7 voedingsmiddelen die schadelijk voor je darmen zijn

Wist je dat voedingsmiddelen die een hoog vetgehalte hebben de productie van maagzuur verhogen en je darmen kunnen irriteren? Uiteindelijk kan dit leiden tot stofwisselingsziekten. Leer in dit artikel welke voedingsmiddelen je zou moeten vermijden.
7 voedingsmiddelen die schadelijk voor je darmen zijn

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je darmen spelen een erg belangrijke rol in je gezondheid. Uiteindelijk helpen zij je lichaam om voedingsstoffen te absorberen en afvalstoffen te verwijderen. Sommige voedingsmiddelen zijn echter schadelijk voor je darmen. Daar vertellen we je zo meer over!

Eerst de volgende vraag: wist je dat je darmen ook gezonde bacteriën bevatten? Miljoenen bacteriën leven in je darmen. Deze zijn noodzakelijk voor een goede spijsvertering. Dit omdat zij korte metten maken met bepaalde substanties die je lichaam niet zelf kan verteren.

Ook helpen ze bepaalde essentiële vitaminen te produceren. Alsof dit nog niet genoeg was, geven ze je lichaam ook energie en versterken ze je immuunsysteem.

Het probleem van voedingsmiddelen die schadelijk voor je darmen zijn

Het probleem is dat sommige slechte eetgewoonten je darmen ervan weerhouden hun werk goed uit te voeren. Dit kan symptomen en ziekten veroorzaken die de kwaliteit van je leven vermindert.

Het meest zorgwekkende is dat veel mensen niet weten welke voedingsmiddelen schadelijk voor je darmen zijn en waarom deze kunnen leiden tot negatieve bijwerkingen. 

Daarom willen wij de mogelijkheid aangrijpen om de 7 meest schadelijke voedingsmiddelen voor je darmen met je te delen. Ook vertellen we je waarom je deze moet proberen te vermijden. Lees dus gauw verder!

1. Granen die veel gluten bevatten

Granen

Terwijl de vezels in bepaalde volkoren producten je darmfuncties kunnen verbeteren, kunnen de gluten in geraffineerde granen juist problemen veroorzaken. In zo’n geval heb je waarschijnlijk glutenintolerantie.

De eiwitten van de gluten — genaamd gliadine — worden niet volledig verteerd. D it kan leiden tot  allergieën en negatieve reacties. 

Door hier teveel van te eten, verhoog je zodoende de kans op ontstekingen. Daarnaast kan het ook tot andere ziektes leiden, zoals:

 • (Pre-)diabetes;
 • Artritis;
 • De ziekte van Alzheimer;
 • Lupus;
 • Fibromyalgie;
 • Multiple sclerose;
 • De ziekte van Crohn.

2. Rood vlees

Regelmatig rood vlees eten verhoogt niet alleen het risico op jicht, maar kan ook je lichaamsweefsel aantasten en tot ontstekingen leiden.

Deze voedingsmiddelen zijn moeilijker te verteren in vergelijking met wit vlees. Omdat het de spijsvertering vertraagt, kan het ook spijsverteringsproblemen opleveren, zoals:

 • Buikontstekingen;
 • Darmgas.

Daarnaast verandert rood vlees de pH-waarde van je ingewanden. Daardoor worden de niveau’s van goede bacteriën verlaagd en wordt het risico op ontstekingen groter. 

3. Vet en gefrituurd eten

Vet eten

Gefrituurd en vet eten zijn verslavend en kunnen stofwisselings- en gewichtsproblemen geven op langer termijn. 

Op de korte termijn irriteren ze je ingewanden en verhogen ze het zuurgehalte in je maag. Dit kan problemen veroorzaken zoals brandend maagzuur.

Mensen met prikkelbaardarmsyndroom, gastritis en andere stofwisselingsziekten kunnen deze gefrituurde en vette voedingsmiddelen het beste mijden.

