De verborgen voordelen van kaneelthee

Naast de vele andere voordelen die kaneelthee biedt, heeft de thee een ontstekingsremmende en antiseptische werking. Ook kan het helpen bij gewichtsverlies, omdat het ervoor zorgt dat je sneller vet verbrandt.
De verborgen voordelen van kaneelthee

Laatste update: 04 oktober, 2018

Kaneel is veel meer dan alleen een heerlijke toevoeging aan veel desserts of als kaneelthee. De specerij wordt namelijk ook al sinds de oudheid in veel culturen gebruikt vanwege de verscheidene gezondheidsvoordelen die het biedt. Waaronder het vermogen om het lichaam te ontgiften, de bloedsuikerspiegel te verlagen, gewichtsverlies te bevorderen, de menstruatie te reguleren en indigestie tegen te gaan. 

Eigenschappen van kaneel

Kaneel is een specerij die afkomstig is uit het gebied rondom de kust van de Indische Oceaan. Om preciezer te zijn werd de specerij het eerst gevonden op het eiland Sri Lanka, ten zuiden van Indië.

Het bekendste aspect van deze specerij is de heerlijke geur, die ontspannende eigenschappen heeft en vaak gebruikt wordt in verschillende schoonmaak-, gezondheids- en schoonheidsproducten.

Deze exotische specerij is een rijke bron van magnesium, ijzer, calcium, vezels en vitamines C en B1. Kaneel is erg effectief tegen diarree, indigestie, opgeblazenheid en kan zelfs het immuunsysteem een opkikker geven. Daarnaast kan het worden gebruikt als slijmoplossend middel en als middel om ademhalingsproblemen te verlichten.

Doordat kaneel ervoor zorgt dat het lichaam beter in staat is vet te verbranden, kan het ook helpen bij gewichtsverlies – het heeft een thermogenische werking. Kaneel bevat antioxidanten die het natuurlijke degeneratieproces van cellen kunnen vertragen en de invloed van vrije radicalen kunnen verminderen.

De antioxidanten in kaneel kunnen helpen voorkomen dat vet tegen de aderwanden blijft kleven, wat goed is om cardiovasculaire ziekte tegen te gaan. Het drinken van kaneelthee kan helpen het gehalte aan slecht cholesterol onder controle te houden en de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Het regelmatig consumeren van kaneel verbetert de spijsvertering en elimineert darmgas. Ook kan het helpen bij ondergewicht, omdat het de eetlust vergroot. Kaneel is een krachtig antistollingsmiddel – dit houdt in dat de specerij voorkomt dat bloedplaatjes meer bloed verzamelen dan normaal.

Studie over kaneel

Een studie uitgevoerd door dr. P. Zoladz van de ‘Association for Chemoreception Sciences’ gevestigd in Florida, Verenigde Staten, kwam tot de conclusie dat kaneel kan helpen de hersenfunctie te stimuleren, met name bij ouderen.

Kaneel verbetert namelijk de werking van bepaalde processen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het aandachtsvermogen, het visuele geheugen, herkenning en de verwerkingssnelheid.

De specerij kan ook helpen ontstekingen te remmen en pijn te verlichten. Door deze eigenschappen kan kaneel een positieve invloed hebben op de symptomen van artritis.

Je kunt kaneel ook uitwendig gebruiken als antisepticum, desinfectans voor de huid en om schimmels en bacteriën te elimineren. Zo kun je er voet- en nagelschimmel mee behandelen alsook mondzweren en vaginale infecties.

Kaneelstokjes

Gezondheidsvoordelen van kaneelthee

Zoals misschien al duidelijk is, is kaneel een specerij die ongelooflijk veel uitstekende eigenschappen heeft en die je op verschillende manieren in je dagelijkse dieet kunt incorporeren. Een van de beste manieren om kaneel te consumeren is in de vorm van thee.

