Acht opmerkelijke voordelen van linzen

Linzen zitten vol ijzer, andere mineralen en vezels, en zijn ook geweldig voor gewichtsverlies, aangezien ze zo vullend zijn.

Heb je ooit wel eens gehoord over de voordelen van linzen?

Linzen, of in het Latijn Lens culinaris, zijn peulvruchten die in meerdere culturen een plekje in hun culinaire traditie hebben weten te bemachtigen. Dit komt deels doordat linzen zo ongelooflijk voedzaam zijn. Men gaat ervan uit dat linzen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komen. Ze worden echter op nog veel meer plekken over de hele wereld verbouwd, zoals in het mediterrane gebied en in Amerika.

Linzen zijn calorie-arm en zijn daarentegen juist rijk aan vezels, aminozuren en antioxidanten. Over het algemeen kunnen ze een geweldig deel uitmaken van elk dieet en bieden ze enorm veel voordelen voor het lichaam. Er bestaan verschillende soorten linzen, maar elke soort bevat een aanzienlijke hoeveelheid vitamines, mineralen en koolhydraten. Deze voedingsstoffen helpen onder andere om je lichaam energiek te houden.

Aangezien er nog altijd een hoop mensen zijn die niet weten wat de gezonde voordelen van linzen zijn, geven we hieronder acht geweldige redenen om deze peulvruchten in je dieet op te nemen.

1. Een van de voordelen van linzen: ze voorkomen constipatie

Een van de voordelen van linzen is dat ze constipatie kunnen voorkomen

Allereerst moeten we aangeven dat het regelmatig consumeren van linzen opmerkelijke voordelen kan bieden voor je spijsvertering.

De vezels die linzen bevatten, bevorderen een goede spijsvertering. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat je darmen in beweging worden gebracht, waardoor ze beter in staat zijn om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Bovendien dienen vezels als voedsel voor de gezonde bacteriën die in de dikke darm leven. En alsof dat nog niet genoeg was, kunnen ze ook helpen om constipatie te voorkomen.

Lees ook: Zeg vaarwel tegen constipatie met 5 natuurlijke middeltjes

Op langere termijn kan het gebruik van chemische laxeermiddelen schadelijk zijn. Probeer dus om vaker natuurlijke voedingsmiddelen en sappen te gebruiken om constipatie te bestrijden… Lees meer.

2. Verlagen de bloedsuikerspiegel

In tegenstelling tot eenvoudige koolhydraten, zijn linzen geweldig om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

De koolhydraten die linzen bevatten, waarvan zetmeel er een is, worden langzaam door het lichaam geabsorbeerd. Ze ondersteunen het proces waarbij suiker wordt omgezet in energie en verlagen zo het risico op diabetes.

3. Verbeteren de cardiovasculaire gezondheid

Een van de voordelen van linzen is dat ze de cardiovasculaire gezondheid verbeteren

Deze peulvrucht bevat helemaal geen cholesterol of schadelijke vetten en daarom zijn linzen geweldig voor het hart en de slagaderen.

Allereerst bevatten ze een kleine hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetten. Hierdoor kunnen linzen helpen om schadelijke lipiden die plaque veroorzaken in de aderen, te verwijderen.

Bovendien zorgt het vezelgehalte ervoor dat de darmen minder vet en cholesterol absorberen, waardoor problemen als een hoog cholesterolgehalte voorkomen kunnen worden.

Lees ook: 7 makkelijke veranderingen die je cardiovasculaire gezondheid verbeteren

4. Helpen om spiermassa op te bouwen

Het is geen verrassing dat atleten en fitnessliefhebbers van de voordelen van linzen houden. Linzen zijn tenslotte zeer behulpzaam om spiermassa op te bouwen en de spieren te versterken.

Ze bevatten een grote hoeveelheid waardevolle proteïnen, die een positieve invloed hebben op het herstel van de spieren nadat ze zijn aangetast door zware lichaamsbeweging. De trage koolhydraten verhogen het energielevel en verbeteren het atletische vermogen.

5. Linzen helpen bij bloedarmoede

Dokter die de ogen van een meisje controleert om te zien of ze last heeft van bloedarmoede

Daarnaast voorziet deze peulvrucht het lichaam ook nog eens van een aanzienlijke hoeveelheid ijzer, magnesium en zink. Dit zijn allemaal essentiële mineralen die mensen met bloedarmoede helpen om hun gezondheid weer volledig te herstellen.

Deze mineralen spelen namelijk een rol in de vorming van rode bloedcellen, waarvan er minder aanwezig zijn als er sprake is van bloedarmoede.

Daarnaast ondersteunen ze de celfunctie en verminderen ze de symptomen van vermoeidheid.

Lees ook: Lekkere saprecepten ter preventie en behandeling van bloedarmoede

6. Ondersteunen gewichtsverlies

Hoewel er geen wondermiddelen bestaan om af te vallen, kunnen linzen wel erg behulpzaam zijn. Doordat ze zeer weinig calorieën bevatten en daarnaast juist erg voedzaam zijn, zijn ze geweldig om gewichtsverlies te ondersteunen zonder honger te hoeven lijden of een voedingstekort te riskeren.

Bovendien bevatten linzen bijna helemaal geen vet, waardoor je ze kunt eten zonder bang te zijn om aan te komen.

Tot slot zorgen de vezels die deze peulvruchten bevatten ervoor dat je langer vol zit, wat natuurlijk zeer belangrijk is om je eetlust in bedwang te houden.

7. Nog een van de voordelen van linzen: ze beschermen het zenuwstelsel

Een van de voordelen van linzen is dat ze het zenuwstelsel beschermen

Het eten van linzen is een geweldige manier om problemen met het zenuwstelsel te voorkomen.

De grote hoeveelheid B-complexvitamines die linzen bevatten, helpen om de zenuwverbindingen te verbeteren, door ze te beschermen tegen beschadiging veroorzaakt door vrije radicalen. Daarnaast helpen ze om de uitscheiding van het gelukshormoon te bevorderen.

Lees ook: 6 trucs om je zenuwstelsel te versterken

8. Linzen ondersteunen de gezondheid van huid en haar

De vitamines, mineralen en aminozuren die linzen bevatten, zijn ook geweldig voor je huid en haar.

Wanneer deze voedingsstoffen door het lichaam geabsorbeerd worden, verbetert de celregeneratie. Dit is zeer belangrijk als je vroegtijdige veroudering wilt voorkomen.

  • Bovendien zijn ze handig als je ervoor wilt zorgen dat je huid sneller geneest als je last hebt van sneetjes of wondjes. Dit komt doordat linzen veel proteïnen en vitamine E bevatten.
  • De mineralen die linzen bevatten, helpen om je haar sterker te maken en haaruitval te voorkomen.

Hoe vaak eet jij linzen? Nu je weet hoe gezond ze zijn en hoeveel voordelen ze wel niet bieden voor je lichaam, zou het verstandig zijn om ze minstens twee keer per week in je dieet op te nemen.

Onthoud daarbij echter wel dat het niet verstandig is om linzen te consumeren als je last hebt van jicht, artritis, of problemen met urinezuur, aangezien ze veel purine bevatten.

Bekijk Ook