Acht redenen om meer kaneel te gebruiken in je voeding

Om maximaal gebruik te maken van de voordelen van deze specerij, is het belangrijk dat je biologische kaneel koopt. Het is namelijk mogelijk dat de niet-biologische variant minder effectief is.
Acht redenen om meer kaneel te gebruiken in je voeding

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kaneel is een specerij dat jouw recepten een specifieke, lekkere smaak kan geven. Je kunt het ook gebruiken voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. Het heeft al eeuwen een plaats in de dagelijkse voedingsgewoonten van miljoenen. Er zijn dan ook heel wat redenen om meer kaneel te gebruiken.

Deze specerij haalt men uit de schors van de Cinnamonum Verumboom. Reeds in het oude Egypte gebruikte men kaneel als een ingrediënt. Voor de Egyptenaren was het een geschenk dat zo waardevol was, dat zelfs de farao’s het maar al te graag ontvingen als geschenk.

Tegenwoordig gebruiken we het om smaak en geur toe te voegen aan drankjes en desserts. Het vormt echter ook de basis voor bepaalde zelfgemaakte remedies.

Redenen om meer kaneel te  gebruiken

Kaneel bevat erg veel onontbeerlijke voedingsstoffen. Daarom is het een geweldig middel om verschillende gezondheidsproblemen te voorkomen.

 • Het bezit antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit is een van de belangrijkste redenen om meer kaneel te gebruiken.
 • Je kunt het zowel plaatselijk als inwendig gebruiken.
 • En wat vooral zo interessant is, is dat kaneel bijna overal beschikbaar is. Deze veelzijdige specerij kan je op allerlei manieren toevoegen aan je voeding.

Weet jij waarom deze specerij zo gezond is? In dit artikel onthullen we de eigenschappen. Ontdek de acht redenen om meer kaneel te gebruiken in je voeding.

1. Het verbetert de de spijsvertering

Een betere spijsvertering is een van de redenen om meer kaneel te gebruiken
 • Kaneel bevat een actief bestanddeel met de naam kaneelaldehyde. Dit element heeft ontstekingsremmende effecten. Het zal dus de spijsvertering bevorderen.
 • Het kalmeert krampen en vermindert winderigheid. Dankzij deze eigenschappen houdt het de symptomen van indigestie onder controle. Voorbeelden hiervan zijn pijn, ontstekingen en een overmatige gasproductie.
 • Bovendien voorziet het ons van kleine hoeveelheden vezel en calcium. Die bestanddelen verbeteren de werking van de dikke darm. Dit zal de afvoer van galzouten en andere afvalstoffen vergemakkelijken.

Lees ook dit boeiende artikel:
De verborgen voordelen van kaneelthee

2. Kaneel beschermt de gezondheid van je hart

Eet kaneel regelmatig, maar met mate. Zo zorgt het voor interessante positieve effecten op je cardiovasculaire gezondheid!

Dit kruid zit overigens vol etherische oliën en antioxidanten. Die elementen vergemakkelijken de beheersing van je cholesterol. Tegelijkertijd voorkomen ze een hoge bloeddruk.

De ontstekingsremmende bestanddelen ondersteunen ook de herstellende processen in het lichaam. Ze helpen bij het herstel van de darmweefsels en verminderen het risico op een hartaanval.

3. Willen afvallen

Willen afvallen is een van de redenen om meer kaneel te gebruiken
 • Kaneelaldehyde is het actieve ingrediënt in kaneel. Het stimuleert je metabolisme, maar het ondersteunt ook de processen die helpen om vet te verbranden.
 • Drink kaneelthee, want het bevordert de ontgifting van de bloedstroom. Bovendien bevordert deze thee het vermogen van het lichaam om koolhydraten en suikers als energiebron te gebruiken.
 • Dit kruid geeft je zelfs nog een ander voordeel: het zorgt ook voor een verzadigd gevoel. We weten dat dit de sleutel kan zijn om te voorkomen dat je teveel calorieën opneemt.

4. Dit kruid voorkomt en bestrijdt diabetes

Nog een van de bestanddelen van kaneel is  Cinnamtannine B1. Dit element stimuleert de insulinereceptoren van het lichaam.

Dit voorkomt dat hun werking stilvalt, waardoor veel van je cellen doeltreffender werken. De glucose in je lichaam zal zo ten volle gebruikt worden. Dat betekent dus dat het voorkomt dat je glucosespiegel teveel stijgt.