Op deze manier behoudt de specerij namelijk al zijn krachtige bestanddelen, zonder dat deze verstoord worden door andere voedingsmiddelen. Daarnaast is het voor het spijsverteringssysteem makkelijker om kaneelthee te absorberen, wat betekent dat je in kortere tijd de voordelen zult bemerken.

Voor diabetici

Mensen die last hebben van diabetes type 2 (een aandoening die zich ontwikkelt wanneer het lichaam niet meer in staat is om normaal te reageren op een toename aan insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel omhoog gaat) kunnen het meest profiteren van kaneel. Eén kopje kaneelthee kan al helpen om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.

Vitamine B stimuleert insulinereceptoren en draagt een enzym in zich dat deze receptoren kan activeren. Hierdoor zal het lichaam beter in staat zijn om glucose te verwerken. Bij diabetes kun je kaneelthee het beste drinken tijdens het vasten of na maaltijden.

Bevordert gewichtsverlies

Buikvet

Dezelfde eigenschappen die ervoor zorgen dat kaneelthee goed is voor diabetici, maken de thee een handig middel bij gewichtsverlies. Wanneer je meer eet dan je lichaam nodig heeft, zal de alvleesklier dit compenseren door meer insuline aan te maken.

Deze extra insuline laat het lichaam weten dat het veel meer energie kan verbruiken. Zodra je echter voldoende energie hebt verbruikt, slaat de insuline alle extra glucose, of suikers, op voor later gebruik.

Doordat kaneelthee de bloedsuikerspiegel verlaagt, is er in je hele systeem minder insuline aanwezig en dit zorgt ervoor dat het lichaam minder vet opslaat en dus gewicht verliest.

Een van de voordelen van het gebruiken van kaneelthee om af te vallen is dat je al binnen korte tijd resultaat zult zien. Drink simpelweg twee kopjes kaneelthee per dag: een kopje in de ochtend en een in de avond.

Misschien ook interessant om te lezen:

11 natuurlijke producten voor snel gewichtsverlies

Goed voor de maag

Kaneelthee is ook erg gunstig voor je spijsverteringssysteem. Het vermindert gasvorming in de maag , voorkomt de ontwikkeling van maagzweren en gaat braken en misselijkheid tegen.

Over het algemeen zal kaneelthee ervoor zorgen dat je lichaam voedsel beter verteert, doordat kaneel een stimulerende werking heeft op de speeksel- en maagzuurproductie.

Eveneens is kaneel in staat om diarree op natuurlijke wijze te controleren en je darmritme te reguleren. Hierdoor is kaneel een aanrader voor iedereen die last heeft van het prikkelbaredarmsyndroom. De specerij helpt ook bij het voorkomen van darmontsteking en kan de eetlust opwekken.

Kaneel bevat voedingsvezels, ijzer en calcium, voedingsstoffen die zich mengen met galzouten en deze zo uit het lichaam helpen te verwijderen. Dit is zeer gunstig, daar deze zouten schadelijk kunnen zijn voor de dikke darm als ze niet op de juiste wijze worden geëlimineerd.

Kan helpen een onregelmatige menstruatiecyclus te voorkomen

Buikpijn

Het drinken van kaneelthee is een uitstekend huismiddel om de menstruele cyclus te reguleren, met name dankzij de antistollingseigenschappen. Dit is op twee manieren gunstig: ten eerste kan het ervoor zorgen dat je ongesteld wordt wanneer je enkele dagen te laat bent. En ten tweede heeft kaneel een pijnstillende werking, waardoor het pijn tijdens de menstruatie kan verlichten.

Verlaagt cholesterolgehaltes

Bewezen is dat kaneelthee slechte cholesterolgehaltes en triglyceriden in het bloed kan verlagen. Hierdoor kan de thee het ontstaan van plaque en bloedpropjes die de bloedsomloop bemoeilijken voorkomen.

Gaat verkoudheid en griep tegen

Wanneer het griepseizoen aanbreekt, kan kaneelthee een van je beste bondgenoten zijn. Binnen de Chinese geneeskunde wordt kaneelthee al veel langer gebruikt om ziektes te behandelen.

