Gemakkelijk je metabolisme versnellen en gewicht verliezen

Hoewel het belangrijk is om actief te blijven om je metabolisme te versnellen, is het ook essentieel om genoeg rust te krijgen 's nachts, ongeveer acht uur, zodat onze bioritme niet ontregelt raakt.
Gemakkelijk je metabolisme versnellen en gewicht verliezen
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 22 april, 2018

Waarschijnlijk heb je al vaak gehoord over je metabolisme versnellen. Maar misschien weet je niet precies wat het is en hoe dat werkt.

Het metabolisme of de  stofwisseling is een verzameling fysische en chemische processen in ons lichaam die verband houden met het gebruik van energie. Daarnaast heeft het ook te maken met andere functies zoals spijsvertering, ademhaling, temperatuur en bloedsomloop.

In dit artikel zullen we uitleggen waarom je metabolisme versnellen je kan helpen om gemakkelijker gewicht te verliezen. Bovendien gaan we in op hoe je dit kunt bereiken met eenvoudige, natuurlijke remedies.

Je metabolisme versnellen en gewichtsverlies

Ons basismetabolisme is datgene dat het verbranden van calorieën in ons lichaam reguleert. Daarom kan het als het niet goed werkt, ons sneller laten aankomen of afvallen. Dat is dan onafhankelijk van wat we eten.

Dit verklaart het feit dat sommige mensen aankomen ondanks het feit dat ze heel weinig eten. Tevens is het de reden dat anderen juist slank zijn, zelfs als ze grote hoeveelheden eten.

Het goede nieuws is dat sommige natuurlijke remedies en adviezen je stofwisseling versnellen kunnen. Ze helpen om de stofwisseling in balans te brengen zonder de rest van de functies van het lichaam te veranderen. Dat heeft namelijk gevolgen voor ons gewicht, temperatuur, spijsvertering, etc.

Deze natuurlijke remedies en adviezen helpen ons ook om metabole ziekten zoals schildklieraandoeningen of diabetes te voorkomen.

Hoe kun je je metabolisme versnellen?

1. Drink water

Gemakkelijk je metabolisme versnellen door water te drinken

Deze eenvoudige gewoonte wordt door alle artsen aanbevolen. We vinden het vaak erg moeilijk  om dit te bereiken. Maar om je metabolisme versnellen zal het zeer behulpzaam zijn.

 • Het herhaaldelijk drinken van kleine slokjes water gedurende de dag zal helpen om een stabiel metabolisme in je lichaam te handhaven. Je moet dit doen vanaf het moment dat je opstaat, op een lege maag. Je stopt er pas mee wanneer je naar bed gaat.
 • Het drinken van voldoende water zal je ook helpen om gifstoffen te verwijderen uit het lichaam. Daarnaast voorkomt het de ophoping van vloeistoffen.

Als je het moeilijk vindt om water te drinken, kun je een beetje citroensap en enkele druppels stevia toevoegen. Ook kun je afwisselen tussen warm en koud water, afhankelijk van hoe je je voelt. Zet de fles water naast je neer, zodat je het niet zult vergeten.

2. Vermijd een zittende levensstijl

De ergste vijand van ons metabolisme is een sedentaire levensstijl. Hierbij bevindt ons lichaam zich in een continue passieve toestand. Werken op kantoor en de uren die we voor de tv of computer doorbrengen hebben deze situatie alleen maar erger gemaakt.

 • Stel jezelf het doel om iedere 30 tot 40 minuten een paar minuten uit je stoel op  te staan. Doe wat oefeningen, loop heen en weer of ga even een boodschap doen.
 • Hoewel het onbeduidend lijkt, heeft dit algemene positieve effecten. Dat geldt zowel voor je metabolisme als voor je gezondheid in het algemeen.
 • We moeten ook niet vergeten om twee- of driemaal per week te bewegen met gemiddelde of hoge intensiteit.

3. Zorg voor een goede nachtrust

Zorg voor een goede nachtrust

Gedurende de dag moeten we actief zijn en in beweging blijven. ‘s Nachts komt de tijd om te gaan liggen. We hebben voldoende nachtrust nodig van goede kwaliteit.

Ons lichaam volgt een aantal bioritmes die bepaald worden door het zonlicht. Ons ritme zou dus moeten vertragen op het moment dat de zon onder gaat. Vervolgens moet het weer opnieuw worden geactiveerd bij zonsopgang.

 • Als je last hebt van slapeloosheid of als je ‘s morgens moe wakker wordt dan moet je ontspanningsoefeningen doen of mediteren. Plan deze activiteit minstens een uur voordat je naar bed gaat in.
 • Probeer geen gebruik te maken van welk soort elektronische apparaat dan ook. Deze veranderen immers het zenuwstelsel en maken het moeilijker om een goede nachtrust te krijgen.

4. Eet meerdere keren per dag

Veel voedingsdeskundigen raden aan om meerdere keren per dag kleinere hoeveelheden te eten. Deze aanbeveling is niet per se voor iedereen geschikt.  Maar mensen die last hebben van een langzaam basismetabolisme kunnen wel degelijk profiteren van dit advies.

 • Eet 5 tot 6 maaltijden per dag, met voedzame en verzadigende voedingsmiddelen. Let hierbij op dat je hierbij niet overvol raakt.
 • Deze voedingsmiddelen zullen samen met het water dat we op een lege maag zouden moeten drinken ons metabolisme in de loop van de dag constant houden.

5. Kruid je eten met specerijen

Kruid je eten met specerijen

Culinaire specerijen zijn uitstekende natuurlijke activatoren die je metabolisme versnellen. Daarnaast hebben ze nog vele andere goede eigenschappen. We raden aan om elke dag de volgende kruiden te eten:

 • Cayennepeper: een van de beste remedies om het lichaam te stimuleren. Het bevordert de productie van maagsappen. Daarnaast helpt het bij het genereren van lichaamswarmte en het verbranden van meer calorieën. Het zal dus je metabolisme versnellen.
  • Je moet rustig beginnen met het eten van cayennepeper en dit langzaam opbouwen. Anders loop je kans dat je het spijsverteringskanaal irriteert. Begin met een snuifje en bouw de hoeveelheid daarna progressief op.
 • Gember:  stimulerend, diuretisch en goed voor de spijsvertering. Het is ideaal voor het kruiden van vlees, vis en desserts. Daarnaast kan je het ook gebruiken in smoothies en limonade.
 • Kaneel: de meest medicinale variant is ceylon kaneel. Het is een stimulerend middel en afrodisiacum. Daarnaast is het goed voor de spijsvertering en verbetert het de bloedsomloop.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.
 • Xie Z., Chen F., Li WA., Geng X., et al., A review of sleep disorders and melatonin. Neurol Res, 2017. 39 (6): 559-565.
 • Maharlouei N., Tabrizi R., Lankarani KB., Rezaianzadeh A., et al., The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles overweight and obese subjects: a systematic review and meta analysis of randomized controlled trial. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (11): 1753-1766.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.