Laat deze 8 dingen nooit in je badkamer liggen

Omdat er veel dingen handig zijn om te bewaren in je badkamer, denken we dat het de perfecte plek is om ze daar te laten liggen. Echter kunnen ze veel gevaarlijke bacteriën verzamelen.
Laat deze 8 dingen nooit in je badkamer liggen

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

De badkamer is het middelpunt van je ochtendroutine. Je denkt wellicht dat je erg goede schoonmaakgewoonten hebt en gelooft dat deze kamer uitermate schoon en vlekkeloos is. 

Ondanks dat je alle reden hebt om dit te geloven, is het belangrijk om te onthouden dat er in dit deel van je woning veel gevaarlijke bacteriën en gifstoffen huizen.

Waarschijnlijk heb je sinds je kinderjaren al de gewoonte om je tandenborstel in de badkamer te laten liggen. Dit is handiger, maar het is geen verstandige keuze voor je gezondheid.

8 dingen die nooit in je badkamer moet laten liggen.

1. Tandenborstel

Als er één ding is dat je nooit in de badkamer moet laten liggen, dan is dat de tandenborstel. Het is makkelijk om de badkamer binnen te lopen en deze te pakken, maar er kleven risico’s aan. Vooral als er ook anderen zijn die gebruikmaken van deze ruimte.

Onderzoekers van de University of Quinnipiac, Connecticut, vonden in 60% van de tandenborstels die bewaard werden in gedeelde badkamers uitwerpselen, ongeacht hoe de tandenborstels werden bewaard. Dit houdt in dat ondanks je goede gewoontes, je de bacteriële groei stimuleert.

Je mag niet vergeten dat de badkamer een vochtige ruimte is. Dit verhindert dat je tandenborstel volledig opdroogt tussen het gebruik in. Onze aanbeveling is dus dat je de tandenborstel in je kamer of andere droge ruimte in je huis bewaart.

Om te voorkomen dat je tandenborstel vies wordt, kan je deze bewaren in een doosje. Sommige gebruiken een doosje voor de hele tandenborstel, maar er zijn ook doosjes voor alleen de borstelkop.

2. Medicijnen

Medicijnen in je badkamer

Warmte en vochtigheid in de badkamer verminderen de werkzaamheid van medicijnen. In sommige gevallen kan het de werkzaamheid zelfs verminderen voor de vervaldatum.

Onthoud bij het bewaren van je medicijnen het volgende:

  • Kies plekken die droog en schoon zijn. Een lade in je kamer is een goede keuze. De keuken geeft echter dezelfde problemen als de badkamer. Probeer deze ruimte dus te vermijden.
  • Houd de medicijnen altijd in de originele verpakking. Hier staat op waar het voor gebruikt dient te worden en tevens ook de vervaldatum. Op deze manier kan je voorkomen dat je gezondheidsschade oploopt door je medicijnen per ongeluk te verwisselen met andere medicijnen.
  • Bewaar medicijnen op een plek waar kinderen niet bij kunnen komen.

3. Scheermesjes

Vochtigheid veroorzaakt roest aan scheermesjes, zelfs voordat deze zijn gebruikt. Je moet deze nooit in de badkamer bewaren, tenzij deze zijn geseald in de verpakking.

Dit advies geldt ook voor scharen en andere metalen voorwerpen die kunnen oxideren.

4. Make-up

Je make-up in de badkamer bewaren, kan erg onhandig zijn en het zal niet lang goed blijven. Het zal waarschijnlijk bedorven zijn voor de vervaldatum.

Warmte en vochtigheid verminder de kwaliteit van je oogschaduw, blush, lippenstift en foundation beetje bij beetje. Ook kunnen bacteriën makkelijk in je make-up komen. Het beste kan je je make-up bewaren op een droge plek, zoals in je slaapkamer.

Een van onze schoonheidstrucjes is om nagellak in de koelkast te bewaren, zodat het niet dik en droog wordt.

5. Parfum

Je favoriete parfum kan een rare geur ontwikkelen als je deze lange tijd in de badkamer bewaart. Hoge temperaturen en stoom kunnen de geurverandering veroorzaken. 

Ons advies is om je parfum te bewaren in je kamer of in een lade waar de temperatuur constant is.

6. Condooms

Heb je een plaats in je badkamer die erg discreet is en de perfecte plek lijkt voor het bewaren van je condooms? Dit is een grote fout. De perfecte plek is namelijk je nachtkastje.

7. Sieraden

Net zoals scheermesjes, kunnen je sieraden aangetast worden door de vochtige lucht.

Imitatie-artikelen en metalen voorwerpen kunnen verkleuren. Zilver zal het snelst aangetast worden.

De ideale plek om je sieraden te bewaren, is in een sieradendoosje. Deze speciale doos sluit goed en heeft over het algemeen een suède voering. Het doel van de doos is om stof bij je sieraden vandaan te houden, zodat deze in goede staat blijven.

Wil je meer weten? Lees dan ook:
13 tips om je badkamer schoon en netjes te houden

8. Kwasten en borstels

Borstels en kwasten in de badkamer

Kwasten en borstels die open en bloot worden uitgestald, verzamelen gauw bacteriën. Dit is echter ook mogelijk wanneer je ze in een doos bewaart. Ook kan je deze beter niet in een lade bewaren, want daar kan de damp ook komen.

Vocht in de lucht bevordert de groei van bacteriën en kan het ontstaan van schimmels veroorzaken. Je kan deze items het beste buiten de badkamer bewaren. 

Zoals je kan zien, moet je deze items dus nooit in de badkamer bewaren. Als je twijfels hebt over producten die we in dit artikel niet hebben benoemd, denk dan na of het een probleem zou kunnen opleveren met de ontwikkeling van bacteriën. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • American Society for Microbiology. June 2, 2015. Toothbrush contamination in communal bathrooms.
  • Guerra, Daniel. “Uso de antisépticos y desinfectantes.” Revista del Hospital Materno Infantil Ramón Sardá 24.4 (2005): 201-203.
  • Guinan, Maryellen E., Maryanne McGuckin-Guinan, and Alice Sevareid. “Who washes hands after using the bathroom?.” American Journal of Infection Control 25.5 (1997): 424-425.
  • Rusin, P., P. Orosz‐Coughlin, and C. Gerba. “Reduction of faecal coliform, coliform and heterotrophic plate count bacteria in the household kitchen and bathroom by disinfection with hypochlorite cleaners.” Journal of Applied Microbiology 85.5 (1998): 819-828.
  • Santiago, J. “Control de los Gérmenes.” Prevent the Spread of Germs 32.3 (2011): 11.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.