Vochtafdrijvend voedsel dat het lichaam reinigt

Vochtafdrijvend voedsel is vooral ook handig voor mensen die willen afvallen. Vaak is het namelijk zo dat die extra kilo’s alleen maar bestaan uit overtollig vocht dat zich in het lichaam ophoopt.
Vochtafdrijvend voedsel dat het lichaam reinigt
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er bestaat veel gezond voedsel dat het lichaam op natuurlijke manier helpt vocht af te drijven. Hierdoor blijft het lichaam in balans. Vochtafdrijvend voedsel is vooral ook handig voor mensen die willen afvallen. Vaak is het namelijk zo dat die extra kilo’s alleen maar bestaan uit overtollig vocht. Dit vocht hoopt zich op in het lichaam, waardoor je er opgeblazen uitziet.

Bij een dieet dat veel vochtafdrijvend voedsel bevat is het belangrijk om te onthouden om voldoende te drinken. Hierdoor kan je uitdroging voorkomen. Hieronder volgt een lijstje van vochtafdrijvende voedingsmiddelen die je kunnen helpen af te vallen of vochtretentie voorkomen.

Vochtafdrijvend voedsel

Watermeloen

Deze heerlijke groente -jazeker, watermeloen is familie van de komkommer en is in principe een groente- bevat een grote hoeveelheid water, wat het afdrijven van vocht stimuleert. Daarnaast bevat watermeloen goede hoeveelheden voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om voldoende gehydrateerd te blijven. Gewone meloen heeft dezelfde eigenschappen als watermeloen.

Groene thee

Deze thee bevat weliswaar minder cafeïne dan koffie, toch wordt het drinken van groene thee juist door het hoge theïnegehalte aangeraden om overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen.  

Appelazijn

Appelazijn kan helpen kaliumgehaltes te corrigeren. Het kaliumgehalte wordt vaak aangetast door het volgen van een streng vochtafdrijvend dieet.

Tomaat

Tomaten bevatten veel bestanddelen die erg goed zijn voor het lichaam. Dit is in het bijzonder vitamine C. Door regelmatig tomaten te eten help je de nierfunctie gezond te houden. Dit stelt het lichaam in staat om vocht en gifstoffen sneller en efficiënter te verwijderen.

Peterselie

Peterselie zie je vaak als garnering op borden. Wist je echter dat dit kruid een uitstekende vochtafdrijvende werking heeft en daardoor vochtretentie tegengaat? De beste manier om peterselie te consumeren is door het drinken van infusies. Doe dit bij voorkeur op een lege maag of midden in de ochtend.

Artisjok

De vochtafdrijvende eigenschappen van artisjok zijn al eeuwenlang bekend. Vandaag de dag staat de artisjok nog steeds bekend om deze eigenschappen, maar ook om zijn vermogen de nierfunctie te ondersteunen en vanwege de grote hoeveelheid voedingsstoffen die deze groente bevat, die goed zijn voor de algehele gezondheid.

Asperges

Asperges bevatten veel bestanddelen die ervoor zorgen dat de nieren goed blijven functioneren. Overtollig vocht kan van invloed zijn op de gezondheid. Dit vocht wordt dan ook uit het lichaam verwijderd.

Veenbessen

Veenbessen of cranberries kunnen helpen urineweginfecties, waar vooral vrouwen vaak last van hebben, te voorkomen. Veenbesjes zorgen er namelijk voor dat gifstoffen regelmatig uit het lichaam worden verwijderd. Hierdoor kunnen micro-organismen die slecht zijn voor het lichaam zich niet ophopen of vermenigvuldigen.

Haver

Haver wordt geroemd om zijn vermogen cholesterolgehaltes te verlagen en onder controle te houden. De graansoort is ook erg behulpzaam bij het verkleinen van oedemen die worden veroorzaakt door vochtophoping. Dit komt door het bestanddeel siliciumdioxide dat haver bevat.

Misschien ook interessant om te lezen:

Cholesterolverlagende sappen

Fruit en Groenten

Zoals je kunt zien bestaat er een verscheidenheid aan voedsel dat je lichaam kan helpen vocht af te drijven. Kies voor het product dat je het lekkerst vindt of kies er meerdere en eet er dan elke ochtend één van. Door dit te doen kun je je lichaam gezond houden en op een ideaal gewicht blijven, zonder extreme diëten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Singh R., De S., Belkheir A., Avena sativa (oat), a potential neutraceutical and therapeutic agent: an overview. Crit Rev Food Sci Nutr, 2013. 53 (2): 126-44.
  • Siddiqui WA., Shahzad M., Shabbir A., Ahmad A., Evaluation of anti urolithiatic and diuretic activities of watermelon (citrullus lanatus) using in vivo and in vitro experiments. Biomed Pharmacother, 2018. 97: 1212-1221.
  • Chin Med. 2010; 5: 13. Published online 2010 Apr 6. Beneficial effects of green tea: A literature review. doi: 10.1186/1749-8546-5-13
  • Fraise, A.P. & Wilkinson, Martyn & Bradley, C.R. & Oppenheim, Beryl & Moiemen, Naiem. (2013). The antibacterial activity and stability of acetic acid. The Journal of hospital infection. 84. 10.1016/j.jhin.2013.05.001.
  • Rondanelli M., Monteferrario F., Perna S., Faliva MA., et al., Health promoting properties of artichoke in preventing cardiovascular disease by its lipidic and glycemic reducing action. Monaldi Arch Chest Dis, 2013. 80 (1): 17-26.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.