Kruidnagel als remedie tegen spijsverteringsproblemen

17 september 2018
Hoewel je altijd moet voorkomen om te veel kruidnagel te eten en er voor moet zorgen om op tijd medische hulp te zoeken, kan kruidnagel helpen bij het onder controle houden van problemen met je spijsvertering en ademhaling en bij kiespijn.

Kruidnagel wordt normaal gesproken gebruikt voor culinaire doeleinden. Deze specerij heeft echter ook veel medicinale voordelen. Je hebt ze zeker al gebruikt om je eten meer smaak te geven, maar wist je dat ze ook helpen met je spijsvertering?

Kruidnagel heeft pijnstillende, krampstillende, antibacteriële en verdovende eigenschappen. Het consumeren van natuurlijke remedies met kruidnagels zijn goed voor de spijsvertering. Ze verlichten onder andere de pijn, verminderen zwellingen en bestrijden infecties.

Het maken van thee van kruidnagel als remedie verbetert de symptomen van maagaandoeningen zoals overtollige gassen, misselijkheid en braken veroorzaakt door indigestie. Deze verbeteringen worden veroorzaakt door een bestanddeel met de naam eugenol, dat terug te vinden is in kruidnagel.

Kruidenthee van kruidnagel helpt tegen maagaandoeningen

Wat zijn de eigenschappen van eugenol?

Eugenol is verantwoordelijk voor de aromatische intensiteit van kruidnagel. Dit component is een uitstekende antioxidant die cellulaire veroudering vertraagt en brandend maagzuur bestrijdt. Het is een gele olieachtige vloeistof met een intense geur. Eugenol wordt ook gevonden in andere planten zoals:

 • piment
 • basilicum
 • kurkuma
 • laurier
 • kaneel

Kruidnagel beval echter veel meer eugenol dan deze planten.

Het is zeer geschikt voor de behandeling van spijsverteringsproblemen, luchtweginfecties en tandpijn. Het kan inwendig en uitwendig worden gebruikt, hoewel mensen het meestal inwendig gebruiken. Het bevat ook flavonoïden. Hieronder vind je enkele belangrijke eigenschappen:

 • Verdovingsmiddel
 • Beschermt tegen vochtophoping
 • Maagzuurremmer
 • Antibraakmiddel
 • Antioxidant
 • Beschermt en herstelt de maag
 • Antiviraal
 • Antiseptisch

Ondanks de vele voordelen, moet je echter voorzichtig zijn met het innemen van eugenol, omdat het vrij toxisch is in grote doses, vooral als het ingenomen wordt als een etherische olie.

Het is niet geschikt voor:

 • zwangere vrouwen
 • baby’s
 • kinderen jonger dan 6 jaar.

Lees ook dit artikel: De talloze voordelen van een mengsel van knoflook en honing

Hoe kun je kruidnagel gebruiken om je spijsvertering te verbeteren?

Er zijn verschillende manieren om kruidnagel te gebruiken als spijsverteringsremedie of als specerij om je maaltijd op smaak te brengen. Alles hangt af van de smaak van de persoon en zijn tolerantieniveau voor het specerij. Het heeft namelijk een zeer sterke geur en smaak. Hier vind je enkele natuurlijke remedies die je kunt maken met kruidnagel.

Kruidnagelthee

Kruidnagelthee smeert het spijsverteringskanaal en stimuleert het spijsverteringsstelsel zodat het correct werkt. Het helpt ook om de bloedstroom te verbeteren en bestrijdt een slechte adem, ook bekend als halitose.

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een slechte adem zijn maagproblemen. Kruidnagel valt dit probleem in het spijsverteringsstelsel direct aan. Dankzij het aroma verfrist het je adem bovendien onmiddellijk. Dit komt omdat de thee meteen de bacteriën bestrijdt zodra het met je mond in contact komt.

 • Om deze thee te maken hoef je alleen maar de kruidnagels te pletten en het poeder wat je daaruit krijgt in water te koken.
 • Je kunt het ’s ochtends en ’s avonds drinken op de dagen dat je je ongemakkelijk voelt.

Hele kruidnagel

Kruidnagels kunnen gebruikt worden in tal van natuurlijke remedies

Je kunt ze gebruiken om maaltijden te bereiden en desserts te maken, of je kunt er gewoon op kauwen. Door op een kruidnagel te kauwen neemt je speekselproductie toe, evenals de productie van sappen die nodig zijn voor de spijsvertering.

Etherische olie van kruidnagel

Etherische olie is afkomstig van het mengen van olijfolie en kruidnagel in een fles. Daarna moeten ze enkele weken rusten op een donkere plek. Zoals we al aangaven moet je het niet puur nemen of teveel consumeren omdat het giftig kan zijn.

 • Voor het verlichten van problemen zoals braken of misselijkheid, roer je 3 druppels door een glas water (200 ml).

Kruidnagelinfusie

De kruidnagelinfusie is vergelijkbaar met de kruidnagelthee, maar wordt met hele kruidnagels gemaakt. Het help om constipatie te bestrijden en stimuleert de spijsvertering. Je kunt na elke maaltijd een kopje van deze kruidenthee drinken totdat je geen ongemak meer voelt.

De natuur biedt een oneindig aantal zeer gezonde medicinale opties voor je lichaam. Het is dus aan te raden om je medische behandelingen aan te vullen met natuurlijke remedies. Hoewel kruidnagel niet het vermogen heeft om spijsverteringsstoornissen te genezen, kunnen ze sommige symptomen verlichten.

Vergeet niet regelmatig naar je arts te gaan en eet gezond. Je kunt in de meeste gevallen indigestie voorkomen met een uitgebalanceerd dieet, zonder voedsel wat je maag moeilijk of niet verdraagt. Wees je bewust van de voedingsmiddelen waardoor je je naar voelt en vermijd het om ze te eten. 

 • Fitomed. (2003). Clavo de olor.
 • Gamboa, J. M., & Vásquez, M. N. (2015). Efecto del aceite esencial de Syzygium aromaticum sobre la supervivencia de Salmonella typhi , Salmonella paratyphi A y Bacillus cereus. Rebiolest.
 • Agilar Gonzales, A. E., & Lopez Malo, A. (2013). Extractos y aceite esencial del clavo de olor (Syzygium aromaticum) y su potencial aplicación como agentes antimicrobianos en alimentos. Departamento de Ingeniería Química, Alimentos y Ambiental.