8 fouten die je maakt wanneer je dagelijks doucht

21 februari 2018
Ook al lijkt het de meest hygiënische optie, de waarheid is dat als je dagelijks doucht, je huid en haar kan beschadigen. Lees er meer over in dit artikel.

Wist je dat je een aantal fouten maakt als je dagelijks doucht? Voor je algemene gezondheid is het verstandig dit zo snel mogelijk te veranderen.

De perfecte douche hoort niet langer te duren dan 5 tot 10 minuten. En daarnaast zou je niet meer dan 100 liter water moeten gebruiken voor een bad.

Kijk, als jij deze fouten ook maakt, probeer deze dan te herstellen en te genieten van een beter gevoel van welbevinden.

Fouten die je maakt wanneer je dagelijks doucht

1. Te heet water gebruiken

te heet water als je dagelijks doucht

In de winter kan dit een betere optie lijken. Maar alleen als je niet te heet water gebruikt. Anders zal je huid dit te voelen krijgen.

Onthoud dat heet water je huid uitdroogt. Dit veroorzaakt droogheid en schilfertjes.

Echter de negatieve effecten stoppen hier niet mee:

  • Als je dagelijks doucht met te heet water, loop je het risico om het beschermende olielaagje van de huid te verwijderen.

Dit kan schadelijk zijn. Dat komt doordat het je huid achterlaat zonder een barrière tegen bacteriën en gifstoffen.

  • Ook is het in staat om je bloedsomloop te veel te stimuleren. Dit kan langdurige roodheid veroorzaken. Ook kan het andere negatieve effecten geven zoals ontstekingen, mee-eters en een droge huid.

2. Te lang douchen

  • Neem je tijd, maar niet langer dan je nodig hebt. Anders kan dit averechts werken.

Zoals we al aangaven, je kan beter nooit langer dan 10 minuten douchen.

  • En met heet water, zorgt te lang douchen ervoor dat je huid nog meer uitdroogt. Dit kan problemen zoals mee-eters en irritaties veroorzaken.

3. Overmatig veel zeepproducten gebruiken

zeep

Bodygels en zepen die je in de supermarkt vindt bevatten oppervlakte-actieve stoffen, die als taak hebben om vetmoleculen aan water te bevestigen.

  • Als je echter merkt dat de gel teveel zeepsop geeft, is dit een teken dat het teveel van deze stoffen bevat.
  • Onthoud dat hoe meer zeepsop een gel produceert, des te meer het de olielaag van je huid verwijdert. Dit kan een droge en ruwe huid veroorzaken.

Onthoud tevens dat je geen antibacteriële zepen hoeft te gebruiken als je daarvoor geen medische indicatie hebt.

4. Wees voorzichtig met oude sponzen

Het lijkt misschien alsof dit niet zo belangrijk is. Maar het langere tijd gebruiken van dezelfde spons heeft een groot gezondheidsrisico.

Er gebeurt hetzelfde als wanneer je je tandenborstel te lang blijft gebruiken.

  • Je moet onthouden dat een vochtige omgeving is. Dit is een perfecte omgeving voor de groei van bacteriën en schimmels. 
  • De oplossing is om deze niet langer dan maximaal 4 weken te gebruiken.
  • Het beste is om een douchehandschoen of een washandje te gebruiken. Maar vergeet deze niet te drogen na het gebruik.

5. Spoel jezelf goed af

Je wassen met zeep als je dagelijks doucht

We mogen niet vergeten dat elke zeep die achterblijft je huid kan irriterenDaarom is het belangrijk om je goed af te spoelen, zeker als je dagelijks doucht.

Wat betreft je haar, onthoud dat het een piepend geluidje hoort te maken wanneer je het uit wringt. Op deze manier ben je er zeker van dat alle zeep van de hoofdhuid af is.

6. Wrijf tijdens het afdrogen

Het afdrogen van de huid op de juiste manier is net zo belangrijk als het wassen. Daarom moet je voorzichtig zijn met het kiezen van de handdoeken die je gebruikt.

De beste keuze is een niet al te harde handdoek. En, zij horen je huid altijd een beetje vochtig achter te laten. 

Wanneer je droog bent, vergeet dan niet om een bodylotion of creme te gebruiken om je huid te hydrateren.

7. Twee keer douchen

Nog vaker dan dagelijks douchen kan iets zijn wat je misschien regelmatig doet. Dit is vooral zo wanneer je naar de sportschool gaat of fysieke activiteiten onderneemt. Maar dit is ook niet goed.

Als je een tweede douche nodig hebt, probeer deze dan zo snel mogelijk te nemen en gebruik geen zeep: spoel gewoon de zweet en het vuil van je huid af.

8. Niet scheren tijdens het baden

Veel vrouwen scheren tijdens het douchen. De reden hiervoor is dat zij scheren comfortabeler vinden onder de douche.

Echter kan het scheren van je benen terwijl je doucht juist irritaties geven. 

Het is dus een goed idee om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen voordat je je gaat scheren. Deze maatregelen omvatten onder andere het gebruik van scheerschuim en gels. En daarnaast moet je altijd gebruik maken van koud of lauw water.