4. Zuivel

Ondanks dat zuivelproducten voedingsstoffen bieden die je lichaam nodig heeft, moeten mensen die lactose-intolerantie hebben ze vermijden.

Ja, ze zijn lekker en worden gebruikt in veel maaltijden die je waarschijnlijk vaak eet. Het is echter bewezen dat ze verantwoordelijk zijn voor veel darmproblemen.

Het vet, de lactose en de eiwitten in zuivelproducten zijn schadelijk voor je darmen. Ze veranderen de microbiële flora en maken het moeilijk om afvalstoffen te verwijderen.

Ook worden ze geassocieerd met ontstekingen en veel voorkomende problemen zoals verstoppingen en diarree. 

5. Kruidig eten

Kruidig eten kan schadelijk voor je darmen zijn

Hete pepers geven een speciale smaak aan je eten en bevatten krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen tegen oxidatieschade.

Het probleem is dat door dit te eten, je ernstige ontstekingsreacties kunt krijgen in je maag en darmen. Dit geldt vooral voor mensen die al spijsverteringsproblemen hebben. Het resultaat is dat je meer last krijgt van brandend maagzuur en gastritis.

6. Koffie en frisdrank

Koffie en frisdrank worden geassocieerd met oprispingen van maagzuur en darmontsteking.

Deze drankjes ontspannen de slokdarmsluitspier, waardoor het maagzuur makkelijker je slokdarm kan bereiken.

De hoge hoeveelheden suiker en toevoegingen brengen ook de darmen in de war en veroorzaken soms diarree of ernstige buikpijn. 

7. Ingeblikt en bewerkt voedsel

Ingeblikt voedsel

Supermarkten staan vol met ingeblikte en bewerkte voedingsmiddelen. Deze zijn bereid op een manier waar veel voedingsstoffen verloren door gaan.

Veel mensen zien dit als een goede, snelle optie, omdat deze voedingsmiddelen goed smaken en makkelijk te bereiden zijn. Echter, wat de fabrikant niet wil dat mensen weten, is dat deze ingeblikte voeding weinig essentiële voedingsstoffen bevat.

Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan toevoegingen die zowel schadelijk voor je darmen zijn als voor de rest van je lichaam. Het eten van veel toevoegingen wordt gedacht in verband te staan met de ontwikkeling van stofwisselingsproblemen, prikkelbare darm syndroom en verschillende soorten kanker.

Eet jij een van de boven beschreven voedingsmiddelen? Zo ja, probeer dan de consumptie hiervan zo veel mogelijk te verminderen om je darmen gezond te houden. Probeer in plaats daarvan meer biologische voedingsmiddelen te eten. Denk hierbij aan fruit, groente en volkoren producten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • DIETAS EMPÍRICAS PARA EL TRATAMIENTO DEL SÍNDROME DEL INTESTINO IRRITABLE (n.d.). Asociación española de gastroentología.
  http://www.aegastro.es/sites/default/files/archivos/documento-grupo/sindrome_colon_irritable_-_baja_en_fodmaps.pdf
 • Mayo Clinic Staff. (2017). Food allergy.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/symptoms-causes/syc-20355095
 • ‘The way to a man’s heart is through his gut microbiota’–dietary pro- and prebiotics for the management of cardiovascular risk (2014). Tuohy KM, Fava F, Viola R.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24495527
 • Conlon, M. A., & Bird, A. R. (2014). The impact of diet and lifestyle on gut microbiota and human health. Nutrients, 7(1), 17-44. doi:10.3390/nu7010017
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303825/
 • Rethinking fiber and hydration can lead to better colon health. (2013).
  health.harvard.edu/diseases-and-conditions/rethinking-fiber-and-hydration-can-lead-to-better-colon-health
 • Zhang et al. (2015). Impacts of gut bacteria on human health and diseases. DOI: .
  10.3390/ijms16047493

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.