Je metabolisme versnellen en gewicht verliezen

Wanneer je je ontbijt eet, activeer je je metabolisme, begin je vroeg op de dag met het verbranden van calorieën en het geeft je een vol gevoel, wat voorkomt dat je vlagen van onrust gedurende de dag hebt.
Je metabolisme versnellen en gewicht verliezen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het metabolisme is een reeks van chemische reacties die de voedingsmiddelen die we eten omzet in energie, wat een soort brandstof is voor het goed functioneren van de cellen en organen in je lichaam. Als je je metabolisme versnelt, zodat het ‘actief’ is, zal je gewicht verliezen, omdat dit proces de calorieën effectief verbrandt.

De volgende personen hebben vaak een langzamer metabolisme:

 • personen die niet veel eten
 • een zittende levensstijl hebben
 • ongezonde voedingsmiddelen eten
 • lijden aan gezondheidsproblemen zoals schildklierproblemen

Als gevolg daarvan worden suikers, vetten en calorieën goed verwerkt, wat dan weer leidt tot meer vet, cellulite en gewicht.

Het goede nieuws is, dat door het simpelweg veranderen van een aantal dagelijkse gewoontes en het volgen van een aantal aanbevelingen je je metabolisme kan activeren en de kilo’s kan verliezen die je erbij hebt gekregen door een langzaam metabolisme.

Dus, wil jij je metabolisme versnellen en zo gewicht verliezen?

Gewicht verliezen met gezonde eetgewoontes

Gezond ontbijt met fruit en yoghurt

De meeste personen komen aan door een langzaam metabolisme vanwege slechte eetgewoontes. Het klopt dat voedingsmiddelen rijk aan vet en suiker ervoor zorgen dat we snel aankomen, maar er zijn ook andere eetgewoontes die ons gewicht en het functioneren van het metabolisme beïnvloeden.

Als je je metabolisme wilt versnellen, dan zou je ten eerste moeten begrijpen dat het eten van het ontbijt een belangrijke rol speelt bij het functioneren daarvan. Veel mensen maken de fout om het ontbijt over te slaan, omdat ze geen tijd hebben of denken dat dit ze helpt om af te vallen.

De waarheid is dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is, aangezien het metabolisme hierdoor geactiveerd wordt en het ervoor zorgt dat het gedurende de dag goed blijft functioneren.

Het belang van een goed ontbijt

Het nuttigen van een goed ontbijt is een van de beste gewoontes als je je metabolisme wilt versnellen en gewicht wilt verliezen. Er wordt al jaren gezegd dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is en dit klopt.

Wanneer je je ontbijt eet, activeer je je metabolisme, begin je vroeg op de dag met het verbranden van calorieën en het geeft je een vol gevoel, wat voorkomt dat je vlagen van onrust gedurende de dag hebt.

Nu we dat gezegd hebben, is het heel belangrijk om te onthouden dat je je ontbijt niet later dan een uur nadat je bent opgestaan zou moeten consumeren, omdat het later vaak deze metabolismeversnellende effecten verliest.

Een goed ontbijt bevat een proteïne zoals een ei, antioxidanten die je in voedingsmiddelen zoals fruit kan vinden en grote hoeveelheden vezels, die je vindt in voedingsmiddelen zoals:

 • volkoren granen
 • fruit
 • groenten

Eet meerdere keren per dag

Fruitsalade

Nog iets belangrijks om je metabolisme te versnellen met behulp van je dieet door gezond te eten, is tenminste vijf keer per dag eten. Het is bewezen dat dit het metabolisme versnelt, aangezien je lichaam een verdedigingsmechanisme activeert als je niet genoeg eet.

Op deze manier probeert het lichaam grotere hoeveelheden calorieën op te slaan door het gebrek aan voedsel. Goede en kleine porties gedurende de dag eten zorgt ervoor dat je metabolisme constant werkt. Zo verwerkt het de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

Regelmatig bewegen

Een goed bewegingsschema is erg belangrijk om gezond te blijven, je metabolisme te versnellen en gewicht te verliezen. Als je metabolisme versnellen je doel is, dan is het belangrijk om cardiovasculaire oefeningen en andere oefeningen te combineren, zoals gewichten heffen met de apparaten in een sportschool.

Onderzoeken hebben laten zien dat tenminste 40 minuten besteden aan een dagelijks bewegingsschema zeer belangrijk is als je je metabolisme wilt versnellen.

Drink meer water

Water drinken

Gehydrateerd blijven is nog een ander belangrijk onderdeel om je metabolisme te versnellen. Veel water drinken is perfect voor het schoonmaken van je lichaam en om giftige stoffen te elimineren, wat zodoende voorkomt dat vet ophoopt.

Eet gekruid voedsel

Gekruid voedsel genereert simpelweg meer energie door het verhittende effect, wat het vetverbrandingsproces versnelt tijdens de spijsvertering. Dus probeer regelmatig gekruid voedsel aan je dieet toe te voegen, zoals:

 • curry
 • cayennepeper
 • zwarte peper
 • komijn
 • kurkuma

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Tim Morris. (2003). Breakfast. Gastronomica3(3), 67–71. https://doi.org/10.1525/gfc.2003.3.3.67
 • Zarrinpar, A., Chaix, A., & Panda, S. (2016, February 1). Daily Eating Patterns and Their Impact on Health and Disease. Trends in Endocrinology and Metabolism. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.tem.2015.11.007
 • Egan, B., & Zierath, J. R. (2013, February 5). Exercise metabolism and the molecular regulation of skeletal muscle adaptation. Cell Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2012.12.012
 • Stookey, J. D., Constant, F., Popkin, B. M., & Gardner, C. D. (2008). Drinking water is associated with weight loss in overweight dieting women independent of diet and activity. Obesity16(11), 2481–2488. https://doi.org/10.1038/oby.2008.409
 • Xue, Y., He, T., Yu, K., Zhao, A., Zheng, W., Zhang, Y., & Zhu, B. (2017). Association between spicy food consumption and lipid profiles in adults: A nationwide population-based study. British Journal of Nutrition118(2), 144–153. https://doi.org/10.1017/S000711451700157X

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.