10 Voordelen van roze Himalayazout

In tegenstelling tot wat er gebeurt met gewoon zout, kan roze Himalayazout ons helpen om vochtretentie te voorkomen en zelfs om de bloedsomloop te verbeteren.
10 Voordelen van roze Himalayazout
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Roze Himalayazout is een mineraal ingrediënt dat afkomstig is uit de bergen van Pakistan, met name de Khewra-mijn. En dit wordt beschouwd als een van de zuiverste bronnen op de hele planeet.

Het is een product dat succesvol begon te verkopen in verschillende landen in Europa, Amerika en Azië. Dit komt mede door de hoge voedingswaarde. Het roze Himalayazout biedt tenslotte interessante voordelen voor het lichaam.

Roze Himalayazout bevat 84 gezonde verbindingen voor het lichaam.  Bovendien is het een belangrijke bron van elektrolyten en sporenelementen die helpen om het functioneren van verschillende vitale systemen van het lichaam te verbeteren.

In feite heeft het dus vanwege zijn interessante samenstelling therapeutische en cosmetische toepassingen.  Zo helpt het zowel het lichaam om te ontspannen als om de huid te verjongen.

Sommige mensen kennen de geweldige voordelen van roze Himalayazout nog steeds niet. Daarom willen we van deze gelegenheid gebruik maken om de 10 belangrijkste toepassingen ervan met je te delen.

Leer meer over Himalayazout!

1. Bestrijding van vochtretentie

Himalayazout en vochtretentie

Hoewel geraffineerd zout een belangrijke oorzaak is van vochtretentie, is het roze Himalayazout een product dat dit probleem juist tegengaat.

 • Dit voordeel wordt toegeschreven aan de bijdrage van maximaal 10 verschillende soorten sporenelementen. Wanneer deze opgenomen worden in het lichaam, helpen de elementen de functies te stimuleren die de vloeistofniveaus in de weefsels regelen.

2. Reguleren van de pH-waardes in het bloed

Een kleine hoeveelheid roze Himalayazout verdund in water kan dienen als een alkalisch middel om een overmatige zuurgraad in het bloed te verminderen .

 • De essentiële mineralen helpen om de natuurlijke pH-waardes van het lichaam te herstellen, waardoor ontstekingsreacties en chronische ziekten worden voorkomen.

3. Verhogen van energieniveaus

Himalayazout en energieniveaus

Dit natuurlijke ingrediënt is een bondgenoot om het fysieke en mentale energieniveau op een natuurlijke manier te verhogen. Dat komt door de bijdrage van antioxidanten en elektrolyten.

 • Verdund in water, of toegevoegd in sappen en smoothies, verbetert het de zuurstofvoorziening van de cellen. Bovendien versterkt het de spieren en activeert de hersenen voor optimale prestaties.

4. Verbetering van de opname van voedingsstoffen

Door de negatieve werking van zuren in het spijsverteringsstelsel te neutraliseren, helpt dit organische zout het proces van opname van voedingsstoffen uit voedsel te verbeteren.

 • De voedingsstoffen versterken de bacteriële darmflora. Daarnaast verbeteren ze het vermogen van de darmflora om afvalstoffen te scheiden en verwijderen die het lichaam niet nodig heeft.

5. Verlaging van de bloeddruk

Himalayazout en je bloeddruk

Te veel natrium in de voeding kan de bloeddruk verhogen en daarmee de functie van het hart beïnvloeden.

 • Ondanks dit heeft het roze Himalayazout de mogelijkheid om hypertensie te beheersen. Dit is te danken aan het feit dat de mineralen zowel de natriumspiegel reguleren als de hartslag stabiliseren.

6. Vermindering van de vorming van spataderen

Dit ingrediënt is ideaal om de zwakte van de wanden en kleppen van oppervlakkige aderen te bestrijden. Dat is mogelijk door zijn ontspannende en ontstekingsremmende werking.

