Gevaren van te veel urinezuur

30 augustus 2015

Urinezuur komt voor in ieders lichaam, maar een te hoog niveau van het aanwezige urinezuur wordt heel vaak onderschat. Door gezonde voedingsregels te volgen, kunnen we dit niveau op een gezond peil houden.

Urinezuur kan je beschouwen als een zure, giftige afvalstof, die door je lichaam wordt aangemaakt. Deze afvalstof is samengesteld uit stikstof, zuurstof, koolstof, waterstof en het grootste gedeelte wordt opgenomen in het bloed. Via het bloed wordt het getransporteerd naar de nieren, die door hun filterende functie deze toxische stoffen via de urine zullen afvoeren.

Het zijn normale, natuurlijke processen, maar het komt toch heel veel voor dat het urinezuur té hoog is. Een te hoog urinezuurgehalte is schadelijk voor het lichaam en kan vérstrekkende gevolgen hebben en aandoeningen veroorzaken zoals jicht en nierstenen. Als het lichaam het overtollige zuur niet meer kan afvoeren, zal het dit onder de vorm van kristallen opslaan op plaatsen zoals de gewrichten. De urinezuurkristallen in de nieren zullen zich gaan binden met magnesium en/of calcium, waardoor nierstenen ontstaan. Allemaal stuk voor stuk erg pijnlijke aandoeningen. Belangrijk is het niveau op een normaal peil te houden of actie te ondernemen om een te hoge concentratie te verlagen.

Het kan iedereen overkomen een te hoge concentratie van urinezuur in het bloed te hebben, maar mannen lijken over het algemeen vatbaarder voor deze aandoening dan vrouwen. Ook een hoog stressniveau, genetische factoren, zwaarlijvigheid, diabetes of het voorkomen van een hoge bloeddruk lijken bij te dragen tot een verhoogd risico om jicht en nierstenen te ontwikkelen.

Voedingsproducten die leiden tot verhoogd urinezuur

De kans op een volgende jichtaanval wordt verkleind door de volgende voedingsadviezen. Wees matig met:

  • Rood vlees
  • Zeevruchten, zoals garnalen en kreeft
  • Orgaanvlees, zoals darmen
  • Alcohol, voornamelijk bier
  • Koolzuurhoudende drankjes

Voedingsmiddelen die beschermen

Appels

urinezuur2

Het eten van een appel helpt het urinezuurgehalte in het lichaam te reguleren, dankzij het hoge watergehalte van deze vrucht. De vochtafdrijvende werking en de vele anti-oxidanten zorgen voor een verlaging van de druk in de aderen, beschermen het slijmvlies van het darmstelsel, voorkomen het ontstaan van kanker en astma en verminderen het cholesterolgehalte en de kans op het ontstaan van aandoeningen zoals artritis en jicht.

Artisjok

Artisjok is zowel een lekkernij als een uitstekend geneesmiddel. Deze groente bevordert de afscheiding van de urine door de nieren te activeren en speelt op die manier een rol in de verwijdering van toxi­nes. Bovendien helpt het hoge cholesterolniveaus en triglyceriden verlagen en is het een uitstekende bondgenoot in de strijd tegen aandoeningen zoals diabetes, jicht, bloedarmoede en stenen in de galblaas.

Ui

Ook het regelmatig eten van uien heeft een regulerend effect op de waarden van urinezuur in het lichaam. Gebruik ui om je gerechten te kruiden en zorg er tegelijkertijd voor dat deze groente niet enkel helpt in de preventie tegen trombose en verharding van de vaatwanden, maar ook een stimulerend effect heeft op de bloedsomloop in het algemeen. Heb je wel eens last van bloedarmoede of anemie, dan helpt de hoge concentratie van ijzer, fosfor en vitamine E je ook om het peil van de rode bloedcellen opnieuw op te krikken.

Anderzijds zorgt kalium ervoor dat overtollig vocht uit het lichaam afgescheiden wordt, waardoor het risico op ontstaan van een te hoge bloeddruk, jicht en nierstenen met succes verlaagt.

Kersen

Er bestaat nog een andere, natuurlijke en lekkere remedie om jicht te voorkomen en dat is het eten van kersen! Er zijn verschillende voordelen van het eten van kersen. Ze zijn ontstekingswerend en bevatten hoge dosissen antioxidanten, waardoor ze preventief gebruikt kunnen worden tegen het ontstaan van hartkwalen en verschillende soorten kanker. Ook hebben ze hierdoor een regulerend effect op de slaapcyclus. Kersen zijn rijk aan vitamine E en C, als ook aan magnesium, ijzer en voedingsvezels, waardoor ze het voedingsmiddel bij uitstek zijn in de strijd tegen geheugenverlies, allerhande ontstekingsverschijnselen en de symptomen van artritis en jicht.

Aardbeien

urinezuur3

Maar de vruchten die het meest aangeraden worden om hoge urinezuurniveaus in het lichaam tegen te gaan en te neutraliseren zijn ongetwijfeld aardbeien. Ze zijn toppers, doordat ze rijk zijn aan antioxidanten, een hoog vochtafdrijvend vermogen hebben en doeltreffende ontstekingswerende eigenschappen bevatten. Aardbeien hebben een regulerend effect op de spijsvertering, bezorgen een voldaan gevoel en bevatten hoge dosissen vitamine B, C, K en kalium, waardoor ze een antiverouderingseffect hebben en huidverslapping en cellulite tegengaan.

Om te onthouden…

Urinezuur is een normale aanwezigheid in elk lichaam, maar denk eraan ervoor te zorgen dat het urinezuur de gezonde waarden niet overschrijdt. Dit kan namelijk leiden tot een aantal pijnlijke aandoeningen en voorkomen is beter dan genezen!

Bekijk Ook