8 geweldige toepassingen van appelazijn

Appelazijn is niet alleen een uitstekend huishoudmiddel! De gezondheidsvoordelen zijn immers ook indrukwekkend.
8 geweldige toepassingen van appelazijn

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Wist je dat appelazijn meer dan dertig voedingsstoffen bevat? Ook is deze azijn ontzettend rijk is aan vitamine A en B, essentiële vetzuren, mineralen en vele andere elementen. De geweldige toepassingen van appelazijn zorgen ervoor dat je lichaam beter functioneert en ziektes afweert.

Al sinds de oudheid worden kleine hoeveelheden appelazijn gebruikt. Dat kan zijn om kwaaltjes te verlichten, ziektes tegen te gaan en het lichaam te ontgiften. Door de jaren heen hebben verschillende studies aangetoond dat appelazijn dankzij zijn goede eigenschappen nog veel meer geweldige voordelen biedt. Wij zetten 8 toepassingen van appelazijn voor je op een rijtje!

8 voorbeelden van de toepassingen van appelazijn

Noot vooraf: als je appelazijn wilt consumeren of op de huid wilt aanbrengen, gebruik dan altijd alleen biologische, ongefilterde appelazijn. Drink appelazijn ook nooit puur en bij voorkeur met een rietje. Appelazijn kan brandwonden veroorzaken in de slokdarm wanneer het puur gedronken wordt en het tandglazuur aantasten.

Spijsverteringsproblemen

Appelazijn heeft eigenschappen die ervoor zorgen dat de enzymproductie in het lichaam verhoogd wordt. Dit bevordert de vernietiging van schadelijke bacteriën en de regulering van maagzuur. Appelazijn is een ideaal middel bij problemen als darmgas, krampen en constipatie.

De vloeistof zorgt er over het algemeen voor dat het spijsverteringssysteem goed blijft functioneren. Het wordt aanbevolen om een half uur voor elke maaltijd een theelepel appelazijn opgelost in een groot glas water te drinken.

Gewichtsverlies

appelazijn-buikvet

Door de jaren heen is appelazijn erg populair geworden als hulpmiddel bij het afvallen. Appelazijn bevat namelijk azijnzuur, een bestanddeel dat ervoor zorgt dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt, waardoor je minder zult willen eten.

Ook is appelazijn nuttig om oncontroleerbare suikerpieken en -dalen te voorkomen. Daardoor raak je minder snel geneigd om te snacken tussen maaltijden door. Bovendien stimuleert het de stofwisseling en vetverbranding.

Als je van de toepassingen van appelazijn wilt gebruikmaken om af te vallen, hoef je slechts één theelepel appelazijn te mengen in een glas water. Drink dit vervolgens op, bij voorkeur op lege maag. Na één of twee weken kun je de hoeveelheid langzaam verhogen tot twee theelepels.

Meer over dit onderwerp: gewicht verliezen met appelazijn.

Diabetes

Sommige onderzoeken wijzen uit dat appelazijn aan je dieet toevoegen kan helpen om je bloedsuikerspiegel te verlagen. Daarvoor moet appelazijn combineren met een gebalanceerd dieet, dat laag is aan verzadigde vetten en geen geraffineerde suiker bevat.

Verdun om diabetes tegen te gaan twee eetlepels appelazijn in een groot glas water en drink dit op voor het slapengaan.

Huidschimmel

appelazijn-huidschimmel

Je kunt appelazijn uitstekend gebruiken om candida albicans te bestrijden, een schimmel die leidt tot huidinfecties. De azijnzuur die appelazijn bevat kan deze vorm van schimmel geheel bestrijden. 

Los één à twee kopjes appelazijn op in een warm bad en ga hier 15 minuten in liggen. Je kunt ook één theelepel appelazijn mengen met één eetlepel water en dit direct aanbrengen op de aangedane huid.

Gewrichtsproblemen

Appelazijn werkt erg goed tegen artritis en artrose. Het kan helpen de stress, pijn en het ongemak die deze aandoeningen veroorzaken te verminderen. Het goedje is ook handig bij het helen van wonden, het verlichten van krampen in je benen, en nog veel meer.

Appelazijn bevat appelzuur, dat behulpzaam is bij het bestrijden van bacteriële infecties. Ook helpt het om het urinezuur op te lossen dat zich in de gewrichten afzet en je erg veel pijn bezorgt.

Aanbevolen wordt om één keer per dag twee eetlepels appelazijn te mengen met een glas warm water en in te nemen voor de maaltijd.

Haar

appelazijn-haar-glanzend

Spoel je haar één keer per week met appelazijn om je haar een natuurlijke glans te geven, huidschilfers te verwijderen en roos te bestrijden. Appelazijn helpt de pH-waarde van je hoofdhuid te controleren, irritaties te verlichten en is ideaal te gebruiken bij vettig haar.

Maak simpelweg een spray van één derde kopje appelazijn gemengd met vier kopjes water. Breng de spray na het douchen aan op de haren en hoofdhuid en spoel uit na enkele minuten. Stop het gebruik van appelazijn als je last krijgt van een jeukende of branderige huid.

Acne

De antiseptische en antibacteriële eigenschappen die appelazijn bevat zijn ideaal voor het behandelen van je huid. Appelazijn herstelt de natuurlijke pH-waarde van de huid, waardoor de talgproductie wordt gereguleerd en puistjes verminderen. 

Om gebruik te maken van de toepassingen van appelazijn tegen puistjes en onzuiverheden maak je een toner van evenredige hoeveelheden appelazijn en water. Dit breng je vervolgens direct op de huid aan.

In het huishouden

Appelazijn verdient zonder meer een plekje in elk huishouden:

  • Maak een spray van appelazijn en water en spuit deze op ramen, deuren en andere plekken waar mieren het huis binnen kunnen komen. Dit zal deze beestjes zeker buiten houden.
  • Verdun appelazijn in water en sproei dit op de huid om insectenbeten te voorkomen. 
  • Gebruik appelazijn om vlooien bij huisdieren onder controle te houden. Voeg wat appelazijn toe aan een bad water voor je huisdier of plaats een kleine kom appelazijn op plekken waar vlooien vaak zitten.
  • Appelazijn is een ideaal product om mee schoon te maken en dingen te laten stralen. Verdun simpelweg wat appelazijn in water en gebruik dit op een zachte doek om oppervlaktes mee schoon te vegen.
  • Appelazijn is ook uitstekend geschikt voor het schoonmaken van keukengerei, omdat het een goede ontvetter en ontsmetter is.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.