Een natuurlijke zalf om verstopping van de luchtwegen te verlichten

Dankzij de eigenschappen van deze ingrediënten kan deze natuurlijke zalf een effectieve behandeling zijn voor het verlichten van symptomen van verkoudheid en griep, maar denk eraan dat het deze kwalen niet geneest.
Een natuurlijke zalf om verstopping van de luchtwegen te verlichten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Verstopping van de luchtwegen is niet alleen vervelend, maar het kan ernstigere gezondheidsproblemen veroorzaken zoals bronchitis en longontsteking. Verstopping van de luchtwegen wordt gekarakteriseerd door een hoge slijmproductie en het gevoel dat je minder goed kunt ademen.

Het komt vaak voor bij virusinfecties die de gezondheid van de longen aantasten. Het kan ook voorkomen als symptoom van een allergie voor een bepaalde stof en het is bijna altijd het eerste teken van een verkoudheid.

Vandaag de dag is er een ruime hoeveelheid aan natuurlijke middelen die je kunnen helpen bij het behandelen van verstopping van de luchtwegen, zodat het je levenskwaliteit niet aantast.

Er zijn ook een aantal natuurlijke middelen die misschien wel oud zijn, maar nog steeds een geweldig en krachtig alternatief zijn voor medicatie.

Dit is het geval bij een krachtige, huisgemaakte natuurlijke zalf met eigenschappen die de functie van de luchtwegen verbeteren, terwijl ze tegelijkertijd verstopping en ongemak verlichten.

Ben je klaar om te leren hoe je het moet maken?

Natuurlijke zalf om verstopping van de luchtwegen te verlichten

Deze natuurlijke zalf voor verstopping is gemaakt van ingrediënten met een antihistamine en heeft een slijmoplossende en verzachtende werking om de symptomen van verkoudheid, griep en andere longaandoeningen te verlichten. 

Als je het plaatselijk gebruikt, kan het verstopping en andere onplezierige symptomen verminderen, zoals hoesten, waterende ogen en niezen.

De olie is afkomstig van kruiden die al eeuwen worden gebruikt voor dit soorten behandelingen:

 • Munt
 • Eucalyptus
 • Tijm

De voordelen van etherische muntolie

Muntolie

Munt is een aromatische plant die al eeuwen wordt gebruikt in de geneeskunde en kookkunst. In veel culturen wordt het aangeprezen vanwege de antiseptische en slijmoplossende werking, wat helpt bij het verminderen van ontstekingen en het openen van de luchtwegen.

Etherische muntolie verzacht keelpijn en heeft een verkoelend effect, wat het vermogen om te ademen verbetert.

De voordelen van eucalyptusolie

De natuurlijke geur van eucalyptus kan ontstekingen van de luchtwegen genezen en slijm dat zich daarin bevindt helpen verwijderen.

Etherische eucalyptusolie kan een astma-aanval kalmeren en je ademhaling verbeteren als die door een verkoudheid bemoeilijkt wordt.

Het wordt vaak gebruikt bij de bereiding van zalf en sprays om verkoudheid, keelpijn en rillingen te verlichten.

De voordelen van tijmolie

Tijmolie

Etherische tijmolie wordt geproduceerd uit de bladeren van de plant en heeft een frisse, kruidige geur die helpt bij het verminderen van de spanning van de luchtwegen.

Tijm is opvallend, want het is een natuurlijke tonic en antibioticum dat de verwijdering van virussen en bacteriën die het lichaam binnendringen bevordert.

Als je het aroma inhaleert, absorbeer je de therapeutische eigenschappen die verlichting bieden in je bloedstroom en je longen.

Hoe maak je deze zalf?

Zalf

Voordat we de stappen uitleggen die je moet nemen om dit natuurlijke product te maken, is het belangrijk om te weten dat je etherische oliën niet kunt vervangen door synthetische geurtjes.

Als je deze etherische oliën koopt, wees er dan zeker van dat ze volledig biologisch zijn en geen toevoegingen bevatten.

Ingrediënten voor natuurlijke zalf

 • 100 ml extra vierge olijfolie
 • 2 gedroogde muntbladeren
 • 2 eucalyptusbladeren
 • 150 gram bijenwas
 • 15 ml etherische:

Bereiding van natuurlijke zalf

 • Verwarm de olijfolie en voeg daarna de gedroogde munt- en eucalyptusbladeren toe.
 • Laat dit daarna een paar minuten staan terwijl je de bijenwas au bain-marie verwarmt.
 • Voeg vervolgens het olijfoliemengsel toe aan de bijenwas als het gesmolten is en roer het.
 • Haal het dan van het vuur en laat het een beetje afkoelen.
 • Voeg daarna de etherische oliën toe en roer met een lepel totdat het goed gemengd is.
 • Giet dit product vervolgens in een kleine pot.
 • Wacht daarna een paar uur totdat het gestold is.

Manier van aanbrengen

 • Neem de hoeveelheid zalf die je nodig denkt te hebben en verspreid het vervolgens over je borst, rug of voetzolen met een zachte massage.
 • Als je last hebt van hoofdpijn of stress kun je het ook op je slapen aanbrengen.
 • Bewaar dit product op een koele, donkere plaats, zodat het langer goed blijft.
 • Je kunt ook vitamine E-olie toevoegen, waardoor het wel een jaar goed blijft.

Denk er tot slot aan dat dit een natuurlijk middel is voor de symptomen van aandoening van de luchtwegen en geen geneesmiddel voor de aandoening zelf. Als je symptomen niet binnen een week verbeteren, bezoek dan je huisarts. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.