Acht opmerkelijke voordelen van linzen

Linzen zitten vol ijzer, andere mineralen en vezels, en zijn ook geweldig voor gewichtsverlies, aangezien ze zo vullend zijn.
Acht opmerkelijke voordelen van linzen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je ooit wel eens gehoord over de voordelen van linzen?

Linzen zijn peulvruchten die in meerdere culinaire tradities een plekje hebben weten te bemachtigen. Dit komt deels doordat ze zo ongelooflijk voedzaam zijn. Men gaat ervan uit dat linzen oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komen. Ze worden echter op nog veel meer plekken verbouwd, zoals in het mediterrane gebied en in Amerika.

Linzen zijn calorie-arm. Ze zijn echter rijk aan vezels, aminozuren en antioxidanten. Over het algemeen kunnen ze een geweldig deel uitmaken van elk dieet. Ze bieden enorm veel voordelen voor het lichaam.

Er bestaan verschillende soorten linzen, maar elke soort bevat een grote hoeveelheid vitamines, mineralen en koolhydraten. Deze voedingsstoffen helpen onder andere om je lichaam energiek te houden.

Aangezien er nog altijd een hoop mensen zijn die niet weten wat de voordelen van linzen zijn, geven we hieronder acht geweldige redenen om deze peulvruchten in je dieet op te nemen.

1. Voordelen van linzen: ze voorkomen constipatie

Een van de voordelen van linzen is dat ze constipatie kunnen voorkomen

Het regelmatig consumeren van linzen kan opmerkelijke voordelen bieden voor je spijsvertering.

De vezels die linzen bevatten, bevorderen een goede spijsvertering. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat je darmen in beweging worden gebracht. Hierdoor zijn ze beter in staat om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Bovendien dienen vezels als voedsel voor de gezonde bacteriën die in de dikke darm leven. En alsof dat nog niet genoeg was, kunnen ze ook helpen om constipatie te voorkomen.

Op de lange termijn kan het gebruik van chemische laxeermiddelen schadelijk zijn. Probeer dus om vaker natuurlijke voedingsmiddelen en sappen te gebruiken om constipatie te bestrijden.

2. Verlagen de bloedsuikerspiegel

In tegenstelling tot eenvoudige koolhydraten, zijn linzen geweldig om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

De koolhydraten die linzen bevatten, waarvan zetmeel er een is, worden langzaam door het lichaam geabsorbeerd. Ze ondersteunen het proces waarbij suiker wordt omgezet in energie en verlagen zo het risico op diabetes.

3. Verbeteren de cardiovasculaire gezondheid

Een van de voordelen van linzen is dat ze de cardiovasculaire gezondheid verbeteren

Deze peulvrucht bevat helemaal geen cholesterol of schadelijke vetten. Linzen zijn daarom geweldig voor het hart en de slagaderen.

Allereerst bevatten ze een kleine hoeveelheid meervoudig onverzadigde vetten. Hierdoor kunnen ze helpen om schadelijke lipiden die plaque veroorzaken in de aderen, te verwijderen.

Bovendien zorgen de vezels ervoor dat de darmen minder vet en cholesterol absorberen. Hierdoor kunnen problemen als hoog cholesterol voorkomen worden.

4. Helpen om spiermassa op te bouwen

Het is geen verrassing dat atleten en fitnessliefhebbers van de voordelen van linzen houden. Linzen zijn tenslotte zeer behulpzaam om spiermassa op te bouwen en de spieren te versterken.

Ze bevatten een grote hoeveelheid waardevolle proteïnen. Deze hebben een positieve invloed op het herstel van de spieren nadat ze zijn aangetast door zware lichaamsbeweging. De trage koolhydraten verhogen het energielevel en verbeteren het atletisch vermogen.

5. Linzen helpen bij bloedarmoede

Een van de voordelen van linzen is dat ze bloedarmoede tegengaan

Daarnaast voorziet deze peulvrucht het lichaam ook nog eens van een aanzienlijke hoeveelheid ijzer, magnesium en zink. Dit zijn allemaal essentiële mineralen die mensen met bloedarmoede helpen om hun gezondheid weer volledig te herstellen.

Deze mineralen spelen namelijk een rol in de vorming van rode bloedcellen. Hiervan zijn er minder aanwezig als er sprake is van bloedarmoede.

Daarnaast ondersteunen ze de celfunctie en verminderen ze de symptomen van vermoeidheid.

6. Ondersteunen gewichtsverlies

Hoewel er geen wondermiddelen bestaan om af te vallen, kunnen linzen wel erg behulpzaam zijn. Ze bevatten zeer weinig calorieën en zijn daarnaast juist erg voedzaam. Dit maakt ze geweldig om gewichtsverlies te ondersteunen zonder honger te hoeven lijden of een voedingstekort te riskeren.

Bovendien bevatten linzen bijna helemaal geen vet. Hierdoor kun je ze eten zonder bang te zijn om aan te komen.

Tot slot zorgen de vezels die deze peulvrucht bevat ervoor dat je langer vol zit. Dit is natuurlijk zeer belangrijk om je eetlust in bedwang te houden.

7. Nog een van de voordelen van linzen: ze beschermen het zenuwstelsel

Een van de voordelen van linzen is dat ze het zenuwstelsel beschermen

Het eten van linzen is een geweldige manier om problemen met het zenuwstelsel te voorkomen.

De grote hoeveelheid B-vitamines die linzen bevatten, helpen om de zenuwverbindingen te verbeteren. Ze beschermen ze namelijk tegen beschadiging veroorzaakt door vrije radicalen. Daarnaast bevorderen ze de uitscheiding van het gelukshormoon.

8. Linzen ondersteunen de gezondheid van huid en haar

De vitamines, mineralen en aminozuren die linzen bevatten, zijn ook geweldig voor je huid en haar.

Wanneer deze voedingsstoffen door het lichaam geabsorbeerd worden, verbetert de celregeneratie. Dit is zeer belangrijk als je vroegtijdige veroudering wilt voorkomen.

  • Bovendien zijn ze handig als je ervoor wilt zorgen dat je huid sneller geneest als je last hebt van sneetjes of wondjes. Dit komt doordat linzen veel proteïnen en vitamine E bevatten.
  • De mineralen die linzen bevatten, helpen om je haar sterker te maken en haaruitval te voorkomen.

Hoe vaak eet jij linzen? Nu je weet hoe gezond ze zijn en hoeveel voordelen ze wel niet bieden voor je lichaam, zou het verstandig zijn om ze minstens twee keer per week in je dieet op te nemen.

Onthoud daarbij echter wel dat het niet verstandig is om linzen te consumeren als je last hebt van jicht, artritis, of problemen met urinezuur. Ze bevatten namelijk veel purine.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Yang J, Wang HP, Zhou L, Xu CF. Effect of dietary fiber on constipation: a meta analysis. World J Gastroenterol. 2012;18(48):7378-7383. doi:10.3748/wjg.v18.i48.7378
  • Snelson M, Jong J, Manolas D, et al. Metabolic Effects of Resistant Starch Type 2: A Systematic Literature Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2019;11(8):1833. Published 2019 Aug 8. doi:10.3390/nu11081833
  • Nielsen OH, Soendergaard C, Vikner ME, Weiss G. Rational Management of Iron-Deficiency Anaemia in Inflammatory Bowel Disease. Nutrients. 2018;10(1):82. Published 2018 Jan 13. doi:10.3390/nu10010082.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.