Lage progesteronspiegels: complicaties, oorzaken en meer

Als je lage progesteronspiegels hebt, dien je je gynaecoloog te raadplegen om uit te zoeken wat de meest geschikte behandeling voor jou is, rekening houdend met jouw specifieke kenmerken.
Lage progesteronspiegels: complicaties, oorzaken en meer

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon dat na de ovulatie wordt geproduceerd in de eierstokken. Het speelt een cruciale rol in de menstruatiecyclus en de ontwikkeling van de zwangerschap. Lage progesteronspiegels zijn dan ook geen goed teken.

Hoewel het essentieel is in je maandelijkse cyclus, is de belangrijkste functie ervan om de binnenkant van de baarmoeder te verdikken om deze voor te bereiden op een bevruchte eicel. Als er geen bevruchte eicel is, begint het niveau van dit hormoon te zakken en zal de menstruatie beginnen.

Progesteron is essentieel voor de ontwikkeling van de borsten en de productie van borstvoeding. Het is complementair aan enkele van de effecten van oestrogeen. Wat betreft testosteron, is progesteron het hormoon dat de voorloper is van de bijnier-hormonen.

Hoewel het een vrouwelijk hormoon is, gebruikt het mannelijk lichaam het ook in kleine hoeveelheden om sperma te ontwikkelen. Zoals je kunt zien is het een belangrijk hormoon.

Als je een vrouw bent met lage progesteronspiegels dan is het ‘t beste om te weten tot welke complicaties dit kan leiden.

Waarom moet ik me zorgen maken over een lage progesteronspiegels?

Moeilijkheden om zwanger te worden

Progesteron is vooral belangrijk in je reproductieve jaren. Als je lage progesteronspiegels hebt, kan je mogelijk niet zwanger worden of de zwangerschap niet voldragen.

Wanneer de baarmoederwand niet dik genoeg is, kan een bevrucht eitje niet innestelen. De symptomen van lage progesteronspiegels bij vrouwen die niet zwanger zijn, zijn onder meer:

  • Hoofdpijn of migraine
  • Stemmingswisselingen, waaronder angst of depressie
  • Laag seksueel verlangen
  • Opvliegers
  • Onregelmatigheden in de menstruatiecyclus

Tijdens de zwangerschap kunnen lage progesteronspiegels betekenen dat de zwangerschap niet voldragen zal kunnen worden, omdat de baarmoeder niet sterk genoeg is.

De symptomen van een tekort aan dit hormoon tijdens de zwangerschap zijn:

  • Plaatselijke buikpijn
  • Constante gevoeligheid in de borsten
  • Onophoudelijke vermoeidheid
  • Frequente lage bloedsuikerspiegel
  • Vaginale droogheid

Lage progesteronspiegels kunnen een indicatie zijn van pre-eclampsie, in de volksmond zwangerschapsvergiftiging genoemd. Maar ook van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, die een miskraam en de dood van de foetus kan veroorzaken.

Aan de andere kant, wanneer de progesteronspiegels dalen, kan het oestrogeen in het lichaam gezondheidsproblemen veroorzaken en kan het leiden tot een reeks symptomen. Deze omvatten:

  • Gewichtstoename
  • Vermindering van het seksuele verlangen
  • Onregelmatige cycli en overvloedig bloeden
  • Fibromen, endometriose
  • Problemen met de galblaas
  • Schildklierdisfunctie

Wat zijn de juiste niveau’s van de progesteronspiegels?

Man en vrouw in bed

Een progesteron-onderzoek kan je gynaecoloog helpen om erachter te komen of je progesteronspiegels laag zijn. Dit kan gebeuren door een eenvoudige bloedtest, waar geen verdere of speciale voorbereiding voor vereist is.

Deze test kan je aanwijzingen geven over wat er in je lichaam gebeurt en misschien de reden vinden waarom je niet zwanger kunt raken. De test wordt ook vaak gebruikt voor het opvolgen van hormoon-vervangende therapieën en om de gezondheid van je zwangerschap te beoordelen als het een hoog risico inhoudt.

De progesteronspiegels varieren in de loop van de menstruatiecyclus en bereikt hun piek een week voor de menstruatie. Ook gedurende de dag zelf kan dit niveau variëren.

Progesteron neemt normaal gesproken toe tijdens de zwangerschap. Hoe meer baby’s je draagt, bijvoorbeeld in geval van een tweeling, hoe hoger de progesteronspiegels.

Over het algemeen hebben mannen, kinderen en vrouwen na de menopauze lagere progesteronspiegels dan vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Vanwege al het bovenstaande zijn de progesteronspiegels die als ‘normaal’ worden beschouwd afhankelijk van je leeftijd, geslacht en speciale omstandigheden, zoals zwangerschap of menstruatiecyclus.

Kan ik iets doen aan lage progesteronspiegels?

Het kan dat het hebben van een lage progesteronspiegels geen problemen voor jou veroorzaakt. Misschien heb je dus helemaal geen behandeling nodig.

Als je echter een baby wil krijgen, kan een hormonale therapie om je progesteronspiegels te verhogen je helpen met het verdikken van je baarmoederwand. Dit zal je kans op een gezonde, voldragen zwangerschap verbeteren.

Aan de andere kant kunnen menstruele onregelmatigheden ook worden opgelost met hormonale therapieën. Voor ernstige symptomen van de menopauze is hormonale therapie een combinatie van oestrogeen en progesteron.

De meest voorkomende behandelingsopties zijn:

  • Crèmes en gels die plaatselijk of vaginaal kunnen worden gebruikt.
  • Zetpillen die worden gebruikt als behandeling voor vruchtbaarheidsproblemen.
  • Vaginale ringen, als een langzamere behandeling dan orale medicatie.
  • Orale medicatie.

Hormonale therapieën kunnen je helpen om een gezond leven te leiden zonder complicaties. Deze therapieën verhelpen symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en vaginale droogheid.

Sommige vrouwen merken zelfs verbeteringen in hun humeur op. Ze verminderen ook het risico op osteoporose en diabetes. De orale optie kan een kalmerend effect hebben waardoor je ook gemakkelijker in slaap kunt vallen.

Vraag je arts naar de beste behandeling van lage progesteronspiegels voor jou

Ga zeker met je dokter overleggen

Vergeet niet dat elke behandeling moet worden uitgevoerd onder toezicht van je arts. In zeer extreme gevallen kan hormonale behandeling het risico op beroertes, bloedklonters of galblaasproblemen verhogen.

Als je borstkanker of kanker in het endometrium hebt, is het waarschijnlijk dat hormonale therapie voor jou niet de beste oplossing is. De enige persoon die je kan helpen om de beste behandeling te vinden voor jouw gezondheid is je arts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Orizaba, B., Alba, G., & Ocharán, M. (2013). Farmacocinética de la progesterona. Revista Del Hospital Juárez de México.
  • Maggio, L., & Rouse, D. J. (2014). Progesterone. In Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000039
  • Jacobsen, B. M., & Horwitz, K. B. (2012). Progesterone receptors, their isoforms and progesterone regulated transcription. Molecular and Cellular Endocrinology. https://doi.org/10.1016/j.mce.2011.09.016
  • Mohammed, H., Russell, I. A., Stark, R., Rueda, O. M., Hickey, T. E., Tarulli, G. A., … Carroll, J. S. (2015). Progesterone receptor modulates ERα action in breast cancer. Nature. https://doi.org/10.1038/nature14583

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.