Je kan een gewone verkoudheid verlichten met 7 voedingsmiddelen

Het gebeurt vaak dat we een verkoudheid verwarren met de griep. Dat komt door de gelijkenis tussen hun symptomen. Maar het zijn ziekten die door twee volledig verschillende virussen veroorzaakt worden. In dit artikel vertellen we jou hoe je de symptomen van een verkoudheid kan bestrijden.
Je kan een gewone verkoudheid verlichten met 7 voedingsmiddelen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 23 augustus, 2022

Een gewone verkoudheid verlichten is een fundamentele noodzaak. Het is namelijk een virale ziekte waarvan mensen vaak last hebben. In koude klimaten komt het heel vaak voor.

Het is bekend dat deze virale ziekte de volgende symptomen veroorzaakt:

 • verstopping van de neus
 • niezen
 • keelpijn
 • hoesten

Wat heb ik eigenlijk?

We verwarren vaak verkoudheden en griep met elkaar. Dat komt omdat ze gelijksoortige symptomen hebben. Toch moeten we onthouden dat het twee ziekten zijn die door twee totaal verschillende virussen veroorzaakt worden.

 • Griep: een infectie van de luchtwegen veroorzaakt door influenza. Hierbij heeft de patiënt koorts die hoger is dan 38°C. Hij heeft ook spier- en gewrichtspijn.
 • Verkoudheid: een virale infectie van de luchtwegen die door verschillende virussen (Rinovirus, Para-influenza, enzovoort) veroorzaakt kan worden. Wanneer een individu een gewone verkoudheid heeft, dan heeft hij een lopende neus, een droge hoest, niezen of keelpijn.

De symptomen van een gewone verkoudheid bestrijden

Het wordt aanbevolen om dagelijks natuurlijke voeding te eten omdat dit voor een gezond lichaam zorgt. Maar het is toch belangrijk dat we onthouden dat we deze voedingsmiddelen ook kunnen eten om de symptomen van een gewone verkoudheid te verlichten

1. Gember

Een gewone verkoudheid bestrijden met gember

De American Medical Association heeft een onderzoek over gember gepubliceerd. Volgens deze studie bevelen deskundigen deze plant het meest aan om symptomen van een verkoudheid te verlichten.

Je kan een gewone verkoudheid verzachten met een natuurlijke recept voor een aftreksel van gember. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • Gemberwortel (10 g)
 • Water (250 ml)
 • Citroen en honing (eventueel)

Voor de bereiding hoef je alleen de gember in stukjes te snijden. Voeg dan een kop kokend water toe en laat het gedurende vijf minuten trekken. Zodra het klaar is, zeef je het aftreksel. Voeg dan het citroensap toe. Je kan het ook met een klein beetje honing zoeten.

2. Knoflook

Men beschouwt knoflook als één van de belangrijkste huisremedies. Dat is te danken aan zijn natuurlijke antibacteriële en slijmoplossende eigenschappen. Door voortdurend knoflook in te nemen help je verstopping van de neus verminderen. Het is ook een opmerkelijk hulpmiddel om verkoudheden te verlichten.

3. Ui

Een gewone verkoudheid bestrijden met uien

We geven uien de schuld van ons huilen tijdens het koken. Maar deze groente bevat voedingsstoffen die:

 • slijm ontsmetten
 • hoest verzachten
 • verstopping van de luchtwegen verlichten

Eet nu en dan ui of leg een halve ui op je nachttafeltje zodat je de geur ruikt. Het zal je helpen om je immuunsysteem te versterken.

4. Eieren

Dit voedingsmiddel bevat veel vitaminen en mineralen zoals zink en selenium. Het helpt ons om gezond en sterk te blijven. De natuurlijke eiwitten in eieren zijn essentieel voor het opbouwen van spiermassa. Bovendien zorgen ze ervoor dat de verdedigingsmechanismen van ons lichaam blijven werken. Tegelijkertijd kunnen ze de symptomen van een gewone verkoudheid verlichten.

5. Pompoen

Een gewone verkoudheid bestrijden met pompoen

We moeten zorgen dat onze verdedigingsmechanismen sterk blijven en vermijden dat schadelijke micro-organismen het lichaam binnenkomen. Daarom is het belangrijk om pompoen te eten.

Pompoen bevat een grote hoeveelheid bètacaroteen. Dit bestanddeel zet vitamine A om. Voedingsdeskundigen en gezondheidsprofessionals bevelen het om die reden ten sterkste aan. Want het helpt om ons immuunsysteem sterk te houden. Dat is dankzij de eigenschappen die het heeft om ziekten van de luchtwegen te voorkomen. Het verwijdert ook het slijm uit de keel, de luchtpijp en de longen.

Wanneer we een gewone verkoudheid hebben, dan is er één advies dat het vaakst herhaald wordt. We moeten pompoensoep eten omdat het onze afweermechanismen versterkt. Om deze soep te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • Een in stukjes gesneden pompoen (250 g)
 • In stukjes gesneden ui (1 ui)
 • Gepelde knoflookteentjes ( 3 stuks)
 • Water (2 l)
 • Zout en peper naar smaak

Kook eerst alle groenten gedurende 45 minuten in een pan op een laag vuur. Wanneer ze zacht zijn, doe je ze in een blender. Voeg nog anderhalve kop bouillon uit de pan toe. Verwerk alles dan gedurende 5 minuten op matige snelheid. Mix tot je een gladde, homogene textuur hebt.

6. Citroen

Citroen heeft geneeskrachtige eigenschappen en bevat een grote hoeveelheid vitaminen. Daarom zijn citroenen heel populair om verkoudheden te behandelen. Eigenlijk is citroen een krachtig antibioticum dat zowel bloedzuiverend als antibacterieel werkt.

Omdat citroenen een grote hoeveelheid vitamine C bevatten, helpen ze om jouw verdedigingsmechanismen te versterken. Dit helpt je om de symptomen van aandoeningen en verkoudheden te vermijden en te bestrijden.

Wil je een gewone verkoudheid verlichten? Dan bevelen we aan om het sap van een halve citroen en enkele theelepels honing in een kop heet water samen te doen. Drink het ‘s ochtends op een lege maag zodra je wakker bent. Blijf dit doen tot de keelpijn verdwenen is.

7. Bonen

Een gewone verkoudheid bestrijden met bonen

Het Institute of Agrifood Technology of Spain heeft een onderzoek gepubliceerd. Volgens deze studie werken bonen net als uien en knoflook als een natuurlijk middel tegen griep. Dat is dankzij hun eigenschappen die het immuunsysteem versterken. Dit zijn enkele van de meest populaire soorten:

 • Linzen
 • Gebakken bonen
 • Kikkererwten

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • De La Flor I Brú, J. (2009). Resfriado común. Pediatria Integral. https://doi.org/10.1016/S1134-2072(08)70804-1
 • Rosas, M. R. (2008). Gripe y resfriado. Clínica y tratamiento. Offarm.
 • David, A., & Wagner, G. R. (2001). APARATO RESPIRATORIO. In Enciclopedia de salud y seguridad en el trabajo. https://doi.org/10.1

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.