Verfris je huis met natuurlijke geuren

Lukt het je niet om van die vervelende geur in je huis af te komen? Aromatische planten zijn een goede oplossing voor het verwijderen van onaangename geuren die tijdens het koken of op andere manieren in je huis vrijkomen. 
Verfris je huis met natuurlijke geuren

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Als je op zoek bent naar een nieuwe manier om de geur in je huis te maskeren of te verbergen of als je simpelweg op zoek bent naar een alternatief voor die luchtverfrissers die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, dan wordt je wellicht blij van de natuurlijke geuren die in dit artikel besproken worden en die jij kunt gaan uitproberen.

Veel van de luchtverfrissers en parfums die tegenwoordig verkrijgbaar zijn bevatten gifstoffen en chemicaliën die niet alleen de lucht vervuilen, maar ook nog eens schadelijke gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. Daarnaast zijn ze vaak duur en hebben ze op de lange termijn geen effect.

Waarom zou je daarom niet een natuurlijk alternatief proberen, waar geen extra kosten aan verbonden zitten? Waarschijnlijk heb je alles wat je nodig hebt al in je keukenkastjes staan. En mochten er toch nog één of twee ingrediënten ontbreken, dan zijn deze gemakkelijk te verkrijgen bij de plaatselijke supermarkt.

Natuurlijke geuren voor in huis

Vanille

Doe wat druppeltjes vanille-extract op een watje en leg het watje op een klein bordje of in een kommetje dat niet gemakkelijk omkiept. Plaats het bordje of kommetje in elke kamer die wel wat verfrissing kan gebruiken.

Je blijft de geur ongeveer vier uur lang sterk ruiken. Als je dit niet genoeg vindt, voeg dan na vier uur nog wat druppels toe of vervang het watje met een nieuw watje doordrenkt met vanille-extract.

Vanille-extract

Fruitige en kruidige geuren

Hiervoor heb je nodig:

 • 5 citroenen
 • 10 sinaasappels
 • rozemarijnblaadjes
 • muntblaadjes, 250 ml water
 • 250 ml ontsmettingsalcohol

Schil de citroenen en sinaasappels en bewaar de schil. Doe de schillen samen met de munt- en rozemarijnblaadjes in een keukenmachine en vermaal deze tot ze goed vermengd zijn. Meng in een spuitfles het water en de alcohol, voeg hier het mengsel van fruit en kruiden aan toe en laat dit een paar uur intrekken.

Spray dit heerlijk ruikende mengsel vervolgens in elke ruimte van het huis die je maar wilt.

Natuurlijke geuren van gedroogde bloemen

Kies voor rozenstengels, eucalyptusbloemen en -bladeren, takjes van een walnoten- of laurierboom en takjes van een mirte-, tijm-, salie-, gember-, vanille- en kaneelstruik.

Maak hier kleine bosjes van en laat drogen in de buitenlucht of maak je eigen geurbuiltjes door de gedroogde takjes in stukjes te knippen en in stoffen zakjes te stoppen.

Hang de bosjes op in de gewenste kamer of plaats ze in je kledingkast. Als je merkt dat de bladeren en takjes geen geur meer hebben, voeg er dan wat druppels pure alcohol of rozenolie aan toe.

Gedroogde Bloemen

Natuurlijke geuren door verse planten in de keuken

Om de geur van vet, gefrituurd voedsel, vis of zelfs voedsel dat over datum is te verbergen, zou je een paar van de volgende suggesties moeten proberen.

Kweek in een kleine plantenbak wat spinazie, rozemarijn of tijm. Deze planten zijn niet alleen lekker om te gebruiken bij het koken, maar hun natuurlijke aroma’s zullen je keuken ook een frisse geur geven.

Wil je liever een mooi plantje in de keuken, dan kun je ook lavendel planten. Deze plant wordt doorgaans echter niet gebruikt bij het koken.

Bloesem van de kweepeerboom

De kweepeer, een vrucht die in de herfst geoogst wordt, wordt vaak gebruikt in jams en marmelades, maar de bloesem van de kweepeerboom kun je gebruiken om de kleding in je ladenkast of kledingkast een frisse geur te geven.

