Verander na je veertigste 5 factoren in je voedingspatroon

Ben je op zoek naar wat advies hoe je na je veertigste gezond kan blijven? Dan kan dit artikel jou de juiste informatie geven!
Verander na je veertigste 5 factoren in je voedingspatroon
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sta je op het punt om veertig te worden? Maak je je zorgen of je na je veertigste aanzienlijke veranderingen moet doorvoeren in je leven?

Leeftijd zou geen hindernis of motief mogen zijn om voor je lichaam te zorgen. De reden hiervoor is dat je altijd voor jezelf moet zorgen. Maar wanneer je veertig wordt, moet je enkele veranderingen doorvoeren in je voedingspatroon.

Want na je veertigste is het niet alleen moeilijker om gewicht te verliezen. Je kan ook last beginnen te krijgen van bepaalde gezondheidsproblemen die je onder controle moet houden.

In dit artikel hebben we voor jou een lijst opgesteld van de dingen die je moet veranderen. (Maak je geen zorgen: het zijn eenvoudige veranderingen!)

1. Verhoog je inname van calcium

Verander je dieet na je veertigste

Na je veertigste daalt de productie van oestrogeen. Het gevolg is dat je botten het moeilijker zullen hebben om calcium uit de voeding op te nemen.

Het probleem is dat dit je risico op osteoporose en breuken verhoogt. Dat kan in de toekomst gevolgen hebben.

Het ideale scenario is dat je elke dag ongeveer 1000 milligram calcium opneemt.

Dit zijn enkele mogelijke voedingsmiddelen:

 • Kaas: dit voedingsmiddel bevat tussen 470 en 850 milligram calcium per stuk van 100 gram (dit hangt af van de kaassoort).
 • Amandelen: deze notensoort verschaft per 100 gram 250 milligram calcium. Het is wel belangrijk dat je niet overdrijft met het eten van amandelen. Want ze bevatten veel koolhydraten en vetten.
 • Yoghurt: 100 gram yoghurt geeft je tussen 127 en 180 milligram calcium. Wanneer je yoghurt kiest, kies dan voor een product dat zo weinig mogelijk zoetmiddelen bevat. Een ander goed alternatief is dat je thuis je eigen yoghurt maakt. Want zo zal je op verschillende manieren yoghurt kunnen maken en met verschillende smaken.

2. Eet na je veertigste meer eiwit

Wanneer je de leeftijd van veertig jaar bereikt, dan moet je ook je opname van eiwit vermeerderen. Want wanneer we ouder worden neemt onze spiermassa af. Dit betekent dat je zonder het te willen gewicht verliest en meer ruimte laat voor de ophoping van vet.

In het ideale geval moet je bij elke maaltijd ongeveer 30 gram eiwit eten.

Dit zijn de beste keuzes:

 • Soja: dit voedingsmiddel bevat per 100 gram 37 gram eiwit. De ideale keuze is de boon zelf te eten. Maar als je het niet lekker vindt of je kunt het nergens kopen, probeer dan eens tofu of sojamelk.
 • Pijnboompitten: die verschaffen je in elke 100 gram 14 gram eiwit. Maar je moet wel vermijden grote hoeveelheden pijnboompitten in één keer te eten. Want ze bevatten veel vetten.
 • Kip: Uit elke 100 gram magere kip zonder vel halen we 30 gram eiwit. De beste manier waarop je dit kan eten, is in maaltijden met groenten en zo weinig mogelijk vet.

3. Verminder de inname van natrium

Verander je dieet na je veertigste door minder natrium te eten

Ontsteking en een opgeblazen gevoel zijn problemen die na je veertigste en tijdens de menopauze vaak optreden. Je kan de frequentie en de ernst van deze problemen verminderen. Een goed idee is om dan weinig natrium te eten.

De eenvoudigste manier om dit doel te behalen is je inname van zout te verminderen. Als je je gebruik van zout bij het koken al verminderd hebt en het probleem blijft bestaan, controleer dan de etiketten van de producten die je vaak eet.

Want de meerderheid bevat naast andere ingrediënten ook natrium. Je zal dus gezondere mogelijkheden moeten zoeken of de porties die je eet, verminderen.

Let dus vooral op het etiket met de informatie over de voedingswaarde. Daar kan je zien hoeveel natrium het product bevat per portie en hoeveel een portie weegt.

We raden je ook dit artikel aan: Je kan zout vervangen door diverse specerijen

4. Voeg meer antioxidanten toe aan je dagelijkse voeding

Waarschijnlijk heb je al veel gehoord over de voordelen van antioxidanten voor het lichaam.

Na je veertigste zal je problemen beginnen ervaren die een gevolg zijn van het ouder worden. Voorbeelden zijn huidproblemen en krakende gewrichten.

Probeer om de volgende voedingsmiddelen aan je dagelijkse voeding toe te voegen om deze kwalen te verminderen:

 • Pepers
 • Bramen
 • Broccoli
 • Aardbeien
 • Groene thee
 • Pure chocolade

5. Hou je inname van vitamine B12 in het oog

Verander je dieet na je veertigste en let op je vitamine-inname

Na je veertigste begint je lichaam problemen te ervaren met het zenuwstelsel. Ook de productie van bloedcellen zal problemen ondervinden. Je kan deze twee situaties herstellen door voldoende vitamine B12 in te nemen.

 • Een volwassen persoon heeft per dag ongeveer 2,4 microgram van deze vitamine nodig. Je kan dit bestanddeel uit zuivelproducten, vis en eieren halen.

Na je veertigste moet je nog enkele veranderingen doorvoeren

Je moet dus niet alleen je voedingspatroon veranderen. Het is ook belangrijk dat je je levensstijl verbetert. Op die manier zorg je ervoor dat de inspanningen die je met je dieet levert ook vruchten afwerpen.

De voornaamste veranderingen zijn:

 • Verander je trainingsplan. Maak aanpassingen die beter aansluiten bij de kenmerken van je lichaam. Als je merkt dat je gewrichtsproblemen hebt, kies dan voor minder belastende oefeningen.
 • Laat je om de zes maanden medisch controleren. Als je altijd een goede gezondheid gehad hebt dan heb je waarschijnlijk niet erg vaak je arts bezocht. Maar na je veertigste is het wel belangrijk dat je dit vaker doet. Dat is om uit te sluiten dat ziekten zich ontwikkelen.
 • Blijf bewegen en oefeningen doen zoveel je kan. Zelfs een korte wandeling of alleen maar staan en je een beetje uitrekken tellen mee!

Heb je deze gewoonten al aangeleerd of moet je er nog enkele in je leven invoeren? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.