Negen dingen die je eigenlijk echt elke dag moet schoonmaken

Hoe vaak maak jij deze dingen schoon? Nadat je weet hoe belangrijk het is om deze dingen elke dag schoon te maken, zal het misschien makkelijker voor je zijn om een paar minuten per dag vrij te maken om ze vlekkeloos te houden.

Elk hoekje in huis schoon en netjes houden, is een gewoonte die, naast je gezondheid te beschermen, helpt om je leefomgeving harmonieus te houden.

Hoewel je sommige viezigheidjes niet kunt zien met het blote oog, stapelen stof, bacteriën en vluchtige deeltjes zich de hele dag door op. Al deze dingen kunnen verschillende allergieën en ziektes veroorzaken.

Daarom is het van essentieel belang regelmatig een algemene schoonmaak te houden. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat er ook bepaalde dingen zijn die eigenlijk elke dag schoongemaakt zouden moeten worden, zonder uitzondering. Aangezien een hoop mensen niet weten welke dingen dit zijn, hebben wij besloten ze in dit artikel te onthullen en in detail te behandelen.

1. Theedoeken en handdoeken

Handdoeken

Theedoeken en handdoeken zijn dingen die vaker gewassen zouden moeten worden, omdat ze voortdurend worden blootgesteld aan voedselresten en bacteriën.

Hoewel ze er misschien niet altijd vies uitzien, verzamelen ze wel een hoop micro-organismen die zich gemakkelijk vermenigvuldigen in de stofweefsels. Het gevolg hiervan is dat ze de oppervlakken waarvoor je ze gebruikt kunnen bevuilen, waardoor de kans op ziekte, wanneer we zelf met deze oppervlakken in aanraking komen, groter wordt.

Lees ook: Tips voor zachte en geurloze handdoeken

2. Sleutels

Ook onze sleutels zijn van die bevuilde dingen in huis waar we dagelijks mee in aanraking komen. Desondanks vinden we het vaak helemaal niet belangrijk om ze regelmatig (of überhaupt) te ontsmetten.

Sleutels komen in aanraking met onze handen, zakken en andere oppervlakken die besmet zijn met virussen en bacteriën. Om gezondheidsproblemen te voorkomen, is het dus verstandig om je sleutels regelmatig, zo niet iedere dag, schoon te maken met desinfecterende zeep of antiseptische schoonmaakdoekjes.

3. De spons waarmee je de afwas doet

Aanrecht schoonmaken

Onze sponsjes zijn misschien wel de vieste en meest onreine dingen die je in je keuken kunt vinden, ook al zijn ze ironisch genoeg juist bedoeld om mee schoon te maken. In onze sponsjes verzamelen zich allerlei voedselrestjes, viezigheid en water, waardoor ze een uiterst geschikte omgeving zijn voor de groei van schimmels en bacteriën.

Je sponsjes gebruiken zonder ze regelmatig schoon te maken, kan in verband worden gebracht met het risico op spijsverteringsaandoeningen en virale ziektes.

Lees ook: De verborgen gevaren in keukensponsjes

4. De gootsteen

Sommige mensen denken dat hun gootsteen niet zo gauw vies wordt. Dit komt doordat de gootsteen voortdurend in aanraking wordt gebracht met antibacteriële zeep wanneer we hem gebruiken.

Dit idee klopt echter totaal niet, aangezien bacteriën en schimmels zich veel makkelijker vermenigvuldigen in vochtige omgevingen. Bovendien zijn dode huidcellen, viezigheid en ander soort afval het perfecte voedsel voor deze micro-organismen.

5. Koffiezetapparaten

Koffiezetapparaat

Ook de randjes van koffiezetapparaten bieden de ideale leefomgeving voor de groei van schimmels, bacteriën en andere micro-organismen die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Het is dan ook noodzakelijk om je koffiezetapparaat iedere dag schoon te maken en uit elkaar te halen zodat je alle koffiesporen kunt verwijderen.

Lees ook: De zes slechtste dingen die je aan je kop koffie kunt toevoegen

6. Snijplankjes

De snijplankjes die we gebruiken om eten te snijden, zijn de ideale woonplaats voor honderden soorten microben en schimmels die onze gezondheid kunnen aantasten. Doordat deze plankjes voortdurend worden blootgesteld aan voedsel en vocht, is het voor micro-organismen zeer makkelijk om zich hier te vermenigvuldigen.

Gelukkig is het ook voor ons heel makkelijk om onze snijplankjes te desinfecteren, door bijvoorbeeld gebruik te maken van de antibacteriële eigenschappen van citroen of witte wijnazijn.

7. Make-upborsteltjes

Make-upborstel schoonmaken

Doordat make-upborsteltjes en -sponjes voortdurend worden gebruikt en in aanraking worden gebracht met de huid, zouden ze eigenlijk iedere dag moeten worden schoongemaakt.

Hoewel we dit zelf vaak niet opmerken, zitten onze make-upborsteltjes en -sponsjes vol dode huidcellen en bacteriën, waardoor ze op een gegeven moment een negatieve invloed kunnen hebben op je huid.

8. Toiletten

Het is meer dan logisch dat onze toiletten een van de meest met schimmels en bacteriën bevuilde dingen zijn in ons huis. Doordat toiletten voortdurend nat zijn, is het voor micro-organismen heel makkelijk om zich hier te vermenigvuldigen, met name wanneer je je wc niet regelmatig schoonmaakt.

Hierdoor wordt niet alleen het risico op ziektes groter wanneer we zelf met de wc in aanraking komen, maar wordt de kans op sterke en onaangename geurtjes ook groter.

9. Badkamertegeltjes

Badkamer schoonmaken

De tegeltjes in onze badkamer zitten vol sporen van douchegel en shampoo en dergelijke en worden voortdurend nat, waardoor ze gemakkelijk bacteriën aantrekken die slecht zijn voor onze gezondheid. Aangezien er maar weinig mensen zijn die hun badkamertegeltjes iedere dag schoonmaken, komt het vaak voor dat ze vol schimmels en viezigheid zitten, wat moeilijk te verwijderen is.

Lees ook: 13 tips om je badkamer schoon en netjes te houden

Het beste zou zijn om de tegeltjes in je badkamer elke keer nadat je gedoucht hebt even schoon te maken met desinfecterende producten als witte wijnazijn of baking soda.

Hoe vaak maak jij deze dingen schoon? Nu je weet hoe belangrijk het is om ze eigenlijk iedere dag schoon te maken, zul je er vast een stuk vaker aan denken om een paar minuten vrij te maken om ze vlekkeloos schoon te houden.

Bekijk Ook