7 alledaagse dingen met een houdbaarheidsdatum

Veel dingen die we dagelijks gebruiken verlopen uiteindelijk en we realiseren ons dit niet eens. Je brengt je gezondheid in gevaar door ze niet op tijd te vervangen, dus lees dit artikel om erachter te komen wat deze dingen zijn.
7 alledaagse dingen met een houdbaarheidsdatum

Laatste update: 11 november, 2018

We zorgen er meestal voor dat het voedsel dat we eten nog niet over de houdbaarheidsdatum heen is. Of we kiezen voedingsmiddelen met een houdbaarheidsdatum die wat langer is. Hetzelfde geldt voor make-up, lotion, talkpoeder en andere dingen die we dagelijks gebruiken.

Maar wist je dat naast voedsel ook andere huishoudelijke artikelen kunnen verlopen?

Je denkt er nooit aan wanneer je ze koopt, dus let op en ontdek welke producten je gezondheid kunnen beïnvloeden of problemen in de toekomst kunnen veroorzaken als de houdbaarheidsdatum verlopen is. Je zult verstelt staan van de alledaagse dingen met een houdbaarheidsdatum.

Alledaagse dingen met een houdbaarheidsdatum

Lees de volgende lijst en let op welke dingen je moet vervangen.

1. Kussens

Kussens zijn dingen met een houdbaarheidsdatum

Hoewel ze onschadelijk lijken kunnen kussens je ziek maken. Door de jaren heen worden ze broedplaatsen voor:

  • ziektekiemen
  • mijten
  • dode huid
  • speeksel

Als je op een schone kussensloop ligt  betekent dit niet dat je jezelf beschermt tegen de ziektekiemen die zich in je kussen bevinden.

Probeer daarom elk jaar je kussens te verwisselen. Door dit te doen zul je jezelf beschermen tegen ziektekiemen die je mogelijk ziek kunnen maken.

2. Tandenborstels

Schimmels, bacteriën en kiemen kunnen groeien op tandenborstels. Probeer je tandenborstel schoon te houden door hem af te spoelen en uit te schudden zodat het snel droogt. Als hij versleten is, zal hij minder effectief zijn werk doen. Daarom moet je je tandenborstel om de 3 maanden vervangen.

Als iemand thuis griep, een verkoudheid of een mond-of keelontsteking heeft, hou dan je tandenborstels apart. Virussen kunnen namelijk van de ene tandenborstel op de andere overgaan.

Het is ook beter om hierna je tandenborstel te vervangen omdat ziektekiemen tussen de borstelharen kunnen blijven zitten. De kans is groot dat je weer ziek wordt.

3. Loofahs

Loofahs zijn ook producten met een houdbaarheidsdatum

Een van de hoofddoelen van loofahs is het verwijderen van dode huidcellen. Ze absorberen echter ook schimmels, ziektekiemen en bacteriën. Door je lichaam in te wrijven met een met bacteriën gevulde spons riskeer je een infectie.

Probeer je loofah goed schoon te houden en vervang hem elke 4 maanden.

4. Babyflesjes

Vervang de flesjes van je baby regelmatig om ziekte te voorkomen. Als je merkt dat deze gebarsten is is het zeker tijd om hem te vervangen.

Als de fles is gemaakt van plastic is de kans groter dat er bacteriën en ziektekiemen in blijven zitten. Dit betekent dat hoeveel je het ook wast, er nog steeds ziektekiemen in zitten. Dus als je merkt dat je babyfles geel is geworden in de hoekjes of zwarte plekjes heeft (schimmel), dan is het zeker tijd om een nieuwe te kopen. Gebruik hem niet meer.

5. Matrassen

Matrassen zijn ook items met een houdbaarheidsdatum

Als je één van die mensen bent die nog steeds op zijn matras uit de kindertijd slaapt, of als je al 20 jaar getrouwd bent en nog steeds op het matras slaapt van toen je net getrouwd was, dan moet je zeker overwegen om een nieuwe te kopen.

Je hebt een goed matras nodig als je een goede nachtrust wilt. Matrassen verliezen echter hun vorm door de jaren heen en ze zijn niet echt hygiënisch meer. Je zou je matras elke 8 tot 10 jaar moeten vervangen. Net als kussens zijn matrassen de thuisbasis van allerlei mijten en bacteriën die  niet goed voor ons zijn.

6. Ontsmettingsmiddelen

Reinigingsproducten en ontsmettingsmiddelen zijn ook producten met een houdbaarheidsdatum. Je let waarschijnlijk niet op de vervaldatum en blijft ze gebruiken nadat ze verlopen zijn. Hoewel dit niet direct van invloed is op je gezondheid, zijn ze vaak niet langer effectief. Nadat de houdbaarheidsdatum is verlopen worden ze minder krachtig en uiteindelijk nutteloos.

7. Handdoeken

Handdoeken zijn ook items met een houdbaarheidsdatum

Vanwege hun frequente blootstelling aan vocht zijn handdoeken broeinesten van bacteriën en ziektekiemen. Probeer ze in de frisse lucht te drogen te hangen en was ze minstens één keer per week. Doe dit ook regelmatig op hogere temperaturen.

Andere dingen met een houdbaarheidsdatum

De lijst is lang, dus we zullen alleen nog een paar dingen noemen die je ook moet vervangen, zelfs als ze geen geschreven vervaldatum hebben, ofwel omdat ze hun eigenschappen verliezen en uiteindelijk nutteloos worden of omdat ze besmet kunnen raken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.