen draagt bij aan een gezondere, jongere en stralendere huid. Je kunt citroensap uitwendig aanbrengen om huidontstekingen, acne, vettigheid, littekens en ouderdomsvlekken te behandelen. Doe dit echter wel alleen ’s avonds, want blootstelling aan de zon met citroen op je huid kan namelijk bijwerkingen veroorzaken.

Glanzend haar

Citroen is geweldig voor haar en hoofdhuid. Citroensap kan helpen de hoofdhuid schoon te houden en roos tegen te gaan. Het heeft een natuurlijke, zuiverende werking, waardoor het de structuur van je haar verbetert en het een prachtige glans geeft.