8 geweldige voordelen van appelazijn

Appelazijn is niet alleen een uitstekend huishoudmiddel, het biedt ook nog eens geweldige voordelen voor de gezondheid! Wist je namelijk dat appelazijn meer dan dertig voedingsstoffen bevat, ontzettend rijk is aan vitamine A en B, essentiële vetzuren, mineralen en vele andere elementen die ervoor zorgen dat je lichaam beter functioneert en ziektes afweert?

Al sinds de oudheid worden kleine hoeveelheden appelazijn gebruikt om vele kwalen te verlichten, ziektes tegen te gaan en het lichaam te ontgiften. Door de jaren heen hebben verschillende studies aangetoond dat appelazijn dankzij haar goede eigenschappen nog veel meer geweldige voordelen biedt. Wij zetten er 8 voor je op een rijtje!

Let wel: als je appelazijn wilt consumeren of op de huid wilt aanbrengen, gebruik dan altijd alleen biologische, ongefilterde appelazijn en drink appelazijn nooit puur en bij voorkeur met een rietje. Appelazijn kan brandwonden veroorzaken in de slokdarm wanneer het puur gedronken wordt en het tandglazuur aantasten.

Spijsverteringsproblemen

Appelazijn heeft eigenschappen die ervoor zorgen dat de enzymproductie in het lichaam verhoogd wordt. Dit bevordert de vernietiging van schadelijke bacteriën en de regulering van maagzuur. Appelazijn is een ideaal middel bij problemen als darmgas, krampen en constipatie en zorgt er over het algemeen voor dat het spijsverteringssysteem goed blijft functioneren. Het wordt aanbevolen om een half uur voor elke maaltijd een theelepel appelazijn opgelost in een groot glas water te drinken.

Gewichtsverlies

appelazijn-buikvet

Door de jaren heen is appelazijn erg populair geworden als hulpmiddel bij het afvallen. Appelazijn bevat namelijk azijnzuur, een bestanddeel dat ervoor zorgt dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt, waardoor je minder zult willen eten. Ook is appelazijn behulpzaam bij het voorkomen van oncontroleerbare suikerpieken en -dalen, waardoor je minder snel geneigd bent te snacken tussen maaltijden door, en stimuleert het de stofwisseling en vetverbranding.

Als je appelazijn wilt gebruiken om af te vallen hoef je slechts één theelepel appelazijn te mengen in een glas water en dit vervolgens, bij voorkeur op lege maag, op te drinken. Na één of twee weken kun je de hoeveelheid langzaam verhogen tot twee theelepels.

Diabetes

Sommige onderzoeken wijzen uit dat het aan je dieet toevoegen van appelazijn kan helpen je bloedsuikerspiegel te verlagen. Om appelazijn hiervoor te gebruiken, moet je de inname van appelazijn combineren met een gebalanceerd dieet dat laag is aan verzadigde vetten en geen geraffineerde suiker bevat.

Verdun om diabetes tegen te gaan twee eetlepels appelazijn in een groot glas water en drink dit op voor het slapengaan.

Huidschimmel

appelazijn-huidschimmel

Je kunt appelazijn uitstekend gebruiken om candida albicans te bestrijden, een schimmel die leidt tot huidinfecties. De azijnzuur die appelazijn bevat kan deze vorm van schimmel geheel bestrijden. 

Los één à twee kopjes appelazijn op in een warm bad en ga hier 15 minuten in liggen. Je kunt ook één theelepel appelazijn mengen met één eetlepel water en dit direct aanbrengen op de aangedane huid.

Gewrichtsproblemen

Appelazijn werkt erg goed tegen artritis en artrose. Het kan helpen de stress, pijn en het ongemak die deze aandoeningen veroorzaken te verminderen. Appelazijn is ook handig bij het helen van wonden, het verlichten van krampen in je benen en meer.

Appelazijn bevat appelzuur, dat behulpzaam is bij het bestrijden van bacteriële infecties en het oplossen van urinezuurafzetting die zich vormt in de gewrichten en je erg veel pijn bezorgt.

Aanbevolen wordt om één keer per dag twee eetlepels appelazijn te mengen met een glas warm water en in te nemen voor de maaltijd.

Haar

appelazijn-haar-glanzend

Spoel je haar één keer per week met appelazijn om je haar een natuurlijke glans te geven, huidschilfers te verwijderen en roos te bestrijden. Appelazijn helpt de pH-waarde van je hoofdhuid te controleren, irritaties te verlichten en is ideaal te gebruiken bij vettig haar. Maak simpelweg een spray van één derde kopje appelazijn gemengd met vier kopjes water. Breng de spray na het douchen aan op de haren en hoofdhuid en spoel uit na enkele minuten. Stop het gebruik van appelazijn als je last krijgt van een jeukende of branderige huid.

Acne

De antiseptische en antibacteriële eigenschappen die appelazijn bevat zijn ideaal voor het behandelen van je huid. Appelazijn herstelt de natuurlijke pH-waarde van de huid, waardoor de talgproductie wordt gereguleerd en puistjes verminderen. 

Om appelazijn te gebruiken voor puistjes en onzuiverheden maak je een toner van evenredige hoeveelheden appelazijn en water en breng je dit direct op de huid aan.

Thuis

Appelazijn verdient zonder meer een plekje in elk huishouden:

  • Maak een spray van appelazijn en water en spuit deze op ramen, deuren en andere plekken waar mieren het huis binnen kunnen komen. Dit zal deze beestjes zeker buiten houden.
  • Verdun appelazijn in water en maak een uitstekend middel om bij de hand te hebben bij het voorkomen van insectenbeten. 
  • Gebruik appelazijn om vlooien bij huisdieren onder controle te houden. Voeg wat appelazijn toe aan een bad water voor je huisdier of plaats een kleine kom appelazijn op plekken waar vlooien vaak zitten.
  • Appelazijn is een ideaal product om mee schoon te maken en dingen te laten stralen. Verdun simpelweg wat appelazijn in water en gebruik dit op een zachte doek om oppervlaktes mee schoon te vegen.
  • Appelazijn is ook uitstekend geschikt voor het schoonmaken van keukengerei, daar het een goede ontvetter en ontsmetter is.