Acht redenen om meer kaneel te gebruiken in je voeding

· 4 januari 2018
Om maximaal gebruik te maken van de voordelen van deze specerij, is het belangrijk dat je biologische kaneel koopt. Er bestaan vele soorten die veel van de geneeskrachtige eigenschappen niet langer bezitten.

Kaneel is een specerij die jouw recepten een specifieke en lekkere smaak kan geven, maar je kan het ook gebruiken omwille van zijn geneeskrachtige eigenschappen. Eeuwenlang heeft het al een plaats in de dagelijkse voedingsgewoonten van miljoenen mensen. Er zijn dan ook heel wat redenen om meer kaneel te gebruiken.

Deze specerij haalt men uit de schors van de Cinnamonum Verumboom. Reeds in het oude Egypte gebruikte men kaneel als een ingrediënt. Voor de Egyptenaren was het een geschenk dat zo waardevol was dat men het aan koningen gaf. Tegenwoordig gebruiken we het om smaak en geur toe te voegen aan drankjes en desserts, maar het vormt ook de basis voor bepaalde zelfgemaakte remedies

Kaneel bevat erg veel onontbeerlijke voedingsstoffen. Daarom is het een geweldig middel om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen. Het bezit antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen, een van de belangrijkste redenen om meer kaneel te gebruiken.

Je kan het zowel plaatselijk als inwendig gebruiken. En wat vooral zo interessant is, is dat kaneel bijna overal beschikbaar is. Deze veelzijdige specerij kan je op allerlei manieren toevoegen aan je voeding.

Weet jij waarom deze specerij zo gezond is? In dit artikel onthullen we de eigenschappen. Ontdek de acht redenen om meer kaneel te gebruiken in je voeding.

1. Het verbetert de gezondheid van de vertering

Een betere vertering is een van de redenen om meer kaneel te gebruiken

Kaneel bevat een actief bestanddeel met de naam kaneelaldehyde. Dit element heeft ontstekingsremmende effecten. Het zal dus helpen om de vertering te verbeteren.

Het kalmeert krampen en verlicht winderigheid. Dankzij deze eigenschappen houdt het de symptomen van indigestie onder controle. Voorbeelden zijn pijn, ontstekingen en een overmatige productie van gas.

Bovendien voorziet het in kleine hoeveelheden vezel en calcium. Die bestanddelen verbeteren de werking van de dikke darm. Dit zal de afvoer van galzouten en andere afvalstoffen vergemakkelijken.

Lees ook dit boeiende artikel: De verborgen voordelen van kaneelthee

2. Kaneel beschermt de gezondheid van je hart

Eet kaneel regelmatig en met mate. Het zorgt voor interessante positieve effecten op je cardiovasculaire gezondheid.

Dit kruid zit vol etherische oliën en antioxidanten. Die elementen vergemakkelijken de beheersing van je cholesterol. Tegelijkertijd voorkomen ze een hoge bloeddruk.

De ontstekingsremmende bestanddelen ondersteunen ook de herstellende processen in het lichaam. Ze helpen bij het herstel van de darmweefsels en verminderen het risico op een hartaanval.

3. Willen afvallen is een van de redenen om meer kaneel te gebruiken

Willen afvallen is een van de redenen om meer kaneel te gebruiken

Kaneelaldehyde is het actieve ingrediënt in kaneel. Het stimuleert je metabolisme, maar het ondersteunt ook de processen die helpen om vet te verbranden.

Drink kaneelthee, want het bevordert de ontgifting van de bloedstroom. Bovendien bevordert deze thee het vermogen van het lichaam om koolhydraten en suikers als energiebron te gebruiken.

Dit kruid geeft je zelfs nog een ander voordeel: het bezorgt je een vol gevoel. We weten dat dit de sleutel kan zijn om te voorkomen dat je te veel calorieën opneemt.

