6 voedselcombinaties die voordelen bieden voor je gezondheid

Wist je dat er verschillende voedselcombinaties zijn waarbij de twee ingrediënten samen meer voordelen geven dan op zichzelf? Lees hier over deze 6 lekkere en voedzame voedselcombinaties en hun grote voordelen voor je gezondheid.
6 voedselcombinaties die voordelen bieden voor je gezondheid

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een van de meest voorkomende problemen met het starten van een gezond dieet, is het toevoegen van meer koolhydraten en andere voedingsmiddelen. We moeten deze juist verminderen. Dat kunnen we bereiken door de juiste voedselcombinaties in ons dieet op te nemen.

Hoe kunnen de juiste voedselcombinaties ons hierbij helpen?

Er zijn bepaalde voedselcombinaties die onze lichamen een groot aantal voordelen kunnen bieden. Door voedingsmiddelen op de juiste manier te combineren, kunnen zij jou de meeste voedingsstoffen meegeven. Soms helpen ze je lichaam zelfs deze op de juiste manier op te nemen.

Er zijn bijvoorbeeld veel voedingsmiddelen die bepaalde vitaminen en mineralen nodig hebben. Zo kunnen zij beter opgenomen worden door ons lichaam.Laten we een kijkje nemen naar de beste combinaties om het meeste uit je voeding te kunnen halen.

1. Tomaten en avocado’s

De eerste voedselcombinatie haalt zijn voordeel uit lycopeen.

 • Je ingewanden absorberen deze voedingsstof beter wanneer deze wordt gecombineerd met een gezonde vetsoort. Deze kun je bijvoorbeeld vinden in avocado’s of olijven.
 • Lycopeen is een antioxidant die rijk is aan pigmenten en ook bekend is als carotenoïde.
 • Deze combinatie helpt het risico op hart- en vaatziekten en kanker te verminderen. 

Om van deze voordelen te kunnen genieten, is het belangrijk om een bron van gezonde vetten te combineren met voedingsmiddelen die rijk zijn aan lycopeen. Op deze manier haal je het maximale voordeel uit deze antioxidanten. Daarnaast vormen tomaten en avocado’s een heerlijke combinatie!

2. Rode bieten en garbanzobonen

Dit is een van de voedselcombinaties die je waarschijnlijk niet had verwacht. Garbanzobonen zijn rijk aan vitamine B-complex en rode bieten zijn rijk aan magnesium.

Wat hebben deze voedingsstoffen met elkaar te maken? Vitamine B6 helpt je lichaam magnesium op te nemen.

Volgens een onderzoek zou deze krachtige combinatie van voedingsmiddelen de symptomen van autisme kunnen verminderen. Voor dit onderzoek kregen mensen een dosis magnesium en B6. Dit resulteerde in een verhoogde frequentie van sociale interactie en communicatie.

Hun problemen met sociale interactie kwamen terug wanneer zij deze dosis niet meer kregen.

3. Groene thee en citroen

Groene thee en citroen is een van de bekende voedingscombinaties

Deze combinatie is erg gebruikelijk. Echter kent niet iedereen de voordelen die dit drankje ons geeft. Belangrijk hier zijn de antioxidanten die gevonden worden in groene theeDeze vechten immers tegen kanker. Wanneer ze worden gecombineerd met iets zuurs, worden zij nog beter door ons lichaam opgenomen.

De volgende keer dat je een kopje groene thee maakt, voeg dan een klein beetje citroensap eraan toe. Dit trucje kan ook de smaak van de thee verbeteren. Het maakt de thee namelijk wat frisser.

Je kunt deze gezonde combinatie ook gebruiken als basis voor je ochtendsmoothie. Combineer het hiervoor met bladgroenten en seizoensfruit.

4. Broccoli en tomaten

Laten we teruggaan naar de tomaten. Dit is een superfood die kan worden gecombineerd met bijna alles.

 • In dit geval combineren we het met broccoli. Wanneer we dit doen, heeft het de capaciteit om kankergerelateerde tumorgroei te verminderen. 
 • Carotenoïden in tomaten verhogen de bioactive componenten in broccoli. Deze produceren dan de meeste anticarcinogene eigenschappen.

Een goede optie is om deze voedingsmiddelen gecombineerd te eten in een salade. Je kunt elk soort magere eiwitten hieraan toevoegen, zoals kip of kaas. Vervolgens kun je één of twee soorten groente en een natuurlijke dressing toevoegen. Dit is genoeg om een gebalanceerde en voedzame salade te maken.

5. Citroen en boerenkool

Boerenkool en citroen

Het ijzer dat we verkrijgen uit planten is veel makkelijker te absorberen in combinatie met vitamine C. Daarom is het aanbevolen om smoothies die je maakt met groene groenten te combineren met een citrusvrucht naar keuze.

Er kunnen ook andere bronnen van vitamine C worden toegevoegd, zoals:

 • Sinaasappelen
 • Aardbeien
 • Rode pepers
 • Broccoli
 • Tomaten

Ook zijn er andere voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten:

 • Prei
 • Rode bieten
 • Spinazie
 • Mosterdbladeren
 • Snijbieten

6. Havermout en pindakaas

Eindelijk, hier is een van de beste combinaties. Het eten van havermout en pindakaas als ontbijt maakt het een geweldige start van je dag. 

Havermout is een bron van complexe koolhydraten. Pindakaas is aan de andere kant rijk aan gezonde vetten. Deze optie is ideaal wanneer je zoekt naar een combinatie die je een goede energieboost zal geven. Echter kunnen we ook niet vergeten dat het nog iets anders doet: het helpt ons bloedsuikerniveau te reguleren.

Er zijn twee opties om deze combinatie te eten:

 • Drink het als een vloeistof. Hiervoor kun je het combineren met melk of sojamelk. Het is een perfect alternatief wanneer je gehaast de deur uit moet en slechts vijf minuten hebt.
 • Gezoete en gekookte havermout met kokosboter. Hieraan hoef je geen suiker of andere zoetmaker toe te voegen.

Pindakaas zal het een heerlijke crème-achtige textuur geven. Het is dus een geweldige manier om de dag mee te starten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Organización Panamericana de la Salud, Guías Alimentarias para Costa Rica: Combinación y distribución de alimentos, s.f.
 • Teucher B et al. “Enhancers of iron absorption: ascorbic acid and other organic acids”, Int J Vitam Nutr Res. 2004 Nov;74(6):403-19.
 • Kelkel, M., et al., “Antioxidant and anti-proliferative properties of lycopene”, Free Radical Research, 2011.
 • Eric Francelino Andrade et al. “Effect of beta-glucans in the control of blood glucose levels of diabetic patients: a systematic review”, Nutr Hosp. 2015;31(1):170-177

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.