Advies om niet te falen met je dieet

2 augustus 2018
Om niet te falen met je dieet is het essentieel om het te zien als een verandering van je levensstijl, niet alleen iets als iets tijdelijks waarmee je kunt stoppen zodra je het gewenste gewicht hebt bereikt.

Ben je het zat om steeds te falen met je dieet? Wil je een gezondere levensstijl zonder het hoofd te moeten bieden aan zoveel mislukkingen? In de eerste plaats is het belangrijk om de hoop niet te verliezen. 

In dit artikel zullen we je enkele richtlijnen geven om je te helpen bij dit proces. Het belangrijkste is dat ze je op de lange termijn zullen helpen.

Ben je er klaar voor? Let dan goed op, en belangrijker nog, onderneem actie.

1. Zie het als een kans

Niet falen met je dieet door het niet als straf te zien

Stop met het zien van je dieet als een straf en beschouw het als een verandering op de lange termijn.

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen falen met hun dieet is omdat ze het zien als een negatief gevolg van hun levensstijl. Als jij deze fout ook maakt dan zul je merken dat je voortdurend denkt aan wanneer je ermee kunt stoppen.

Het probleem hiermee is dat, zelfs als het je lukt om een paar kilo’s af te vallen, ze er waarschijnlijk meteen weer aan komen zodra je stopt met je dieet. Het is belangrijk om je mentaal voor te bereiden op het idee dat het dieet een verandering is om je leven te verbeteren en niet alleen een manier om ‘x’ aantal kilo’s te verliezen.

Op deze manier zul je je dieet niet meer zien als iets negatiefs. Onthoud:

 • Stel geen datum in voor het einde van je dieet.
 • Beloon jezelf elke keer dat je een doel bereikt. Maak vervolgens nieuwe doelen terwijl je verder gaat.

We raden je aan om ook te lezen: Het ideale dieet voor elk lichaamstype

2. Vermijd beperkende diëten

Niet falen met je dieet door geen beperkende diëten te doen

Hoewel beperkende diëten vaak erg beroemd zijn, zijn ze niet altijd een goed idee. Als je arts je dit niet heeft aanbevolen en als er geen echte reden is om er een te volgen, doe het dan niet.

Er zijn twee problemen met dit soort diëten:

 • Ten eerste leren ze je niet om goed te eten. Vanwege de voedingstekorten bij deze diëten krijg je er geen goede voedingsgewoonten van. In sommige gevallen kunnen ze zelfs tot het tegenovergestelde effect leiden. Dat wil zeggen dat het kan zijn dat je voedingsstoffen en kilo’s spieren verliest in plaats van kilo’s vet.

De beste manier om niet te falen met je dieet is om een dieet te volgen dat speciaal voor jou is ontworpen. Het is een goed idee om advies in te winnen bij een voedingsdeskundige die je kan leren hoe je evenwichtige maaltijden kunt maken afhankelijk van je smaak. Een andere optie is dat de voedingsdeskundige het menu samenstelt. Jij hoeft het dan alleen nog maar te bereiden.

 • Ten tweede zijn beperkende diëten maar voor kortere tijd. Omdat ze voedingsstoffen beperken worden ze nooit voor een lange periode aanbevolen. De meeste van dit soort diëten worden aanbevolen voor 3 tot 7 dagen. Dit betekent dat je geen langetermijnresultaten zult zien. Het regelmatig volgen van zo’n dieet zal er voor zorgen dat je je moe en slecht gehumeurd voelt.

3. Leer meer over gezonde levensstijlen

Niet falen met je dieet: meer te leren over gezonde levensstijl

In plaats van het volgen van diëten die een wonderbaarlijk gewichtsverlies beloven, is het beter om te begrijpen hoe je lichaam werkt en waarom het bepaalde voedingsstoffen nodig heeft. Het belangrijkste is om meer over deze voedingsstoffen te leren, waar ze vandaan komen en wat de beste manieren zijn om ze in je dieet op te nemen.

Op deze manier zul je het gezonde dieet niet als een straf zien. Door meer geïnformeerd te zijn loop je minder risico om in de verleiding te komen om altijd te eten wat je niet zou moeten eten. Natuurlijk kun je jezelf soms best een traktatie gunnen maar je zult je meer bewust zijn van hoe het je lichaam beïnvloedt en van de juiste hoeveelheid die je ervan mag eten om schade op de lange termijn te voorkomen.

Wil je ook niet falen met je dieet?

Als je twijfels hebt en niet wilt falen met je dieet, vraag dan advies aan een voedingsdeskundige. De meeste voedingsdeskundigen zullen je uitleggen hoe voedingsmiddelen in je lichaam te werk gaan. Ook zullen ze je leren om de juiste beslissingen te nemen. Als je voedingsdeskundige dit nog niet gedaan heeft, vraag hem of haar dan om het uit te leggen en om je te helpen begrijpen hoe de porties die zij aanbevelen werken.

Zie ook: Op dieet: kom eerst van je voedselverslaving af

4. Laat ruimte in je dieet voor eten dat je lekker vindt maar niet zo gezond is

Niet falen met je dieet door ook te eten wat je lekker vindt

Falen met je dieet is minder waarschijnlijk als je af en toe open blijft staan voor minder gezond voedsel. Sommige voedingsdeskundigen laten één dag of één maaltijd vrij om je te helpen bij dit proces.

Zelfs als je geen specialist kunt of wilt betalen, moet je ervoor zorgen dat ten minste 80% van je dieet is gebaseerd op verse groenten, fruit, vlees, zuivelproducten en peulvruchten. Je kunt de rest gebruiken voor minder gezond voedsel.

De ideale optie is om dit voedsel thuis te maken. In plaats van bijvoorbeeld dezelfde pizza als altijd te bestellen, leer je pizzadeeg te maken en maak je enkele zelfgemaakte variëteiten met verse groenten en andere ingrediënten.  

 • Neuhouser, M. L. (2018, October 1). The importance of healthy dietary patterns in chronic disease prevention. Nutrition Research. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.06.002
 • 10 Reasons to Visit an RDN. (September 22, 2019). Academy of Nutrition and Dietetics. https://www.eatright.org/food/resources/learn-more-about-rdns/10-reasons-to-visit-an-rdn
 • Zamora Navarro, S., & Pérez-Llamas, F. (2013). Errors and myths in feeding and nutrition: Impact on the problems of obesity. Nutricion Hospitalaria28(SUPPL.5), 81–88. https://doi.org/10.3305/nh.2013.28.sup5.692
 • Skerrett PJ, Willett WC. Essentials of healthy eating: a guide. J Midwifery Womens Health. 2010;55(6):492–501. doi:10.1016/j.jmwh.2010.06.019
 • Lim S. Eating a Balanced Diet: A Healthy Life through a Balanced Diet in the Age of Longevity. J Obes Metab Syndr. 2018;27(1):39–45. doi:10.7570/jomes.2018.27.1.39
 • Swift DL, Johannsen NM, Lavie CJ, Earnest CP, Church TS. The role of exercise and physical activity in weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis. 2014;56(4):441–447. doi:10.1016/j.pcad.2013.09.012
 • Luppino, F. S., De Wit, L. M., Bouvy, P. F., Stijnen, T., Cuijpers, P., Penninx, B. W. J. H., & Zitman, F. G. (2010, March). Overweight, obesity, and depression: A systematic review and meta-analysis of longitudinal studies. Archives of General Psychiatry. https://doi.org/10.1001/archgenpsychiatry.2010.2
 • Opie LH. Lifestyle and diet. Cardiovasc J Afr. 2014;25(6):298–301. doi:10.5830/CVJA-2014-063