Zes manieren om citrusschillen te gebruiken

De eigenschappen van zowel citroenen als sinaasappels zorgen ervoor dat je de vruchten kunt gebruiken om je huis op een veel natuurlijkere wijze schoon te maken. Daarnaast zal je huis hierdoor heerlijk ruiken.
Citrusschillen

Ben jij een van die mensen die citrusschillen altijd gewoon regelrecht in de prullenbak gooit? Dan zou het handig zijn om te weten dat je hierdoor een hele hoop alternatieve gebruiksmogelijkheden misloopt die op een dag misschien nog goed van pas zouden komen.

De schillen van citroenen en sinaasappels zitten vol essentiële oliën, antioxidanten en vitamines die goed zijn voor de gezondheid en zeer handig kunnen zijn om je huis schoon te maken.

Je zult ongetwijfeld gebruik maken van de tips in dit artikel. Ben je er klaar voor om meer te weten te komen?

1. Citroenschil om roestvrij staal schoon te maken

Dit is een van de meest klassieke manieren om de schillen van citrusvruchten te gebruiken in het huishouden. Om mooie, glanzende aanrechten, kranen en pannen te krijgen, zijn mensen vaak bereid om een hoop geld uit te geven aan chemische producten die, hoewel ze wel effectief zijn, vaak schadelijk zijn voor je handen.

Heb je weleens geprobeerd om in plaats van deze producten een citroen te gebruiken? Wanneer je de citroen gebruikt hebt voor het sap, gooi de rest dan niet weg. Bewaar de schil om kookgerei dat gemaakt is van roestvrij staal schoon te maken en te laten glanzen. Je zult verbaasd zijn over de resultaten!

Ontdekt ook: 12 schoonmaaktips voor lastige plekken

2. IJsblokjes met citrussmaak

IJsblokjes met Citrusschillen

Dit is een geweldig idee: geef je ijsblokjes een smaakje door citroen- of sinaasappelschil aan het water toe te voegen voordat je het in de vriezer stopt. Dit is heerlijk wanneer je de ijsblokjes toevoegt aan sapjes of zelfs aan gewoon water om het water wat meer smaak te geven.

Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is deze simpele tips opvolgen:

 • Verwijder al het vruchtvlees van de schil.
 • Snijd de schil in kleine stukjes.
 • Leg de stukjes in het ijsblokjesbakje en giet er water overheen.

Dit originele idee laat je toch niet aan je voorbij gaan?

3. Allesreiniger

Inmiddels weet je al dat citroenschil veel voordelen biedt om je huis effectief schoon te maken. Je kunt met de schil zowel viezigheid verwijderen als onaangename geurtjes elimineren in ruimtes in je huis waar altijd een muffe geur hangt.

Let goed op om te leren hoe je een ongebruikelijke allesreiniger kunt maken met de schillen van citrusvruchten.

Wat heb je nodig?

 • Een schone glazen bak
 • De schillen van 1 citroen en 1 sinaasappel
 • 1 kopje wittewijnazijn (200 ml)
 • 2 eetlepels baking soda (20 g)

Instructies

 • Wanneer je de schillen goed hebt schoon gemaakt, snijd je ze in stukjes en stop je de stukjes in de glazen bak.
 • Giet hier vervolgens de wittewijnazijn overheen en voeg de baking soda toe. Even goed roeren.
 • Dek de bak af en laat het mengsel tien dagen staan, op een plek waar geen zonlicht komt.
 • Na tien dagen giet je het mengsel over in een spuitfles. Deze allesreiniger zal goed van pas komen op momenten dat je oppervlakten moet schoonmaken en onaangename geurtjes wilt elimineren.

4. Sinaasappelschillen voor stinkende schoenen

Sinaasappelschillen in Stinkende Schoenen

Dit is nog zo’n truc die niet alleen super simpel, maar ook hartstikke effectief is. Het is vrij normaal dat schoenen na een tijdje minder fris gaan ruiken. Soms wordt deze geur niet alleen veroorzaakt door zweetvoeten – het materiaal waar de schoenen van gemaakt zijn kan hier ook de oorzaak van zijn.

Om dit probleem in het vervolg te voorkomen, hoef je alleen maar in elke schoen een halve sinaasappelschil te stoppen. Dit is een effectieve oplossing, doordat de schil in staat is geuren te absorberen.

Vergeet niet om de schil om de dag te verwisselen met een nieuwe schil, anders zal de schil zelf namelijk ook gaan stinken.

5. Hoestdrank met citrusschillen

Heb je weleens geprobeerd om thee te maken van citrusschil en wat honing om hoest te bestrijden? Deze drank is erg genezend en ook nog eens eenvoudig te bereiden.

Enkele van de beste voedingsstoffen die citrusvruchten bieden zitten verborgen in de schil. Het is dan ook een goed idee om hier gebruik van te maken wanneer je een zere keel of hoest wilt behandelen. Laten we eens kijken hoe je deze thee kunt maken.

Ingrediënten

 • ½ citroenschil
 • ½ sinaasappelschil
 • 1 kop water (200 ml)
 • 1 eetlepel honing (25 g)

Bereiding

 • Begin zoals gewoonlijk door het water te verwarmen. Zodra het water kookt, voeg je de citroen- en sinaasappelschillen toe, die je van te voren al hebt schoongemaakt en gewassen.
 • Vervolgens voeg je de eetlepel honing toe.
 • Laat dit mengsel ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten pruttelen. Daarna laat je het mengsel nog eens vijf minuten trekken. Drink de thee dan langzaam op. Je zult versteld staan over hoe goed je je voelt nadat het ongemak verdwenen is.

Wil je meer lezen? De voordelen van het drinken van water met honing

6. Bevroren citroentherapie

Citroenrasp

We hebben het op dit blog al meerdere keren gehad over de voordelen die bevroren citroen biedt. Dit is een geweldige manieren om te profiteren van alle geneeskrachtige eigenschappen die de citrusschil bevat.

We leggen even uit hoe je dit kunt doen.

Wat heb je nodig?

De schil van twee citroenen.

Hoe maak je bevroren citroen?

 • Het is zo eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is de citroenen raspen nadat je ze gebruikt hebt voor hun sap.
 • Vervolgens stop je de geraspte schillen in een luchtdichte bak en berg je deze op in de vriezer.

Je kunt gebruik maken van deze bevroren citroentherapie door een beetje citroenrasp toe te voegen aan je salade, je yoghurt bij het ontbijt, een kom vers fruit… het is supergezond en hartstikke lekker. Probeer het vandaag nog!