4. Dit kruid voorkomt en bestrijdt diabetes

Een van de bestanddelen van kaneel is Cinnamtannine B1. Dit element stimuleert de insulinereceptoren van het lichaam. Het voorkomt dat hun werking stilvalt.

Dit zorgt er dus voor dat de cellen doeltreffender werken. Ze zullen de glucose in het lichaam ten volle gebruiken. Dat betekent dus dat het voorkomt dat glucose zich opstapelt in de bloedsomloop.

Dankzij dit effect is kaneel dus een geweldig hulpmiddel om diabetes te voorkomen en te bestrijden. Vooral in de beginfases van deze aandoening kan het erg efficiënt zijn.

5. Kaneel versterkt de gezondheid van het ademhalingsstelsel

Verkoudheid bestrijden met kaneel

De antibacteriële en ontstekingsremmende bestanddelen in kaneel bieden nog een ander voordeel. Ze zijn een uitstekend middel om de gezondheid van je ademhaling te beschermen. Het zal je weerstand verhogen tegen antigenen die aandoeningen van de ademhaling veroorzaken.

Kaneelthee kan een aantal symptomen onder controle houden. Het werkt verstopping en een overmatige productie van slijm tegen. Tegelijkertijd beschermt het ook de weefsels tegen ontsteking.

Dit kruid bevat ook antioxidante elementen. Daarom is kaneel een geweldige manier om de luchtwegen te zuiveren. Het stopt de negatieve effecten van vrije radicalen.

6. Kaneel beschermt de cognitieve gezondheid

Onderzoeken hebben aangetoond dat een matige opname van kaneel op oudere leeftijd de hersenfunctie stimuleert. Het heeft een positief effect op het geheugen, de aandachtsspanne en het visueel inzicht.

Dankzij de aromatische kracht versterkt dit kruid je cognitieve gezondheid. Het verbetert de concentratie, zodat je vlot je dagelijkse taken kan blijven uitvoeren.

7. Het verlicht menstruatiekrampen

Menstruatiekrampen verlichten is een van de redenen om meer kaneel te gebruiken

Vele vrouwen hebben last van ernstige menstruatiepijn. Maar wanneer ze kaneel toevoegen aan hun voeding, merken ze dat de symptomen verbeteren. Dit kruid kalmeert immers de krampen en werkt pijnstillend. Op die manier verlicht het de pijn door de spiersamentrekkingen te verminderen.

Bovendien heeft het vochtafdrijvende eigenschappen. Het zal dus vochtophoping bestrijden. Tegelijkertijd vermindert het de ontsteking die optreedt tijdens de menstruatie.

Ons advies is dit interessante artikel te lezen: 3 aanbevelingen om vochtophopingen onder controle te houden

8. Het pakt een slechte adem aan

Dit is het laatste heilzame effect van kaneel dat we hier bespreken. Dankzij zijn aromatische kracht is het een eenvoudige maar doeltreffende manier om een slechte adem te bestrijden.

De antibacteriële eigenschappen zullen ook de mond reinigen. Zo voorkomt het dat bacteriële en schimmelinfecties zich ontwikkelen.

Bovendien zorgen de reinigende krachten van kaneel voor een goede werking van de lever. Op die manier helpt het om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Hoeveel kaneel mag je eten? Dit kruid heeft dus vele positieve effecten op het lichaam en er zijn dus vele redenen om meer kaneel te gebruiken, maar je mag niet vergeten dat je dagelijks slechts kleine hoeveelheden mag gebruiken. Wanneer je te veel eet, kan dit negatieve effecten hebben.

Voeg kaneel toe aan je favoriete recepten. Geniet van kaneelthee. Ontdek zelf hoe goed het is voor je welzijn!

8 onbekende gezondheidsvoordelen van kaneel

De gezondheidsvoordelen van kaneel zijn alom bekend. De helende kracht kan verschillende kwalen helpen verlichten, dankzij enkele van de actieve bestanddelen