Verkoudheid bestrijden met deze 10 stappen

Genoeg rusten is cruciaal om te herstellen van een verkoudheid, want je lichaam moet zijn energie verzamelen om het virus te bestrijden.
Verkoudheid bestrijden met deze 10 stappen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Verkoudheid is een ziekte die toeslaat wanneer je immuunsysteem verzwakt is. Het is een virusinfectie die de gezondheid van de bovenste luchtwegen (neus en keel) aantast. In dit artikel delen we 10 stappen waarmee je verkoudheid bestrijden kan.

Verkoudheid komt vaker voor wanneer het koud is, hoewel het op elk moment kan optreden omdat er veel soorten verkoudheidsvirussen zijn.

Hoewel ze meestal niet levensbedreigend zijn of complicaties veroorzaken, kunnen ze wel oncomfortabele symptomen produceren die je enkele dagen buiten spel kunnen zetten.

Als zodanig is het belangrijk om te weten hoe je ze thuis kunt bestrijden, door gezonde gewoonten aan te nemen die de gezondheid van de luchtwegen zonder medicatie ondersteunen.

In dit artikel gaan we in op enkele van de oorzaken van een verkoudheid en 10 dingen die je kunt doen om zonder veel moeite te herstellen.

Oorzaken van de verkoudheid

Er zijn veel virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken, maar de meeste zijn het gevolg van het rhinovirus.

Deze micro-organismen komen het lichaam binnen via de mond, ogen of neus. Ze kunnen naar andere personen worden verspreid door contact met druppels in de lucht wanneer een besmette persoon hoest, niest of spreekt.

In mindere mate kunnen ze ook worden verspreid via gedeelde voorwerpen, zoals gebruiksvoorwerpen, handdoeken en speelgoed. Er is een mogelijkheid om ze over te brengen als je je ogen of mond aanraakt na blootstelling.

Degenen die het meeste risico lopen en risicofactoren zijn onder andere:

 • Kinderen onder de 6 jaar, vooral degenen die naar de kinderopvang gaan
 • Personen met een zwak immuunsysteem
 • Mensen die roken
 • Wintertijd of herfst
 • Contact met een besmette persoon

Symptomen van een verkoudheid

Verkoudheid

Symptomen van verkoudheid treden meestal één tot drie dagen na contact met het virus op. Ze kunnen zich op verschillende manieren manifesteren in elke persoon, wat afhangt van de reactie van het immuunsysteem.

Symptomen zijn onder andere:

 • Verstopte neus
 • Keelpijn
 • Droge hoest of met slijm
 • Congestie in de borst
 • Lichaamspijn en hoofdpijn
 • Niezen
 • Algemeen ongemak

Stappen waarmee je verkoudheid bestrijden kan

Er zijn veel receptvrije medicijnen die de verkoudheidsverschijnselen onder controle houden. Het is echter ook een goed idee om te weten hoe je verkoudheid op een natuurlijke manier kunt bestrijden.

1. Volledige rust

Rusten

Het is van cruciaal belang om te rusten om eventuele complicaties van een verkoudheid te vermijden. Je lichaam vecht tegen een virus en moet zijn energie daarvoor gebruiken.

2. Stoppen met roken

Het roken van sigaretten kan leiden tot ernstige complicaties bij mensen met een verkoudheid. Als je rookt, is het belangrijk dat je stopt om sneller te herstellen.

3. Goed eten

Een gezonde voeding is van groot belang voor de versterking van het immuunsysteem. Als je herstellende bent van een verkoudheid, zorg er dan voor dat je minstens drie gezonde en evenwichtige maaltijden per dag eet.

4. Warm blijven

Goed aankleden

Koud weer heeft de neiging om de verkoudheidsverschijnselen te verergeren. Probeer daarom warm te blijven en je goed aan te kleden totdat je je beter voelt.

5. Drink voldoende vocht

Het verhogen van je consumptie van water en gezonde dranken is cruciaal om uitdroging te voorkomen terwijl de infectie aanhoudt. Probeer minstens twee liter water per dag te drinken.

6. Eet citrusvruchten

Veel citrusvruchten eten geeft je lichaam een dosis vitamine C. Deze voedingsstof versterkt het immuunsysteem en verbetert de reactie van je lichaam op verkoudheidsvirussen.

7. Neusspoeling

Neusspoeling

Als je neus erg verstopt is, probeer dan een neusspoeling. Het is een eenvoudige, pijnloze procedure die helpt om het slijm te verwijderen.

8. Gebruik geen antibiotica

Pas op! Verkoudheid kan niet behandeld worden met antibiotica. Deze ziekte wordt veroorzaakt door virussen en antibiotica zijn voor bacteriële infecties.

9. Drink kruidenthee

Er zijn tientallen theesoorten gemaakt met planten, kruiden en fruit die de verkoudheidsverschijnselen kunnen beperken. Ze meerdere malen per dag consumeren vermindert congestie en hoofdpijn.

10. Vermijd plotselinge veranderingen in temperatuur

Eén van de redenen waarom je volledig moet rusten als je verkouden bent, is om plotselinge temperatuurschommelingen te vermijden. Hoewel ze niet altijd een grote impact hebben, kunnen ze de duur van de symptomen wel verlengen.

Heb je last van verkoudheidsverschijnselen? Probeer dan al deze aanbevelingen op te volgen waarmee je verkoudheid bestrijden kan en om je herstel te versnellen. Als je koorts of ademhalingsmoeilijkheden hebt, raadpleeg dan je huisarts.

Hoewel verkoudheid zelden tot complicaties leidt, kan het soms leiden tot oorontstekingen, astma-aanvallen of acute sinusitis.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Diemond Hernández JB. Metaanálisis sobre el uso de vitamina C para prevenir y tratar el resfriado común. Revista de Enfermedades Infecciosas en Pediatría 2008; XXI(83)
 • Jarrín Gordillo, KM. Evaluación de la intensidad de los signos y síntomas naso sinusales después del lavado nasal en pacientes menores de 5 años diagnosticados con neumonía que presentan síndrome de congestión nasal. Universidad de las Américas. Quito, Ecuador. (2018)

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.