Drink melk met honing voor het slapengaan

Naast het bestrijden van slapeloosheid en het bevorderen van herstellende slaap, is de combinatie van melk en honing een goede ondersteuning voor de gezondheid van je botten en het vertragen van het verouderingsproces. Probeer het eens!
Drink melk met honing voor het slapengaan

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

In de laatste jaren is bewezen dat het consumeren van melk met honing voor het slapengaan de kwaliteit van je slaap kan verbeteren. Het vermindert spanning en slapeloosheid.

Dit soort middelen bevatten meestal tryptofaan en andere essentiële aminozuren. Deze verhogen de productie van melatonine. Melatonine is een chemische stof die in verband wordt gebracht met een goede nachtrust.

Melk met honing is een drank die bekend is om zijn medicinale eigenschappen. Bovendien is het zeer goed voor een goede nachtrust. Zowel melk als honing helpt je om in slaap te vallen. En alsof dat nog niet genoeg is, beide bieden ze je lichaam diverse voordelen terwijl het in rust is.

Het is natuurlijk geen geschikte remedie voor iemand met een lactose-intolerantie. Voor mensen die prima tegen melk kunnen, is het echter fantastisch.

Veel mensen weten helaas niet hoe goed het voor hen is. Hieronder delen we daarom zeven voordelen van melk met honing voor het slapengaan.

7 redenen om melk met honing voor het slapengaan te drinken

1. Het beschermt je huid

Melk met honing voor het slapengaan is goed voor de huid

Melk met honing helpt je bloed te zuiveren. Daardoor daalt het gehalte gifstoffen en andere bestanddelen die schadelijk zijn voor je huid.

Het bevat antimicrobiële bestanddelen en antioxidanten die helpen om je huid diep te reinigen. Dit voorkomt de ontwikkeling van diverse problemen en vlekken.

Je kunt het zelfs uitwendig gebruiken om bepaalde problemen te voorkomen zoals:

  • rimpels
  • slappe huid
  • een opeenhoping van dode huidcellen

2. Verbetert de spijsvertering

Melk met honing voor het slapengaan is zeer behulpzaam voor je spijsvertering. Daarnaast helpen de antimicrobiële en antivirale bestanddelen in honing darmontstekingen en maagproblemen te voorkomen.

Honing werkt als een natuurlijk probioticum. Het is ideaal voor het bevorderen van de goede bacteriën die je darm beschermen.

3. Maakt je sterker

Melk met honing voor het slapengaan maakt je sterker

Melk met honing geeft je lichaam een stoot eiwitten en koolhydraten. Dit helpt om je stofwisseling te versnellen.

Door het zowel ‘s avonds als ‘s morgens te nemen, kan je je lichaam fysieke en mentale energie geven voor een actievere dag.

Met dank aan de enzymen in melk worden de dierlijke eiwitten gemakkelijk afgebroken tot aminozuren. Vervolgens worden deze weer samengevoegd om eiwitten te vormen die het lichaam kan gebruiken als bron van energie.

4. Verbetert de gezondheid van de botten

Melk is één van de beste natuurlijke bronnen van calcium. Honing bevat voedingsstoffen die je lichaam helpen de calcium op te nemen. Dus de combinatie van deze twee helpt om de gezondheid van je botten te verbeteren. Bovendien kan het het verlies van botdichtheid en verzwakking vermijden.

Melk met honing voor het slapengaan is een natuurlijk middel dat je risico op osteoporose verlaagt. Daarnaast is het ook goed tegen andere afwijkingen die ontstekingen veroorzaken en de gezondheid van je botten bedreigen.

5. Heeft antibacteriële eigenschappen

Melk met honing voor het slapengaan is antibacterieel

Onderzoek toont aan dat de combinatie van melk en honing een opmerkelijk effect heeft op de stafylokokkenbacterie. Bovendien is de kracht om bacteriën te bestrijden nog beter als de honing apart wordt genomen.

Honing heeft erkende antimicrobiële, antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen. Studies tonen aan dat honing kan helpen om diverse soorten infecties te voorkomen.

Deze remedie wordt zelfs gezien als een ondersteuning van je immuunsysteem. Het kan namelijk bepaalde problemen voorkomen zoals:

  • verkoudheid
  • hoest
  • andere longproblemen

Melk met honing voor het slapengaan is dan ook zeer gunstig in het griepseizoen.

6. Bestrijdt slapeloosheid

Zoals we hierboven reeds noemden, bevat zowel melk als honing vele actieve componenten om diep en rustgevend te slapen.

Men gebruikt het mengsel al sinds tijden om slapeloosheid te bestrijden. Daarnaast kan het beter zijn dan sommige vormen van medicatie.

Honing biedt natuurlijke suikers en tryptofaan. Dit stuurt de aanmaak van chemische stoffen die je helpen om te slapen aan. Samen met de voedingsstoffen in melk bevordert honing het gehalte serotonine. Dit is een neurotransmitter die geassocieerd wordt met ontspanning en het verminderen van stress.

7. Voorkomt voortijdige veroudering

Melk met honing voor het slapengaan tegen huidveroudering

Melk met honing verlaagt niet alleen het risico op vroegtijdige veroudering van je huid. Het gaat ook de algehele veroudering van je lichaam tegen. Veel van de antioxidanten in honing verminderen het negatieve effect van vrije radicalen. Dat zijn moleculen die de celactiviteit verstoren.

Sommige oude culturen beschouwden deze remedie zelfs als het ‘levenselixer’. Regelmatige consumptie zou namelijk celafbraak en de ontwikkeling van vele aandoeningen voorkomen.

Ben je er klaar voor om melk met honing uit te proberen? Roer één eetlepel honing door een glas warme melk en geniet van een betere gezondheid en slaap. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Michaëlsson, K., Wolk, A., Langenskiöld, S., Basu, S., Lemming, E. W., Melhus, H., & Byberg, L. (2014). Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: Cohort studies. BMJ (Online). https://doi.org/10.1136/bmj.g6015
  • Haug, A., Høstmark, A. T., & Harstad, O. M. (2007). Bovine milk in human nutrition – A review. Lipids in Health and Disease. https://doi.org/10.1186/1476-511X-6-25
  • Bogdanov, S., Jurendic, T., Sieber, R., & Gallmann, P. (2008). Honey for nutrition and health: a review. Journal of the American College of Nutrition.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.