Kaneel is namelijk een natuurlijk antibioticum en kan ontstekingen remmen, koorts verlagen, hoest verlichten en de smaak is bovendien geweldig! Daarnaast kan kaneel verlichting bieden bij hoofdpijn en migraine.

Vergeet niet dat hoewel kaneelthee vele geweldige voordelen biedt, je er toch niet te veel van moet drinken. Om er zeker van te zijn dat je niet te veel kaneelthee drinkt, raden we aan dat je je dokter raadpleegt voordat je met je kaneeltheekuur begint, zodat de thee niet je dieet of de werking van andere medicijnen die je mogelijk slikt zal verstoren.

Redenen om kaneelthee te vermijden

Kaneelstokjes

In sommige gevallen kun je de consumptie van kaneelthee beter vermijden, omdat veel van de geweldige eigenschappen juist een negatief effect kunnen hebben op de gezondheid.

Gebruik er niet te veel van

Cumarine is een giftig bestanddeel dat kan worden gevonden in kaneel. In grote hoeveelheden kan cumarine schadelijk zijn voor de lever en nieren; wees dus niet al te vrij met je gebruik van dit specerij.

Zwangerschap en borstvoeding

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om de consumptie van kaneel te verminderen. Kaneel stimuleert namelijk de circulatie en kan ervoor zorgen dat de baarmoeder samentrekt.

Dit kan schadelijk zijn voor de foetus. Zo ook zouden vrouwen die borstvoeding geven kaneel moeten vermijden, aangezien een consumptie van kaneel ervoor kan zorgen dat de baby een allergie ontwikkelt.

Vermijd kaneel als je last hebt van zweren

Als je last hebt van zweren in de maag of darmen, dan zal het consumeren van kaneel deze zweren alleen maar meer irriteren. In deze gevallen kun je kaneel dus beter helemaal vermijden.

Wees voorzichtig met je hart

Kaneel is in staat de hartslag enigszins te verhogen. Om deze reden zouden mensen die last hebben van hartaandoeningen geen kaneelthee moeten drinken. Doe je dit wel, dan kan de hartslag omhoog gaan en kun je je gezondheid in gevaar brengen.

Combineer kaneel niet met antibiotica

Kaneel is van zichzelf al een natuurlijk antibioticum, daarom is het niet verstandig om de specerij te combineren met gemaakte antibiotica. De eigenschappen van de specerij kunnen de werking van andere medicijnen verstoren en zodoende onvoorspelbare bijwerkingen veroorzaken. Vermijd de consumptie van kaneel dus altijd als je een voorgeschreven antibioticum slikt.

Recepten voor kaneelthee

Kaneelthee om af te vallen

Het is zeer eenvoudig om kaneelthee te maken om te helpen bij het afvallen – dit is wat je nodig hebt:

  • 1 kop heet water
  • ½ theelepel gemalen kaneel
  • 1 theelepel honing

Meng de kaneel en de honing met elkaar in het hete water. Laat het tien minuten trekken voordat je de thee opdrinkt.

Kaneelthee voor de menstruatie

De ingrediënten die je nodig hebt zijn als volgt:

  • 1 kaneelstokje
  • 1 kop kokend water

Leg het kaneelstokje in een kom en giet hier het kokende water overheen. Laat het mengsel afkoelen en haal dan het kaneelstokje eruit. Dan is de thee klaar om gedronken te worden. Als je er behoefte aan hebt kun je de thee zoeter maken met een beetje suiker of honing.

Kaneelthee voor griep en verkoudheid

Je hebt nodig:

  • 1 kaneelstokje
  • Kokend water
  • Een kruidenthee, bijvoorbeeld groene thee

Doe het kaneelstokje in het kokende water en laat deze twee minuten trekken. Wanneer het water is afgekoeld, haal je het kaneelstokje eruit. Gebruik het kaneelwater om een kruidenthee te maken die de symptomen van griep en verkoudheid kan verlichten. Het maakt niet uit welke kruidenthee je hiervoor gebruikt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.