 • Mineralen die door de huid worden opgenomen, optimaliseren de doorstroming van bloed door aderen en haarvaten, waardoor irritatie of verwijding wordt voorkomen.
 • Aan de andere kant heeft het de mogelijkheid om de functies van het lymfesysteem te verbeteren. Daardoor wordt voorkomen dat gifstoffen de circulatie verstoren.

7. Bestrijding van migraine

Himalayazout en migraine

De mineralen in dit natuurlijke product zijn nuttig als hulp bij de behandeling van migraine, soms zelfs binnen enkele minuten.

 • Wanneer het opgenomen wordt in het lichaam, bevordert het de aanmaak van serotonine. Dit is een hormoon dat onder andere pijn vermindert en het welzijn bevordert.
 • Dit, naast het ontstekingsremmende effect, kalmeert de spanning van de spieren in het hoofd en vermindert hoofdpijn.

8. Het verlichten van verstopte neus

De externe toepassing van deze zouten verdund in water is een alternatieve behandeling. Deze remedie verwijdert die overtollig slijm in de neusholtes. Dit zorgt er onder andere voor dat de verstopping zal verminderen.

De mineralen reinigen de verstopte passages en verlichten ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakt door ontstekingen door deze te verminderen.

9. Bestrijding van acne

Himalayazout en acne

Vanwege hun korrelige textuur kunnen deze zouten worden gecombineerd met essentiële oliën of honing. Op deze manier kun je een natuurlijke exfoliant maken met antimicrobiële en samentrekkende eigenschappen.

 • De toepassing in een zelfgemaakt masker helpt de poriën van de huid te reinigen. En het helpt bij het verwijderen van de resten van vet en dode huidcellen die acne veroorzaken.
 • De mineralen voeden de cellen van het gezicht. Ook bevorderen de mineralen het herstel van weefsels. Dit helpt onvolkomenheden zoals littekens en vlekken te voorkomen.

10. Kalmeren van spierkrampen

De sporenelementen van dit natuurlijke zout zijn een spiertonicum dat spierkrampen helpt voorkomen en kalmeren.

 • Deze voedingsstoffen ontspannen de samengetrokken spieren. Bovendien voorkomen ze, dat ze spieren te lijden hebben tijdens activiteiten met een hoge impact. Dat doen ze door het verbeteren van de bloedstroom.
Roze himalayazout

Kende je deze eigenschappen van Himalayazout al? Nu je weet hoe goed het voor je lichaam is, kun je ernaar op zoek gaan op de lokale markt. Gebruik het dan als vervanging voor gewoon keukenzout. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Chander, V., Tewari, D., Negi, V., Singh, R., Upadhyaya, K., & Aleya, L. Structural characterization of Himalayan black rock salt by SEM, XRD and in-vitro antioxidant activity. Science of the Total Environment. 2020; 748: 141269.
 • Farquhar WB, Edwards DG, Jurkovitz CT, Weintraub WS. Dietary sodium and health: more than just blood pressure. J Am Coll Cardiol. 2015;65(10):1042–1050. doi:10.1016/j.jacc.2014.12.039
 • Fayet-Moore F, Wibisono C, Carr P, Duve E, Petocz P, Lancaster G, McMillan J, Marshall S, Blumfield M. An Analysis of the Mineral Composition of Pink Salt Available in Australia. Foods. 2020 Oct 19;9(10):1490.
 • Harriet Hall, MD. Pink Himalayan Sea Salt: An Update. 2017.
  Available in: https://sciencebasedmedicine.org/pink-himalayan-sea-salt-an-update/
 • Tan, W. L., Azlan, A., & Noh, M. F. M. (2016). Sodium and potassium contents in selected salts and sauces. International Food Research Journal23(5), 2181–2186.
 • El País. Las mentiras de la sal rosa de moda: ni es tan beneficiosa ni viene del Himalaya. (2018).
 • FDA. Sodium in Your Diet. (2021).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.