Stop een migraineaanval direct met zout

Migraine is een vorm van hoofdpijn die gepaard gaat met andere symptomen zoals misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht.
Stop een migraineaanval direct met zout
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 22 december, 2022

Over het algemeen ervaren mensen die regelmatig last hebben van een migraineaanval waarschuwingstekens die aura’s genoemd worden. Hierbij ziet deze persoon bijvoorbeeld flikkeringen of ervaart hij/zij andere veranderingen in het gezichtsvermogen. Vervolgens gaan die over in een hevige hoofdpijn die uren of soms wel dagen kan aanhouden.

Wat is de exacte oorzaak van een migraineaanval?

De exacte oorzaak van een migraineaanval is nog niet bekend. Onderzoekers zijn echter van mening dat de aanval in de hersenen begint en te maken heeft met bepaalde zenuwbanen en chemicaliën. Dit probleem doet zich voor als gevolg van abnormale hersenactiviteiten die gerelateerd zijn aan andere factoren.

Wat is de exacte oorzaak van een migraineaanval

Over het algemeen hebben vooral mensen tussen de 10 en 45 jaar oud last van migraineaanvallen. Maar sommige mensen kunnen er ook op latere leeftijd last van krijgen. Migraineaanvallen kunnen ook worden veroorzaakt door bepaalde genetische factoren. Statistisch gezien hebben vrouwen er ook vaker last van dan mannen.

Factoren die een migraineaanval kunnen veroorzaken

 • Hormonale veranderingen tijdens de menstruatie of bij het gebruik van de anticonceptiepil
 • Slaapstoornissen
 • Regelmatige en overmatige consumptie van alcoholische dranken
 • Maaltijden overslaan
 • Stress en angst
 • Harde geluiden en fel licht
 • Lichamelijke stress veroorzaakt door te veel beweging of andere inspanningen
 • Roken of passief roken
 • Sterke geuren

Onze eetgewoontes zijn ook in verband gebracht met migraineaanvallen. Onderzoek toont namelijk aan dat bepaalde voedingsmiddelen migraine kunnen opwekken. Dit zijn enkele van deze voedingsmiddelen:

 • Geraffineerde bloem en suiker
 • Verwerkt voedsel
 • Chocolade
 • Zuivelproducten
 • Vleeswaren die nitraten bevatten
 • Mononatriumglutamaat

Symptomen van een migraineaanval

Symptomen van een migraineaanval

Voordat iemand last krijgt van de hevige hoofdpijn van migraine, ervaart deze persoon eerst enkele verschijnselen die bekend staan als aura’s. Dit waarschuwingsteken kondigt de migraine aan. Het kan zorgen voor een of meer van de volgende symptomen:

 • Tijdelijke blindheid
 • Wazigheid
 • Flikkeringen of zigzaglijnen
 • Pijn aan het oog
 • Ongemak aan het oog

Symptomen die zich wat later voordoen zijn vaak misselijkheid, moeite met het vinden van de juiste woorden, concentratieproblemen en frequent gapen.

Maar je hoeft niet altijd voorafgaand aan een migraineaanval een aura te ervaren. Bij degene die wel een aura ervaren gebeurt dit echter meestal tussen de 15 en 20 minuten voordat ze last krijgen van de heftige hoofdpijn.

De hoofdpijn die gepaard gaat met migraine is vaak een kloppende pijn die sterk bonst. Deze pijn is vrijwel altijd heftiger aan een kant van het hoofd of aan de achterkant. Een migraine kan vervolgens tussen de 6 en 48 uur aanhouden. Het gaat altijd gepaard met een sterke gevoeligheid voor licht.

Andere symptomen van migraine kunnen bijvoorbeeld zijn: beven, vaker moeten plassen, vermoeidheid, tintelingen, zwakheid, gevoeligheid voor geluid, verminderde eetlust, zweten etc.

Hoe kan zout helpen migraine direct te stoppen?

Hoe kan zout helpen bij een migraineaanval

In de drogisterij of bij de apotheek zijn meerdere pijnstillers verkrijgbaar die de symptomen van een migraineaanval voor korte tijd kunnen kalmeren. De pijn komt echter bijna altijd na een paar uur weer opzetten.  Soms werken de pijnstillers helemaal niet. Wat is dus de beste oplossing? Super simpel: zout.

Voordat we met je delen hoe je zout kunt gebruiken om je migraine te helpen verlichten, moeten we wel eerst aangeven dat deze methode niet wetenschappelijk bewezen of geaccepteerd is. Zie zout daarom niet als een geneesmiddel tegen migraine.

Het is altijd het verstandigst om je dokter te raadplegen. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen, is dat de mensen die dit middel gebruikt hebben stellen dat het meteen werkt en erg effectief is voor pijnverlichting.

Wat je moet doen

Wil je dit zoutmiddel gebruiken om migraine te verlichten? Probeer dan wel zout van hoge kwaliteit te gebruiken, zoals bijvoorbeeld Himalayazout. Dit zout is namelijk een compleet pakketje dat maar liefst 84 mineralen, elektrolyten en verscheidene andere elementen bevat.

In tegenstelling tot geraffineerd zout is dit zout juist goed voor je gezondheid. Gebruik het echter wel in matige hoeveelheden.

Himalayazout zal onder andere direct helpen de intensiteit van de migraineaanval te verminderen, het immuunsysteem een te boost geven, het serotoninegehalte in het bloed in balans te brengen en de gehaltes alkaline en elektrolyten in het lichaam te herstellen.

Om van deze vele voordelen te profiteren drink je simpelweg een glas water met vers geperst sap van 1 citroen met 2 theelepels Himalayazout. Je zult meteen verschil merken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.