Hoe je metabolisme werkt op elke leeftijd

Omdat ons metabolisme vanaf ons dertigste vertraagt en minder calorieën verbrandt, moeten we aandacht schenken aan onze voeding en voldoende sporten om niet ongewenste gewichtstoename te voorkomen.
Hoe je metabolisme werkt op elke leeftijd
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Dit artikel gaat over hoe je metabolisme werkt naarmate je ouder wordt.

Blijf zeker verder lezen als je wilt weten hoe je metabolisme verandert op elke leeftijd en wat er precies allemaal gebeurt.

Hoe je metabolisme werkt op elke leeftijd

Je metabolisme als twintiger

Hoe je metabolisme werkt: twintigers
Wanneer we tussen 20 en 30 jaar oud zijn werkt ons metabolisme sneller dan ooit. Dit hangt echter wel af van de persoon in kwestie. Zowel de genen als de fysieke activiteit van de persoon hebben hier een grote invloed op.

Vergeet niet dat mensen met een grotere spiermassa behoefte hebben aan meer energie.

Rond de leeftijd van 25 jaar zijn de botten volledig ontwikkeld. Tegen het einde van je jaren als twintiger wordt het iets moeilijker om af te vallen. Ons metabolisme vertraagt vanaf ons dertigste iedere 10 jaar met ongeveer 2%.

Het is gemakkelijk om als twintiger af te vallen als we onszelf daartoe zetten. Toch is het belangrijk om de volgende zaken te vermijden:

 • Fastfood
 • Commerciële bakproducten
 • Alcoholische dranken
 • Frisdrank met suiker

Deze voedingsmiddelen bieden slechts lege calorieën zonder belangrijke nutriënten.

Als jij iemand bent die gemakkelijk aankomt, kies dan voor vetarme zuivelproducten. Vergeet ook niet dat het beter is om vijf maaltijden per dag te eten en dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd is.

We raden ook het volgende artikel aan: Gemakkelijk je metabolisme versnellen en gewicht verliezen

Je metabolisme als dertiger

Hoe je metabolisme werkt: dertigers
Eenmaal we de kaap van dertig voorbij zijn dan vermindert ons natuurlijk vermogen om calorieën te verbranden. Het lichaam stopt met de afscheiding van het hormoon dat verantwoordelijk is voor de groei. De spiermassa is niet meer wat het was toen je een twintiger was.

Door onze spieren te trainen en veel te sporten kunnen we deze vorm van verouderen gelukkig tegengaan.

Ook een zwangerschap kan een grote invloed hebben op hoe je metabolisme werkt. Het kan hier immers door versnellen of juist vertragen.

 • Vanaf ons dertigste moeten we witte suiker proberen te vermijden net als allerlei bewerkte voedingsmiddelen.
 • Magere zuivelproducten en soja- of havermelk kunnen helpen om minder calorieën binnen te krijgen.
 • Eet fruit tussen de maaltijden door om je spijsvertering vlot te laten verlopen. Hierdoor zal je een opgeblazen gevoel kunnen voorkomen.

Bovendien is het noodzakelijk om veel eiwitten te consumeren. Probeer om rood vlees te vervangen door vis. Door de juiste eiwitten te eten zal je spiermassa op niveau blijven en zal je striae voorkomen.

De beste fysieke oefeningen voor deze leeftijdscategorie zijn aerobics en middelzware trainingen die zich richten op de spieren, zoals pilates.

Je metabolisme als veertiger

Hoe je metabolisme werkt: veertigers
Vanaf je veertigste zal je veel minder oestrogeen en progesteron produceren, waardoor je metabolisme nog meer vertraagt.

Het lichaam begint ook spiermassa te verliezen.

 • Als veertiger is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Zo kan je het verlies aan spiermassa enigszins beperken.
 • Eenmaal ouder dan 45 is het normaal om elke tien jaar ongeveer 10% spiermassa te verliezen.

De beste manier om niet ongewenst aan te komen is door regelmatig kleine beetjes te eten. Zo kan je je hongergevoel in bedwang houden. De beste voedingsmiddelen hiervoor zijn:

 • Fruit
 • Magere yoghurt
 • Plantaardige eiwitten
 • Groene thee
 • Walnoten

Probeer om je eetpatroon af te stemmen op de fysieke activiteit die je elke dag voor ogen hebt.

In deze fase van het leven is het belangrijk om koolhydraten te vermijden. Bovendien moet je minstens drie keer per week peulvruchten eten naast veel groenten en fruit.

Je metabolisme als vijftiger en daarna

Hoe je metabolisme werkt: vijftigers en daarna
Vanaf je vijftigste is het normaal om aan te komen. Hoe je metabolisme werkt in deze levensfase? Veel trager dan je gewend was!

Het lichaam vervangt verloren spiermassa vaak met lichaamsvet.

Dit betekent dat het lichaam minder behoefte heeft aan calorieën dan vroeger. Daarom is het voor deze leeftijdscategorie aan te raden om een dieet te volgen of om minder te eten.

Vanaf je vijftigste is het ook beter om een dieet te volgen onder toezicht van een deskundige.

Niemand kan beter een afgestemd voedingsplan voor je opstellen dan een voedingsdeskundige of diëtist. Zij weten immers welke voedingsstoffen je zeker binnen moet krijgen en hoe je metabolisme werkt in deze fase van je leven.

Vergeet ook niet om regelmatig te sporten. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.