Houd de bloesem wel goed in de gaten om er zeker van te zijn dat het droog en vrij van schimmel blijft, want de bloesem kan namelijk insecten aantrekken.

Gebruikte zeep

Wat doe jij normaal gesproken met dat kleine stukje zeep dat je amper nog kunt gebruiken om je handen mee te wassen? Waarom geef je het niet een nieuw nut door het te gebruiken om je huis mee te verfrissen in plaats van het weg te gooien?

Breek het stukje zeep op in nog kleinere stukjes en wikkel deze in een doek of stop ze in katoenen zakje. Deze doekjes of zakjes kun je in je kledingkast of ladekast leggen, zodat je kleding zijn schone en frisse geur behoudt.

Ook kun je gebruik maken van parfums die je wel in huis hebt, maar eigenlijk nooit gebruikt. Los de parfum op in wat water en giet dit in een klein kommetje. Plaats dit kommetje in een kamer die onfris ruikt. Wanneer het water verdampt, zal de geur zich door de kamer verspreiden.

zeep2

Baking soda

Voeg een half kopje baking soda toe aan een klein kommetje met 8 à 12 druppels etherische olie naar keuze. Je kunt ook meerdere oliën met elkaar vermengen. Dek de kom af met een deksel waar een paar gaten in zijn geprikt.

Verstop het kommetje achter een kamerplant of gebruik een kommetje dat gezien mag worden. De geur zal zich dagenlang blijven verspreiden en elke kamer die je maar wilt verfrissen.

Misschien ook interessant om te lezen: 7 voordelen van baking soda

Gel van natuurlijke geuren

In plaats van geld uit te geven aan dure gels zou je eens kunnen proberen om je eigen geurgels te maken.

 • Meng in een klein kommetje 3 druppels kleurstof naar keuze samen met 30 druppels etherische olie die je zelf het lekkerst vindt.
 • Breng op laag vuur een kop water samen met wat smaakloze gelatinepoeder aan de kook.
 • Zodra het water kookt, voeg je nog een kop water en een kop zout toe.
 • Laat het mengsel op het vuur totdat het dik begint te worden.
 • Haal het vervolgens van het vuur en voeg voordat het koud wordt het mengsel van etherische oliën en kleurstof toe.
 • Giet het mengsel vervolgens over in een vorm die je zelf leuk vindt.

De geur zou ongeveer een maand sterk moeten blijven.

Geurgel

Luchtverfrisser van natuurlijke geuren voor je auto

Waarom maak je je luchtverfrisser voor in de auto niet gewoon thuis in de keuken in plaats van er één te kopen?

Kies een plaatje dat je zelf leuk vindt en maak hier twee kopieën van. Plak deze plaatjes vervolgens op een stuk karton dat je in dezelfde vorm hebt geknipt. Druppel op beide kanten 10 druppels etherische olie naar keuze en laat het opdrogen. Maak bovenin een gaatje en haal hier een stukje touw of garen doorheen. Hang dit op in je auto.

Als de geur verdwijnt, kun je er gewoon weer wat druppels olie op doen.

Gebrouwen natuurlijke geuren

Ben je niet zo handig, dan kun je ook gewoon wat geurtjes brouwen.

 • Breng om dit te doen wat water aan de kook in een klein pannetje.
 • Voeg wanneer het kookt één of meer van de volgende ingrediënten toe: kaneelstokjes, vanille-extract, hele kruidnagels, citroen- of sinaasappelschil of koffiebonen.
 • Giet dit mengsel over in een mooi potje en zet het in een kamer die je wilt verfrissen.
 • Wanneer het brouwsel is afgekoeld, kun je het weer opnieuw verwarmen of bijvullen met nieuw brouwsel.

Luchtverfrisser van sinaasappel en kruidnagel

Kruidnagel

Om je huis te doordringen met een heerlijke zoete en verfrissende geur, maak je gebruik van sinaasappel en kruidnagel.

Steek hiervoor simpelweg wat kruidnagels in een sinaasappel. Wees er zeker van dat de scherpe kant er goed in zit. Plaats de sinaasappel in een kleine kom en zet deze neer in je huis. Dit zorgt voor een aangename geur die tot wel weken kan blijven hangen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.