Dankzij dit effect is kaneel dus een geweldig hulpmiddel om diabetes te voorkomen en te bestrijden. Vooral in de beginfases van deze aandoening kan het erg efficiënt zijn.

5. Kaneel versterkt de gezondheid van het ademhalingsstelsel

Verkoudheid bestrijden met kaneel
 • De antibacteriële en ontstekingsremmende bestanddelen in kaneel bieden nog een ander voordeel: Ze zijn een uitstekend middel om de gezondheid van je ademhaling te beschermen. Het zal je weerstand verhogen tegen antigenen die aandoeningen van de ademhaling veroorzaken.
 • Kaneelthee kan een aantal symptomen onder controle houden. Het werkt bijvoorbeeld verstopping en een overmatige productie van slijm tegen. Tegelijkertijd beschermt het ook de weefsels tegen ontsteking.
 • Deze specerij bevat, zoals we al zeiden, ook antioxidante elementen. Daarom is kaneel een geweldige manier om de luchtwegen te zuiveren. Het voorkomt de negatieve effecten van vrije radicalen.

6. Kaneel beschermt de cognitieve gezondheid

Onderzoek heeft aangetoond dat een matige opname van kaneel op oudere leeftijd de hersenfunctie stimuleert! Het heeft een positief effect op het geheugen, de aandachtsspanne en het visueel inzicht.

Dankzij de aromatische kracht versterkt dit kruid je cognitieve gezondheid. Het verbetert de concentratie, zodat je vlot je dagelijkse taken kan blijven uitvoeren.

7. Het verlicht menstruatiekrampen

Menstruatiekrampen verlichten is een van de redenen om meer kaneel te gebruiken

Vele vrouwen hebben last van ernstige menstruatiepijn. Wanneer ze echter wat kaneel toevoegen aan hun voeding, merken ze dat de symptomen verminderen in erst. Dit kruid vermindert namelijk de krampen en werkt pijnstillend. Het v erlicht de pijn door de spiersamentrekkingen te verminderen.

Bovendien heeft het diuretische eigenschappen. Het zal dus vochtophoping bestrijden. Tegelijkertijd vermindert het de ontsteking die optreedt tijdens de menstruatie.

Ons advies is dit interessante artikel te lezen:
3 aanbevelingen om vochtophopingen onder controle te houden

8. Het pakt een slechte adem aan

 • Dit is het laatste heilzame effect van kaneel dat we hier bespreken. Dankzij zijn aromatische kracht is het een eenvoudige maar doeltreffende manier om een slechte adem te bestrijden. De antibacteriële eigenschappen zullen ook de mond reinigen. Zo voorkomt het dat bacteriële en schimmelinfecties zich kunnen ontwikkelen.
 • Bovendien zorgen de reinigende krachten van kaneel voor een goede werking van de lever. Op die manier helpt het om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Hoeveel kaneel mag je eten? Dit kruid heeft dus vele positieve effecten op het lichaam en er zijn dus vele redenen om meer kaneel te gebruiken, maar je mag niet vergeten dat je dagelijks slechts kleine hoeveelheden mag gebruiken. Wanneer je te veel eet, kan dit negatieve effecten hebben.

Voeg kaneel toe aan je favoriete recepten. Geniet van kaneelthee. Ontdek zelf hoe goed het is voor je welzijn! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People with Type 2 Diabetes. Diabetes Care. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
 • Crawford, P. (2009). Effectiveness of Cinnamon for Lowering Hemoglobin A1C in Patients with Type 2 Diabetes: A Randomized, Controlled Trial. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2009.05.080093
 • Couturier, K., Batandier, C., Awada, M., Hininger-Favier, I., Canini, F., Anderson, R. A., … Roussel, A. M. (2010). Cinnamon improves insulin sensitivity and alters the body composition in an animal model of the metabolic syndrome. Archives of Biochemistry and Biophysics. https://doi.org/10.1016/j.abb.2010.05.032
 • Ramos Llica, E., Castañeda Castañeda, B., & Ibáñez Vásquez, L. A. (2008). Evaluación de la capacidad antioxidante de plantas medicinales peruanas nativas e introducidas. Revista de La Academia Peruana de Salud. https://doi.org/S0165-6147(05)00305-6 [pii] 10.1016/j.tips.2005.11.003

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.