7 ongelooflijke voordelen van het eten van pompoen

Wist je dat pompoen, naast het leveren van belangrijke voedingsstoffen voor je immuunsysteem, ook zorgt voor je gezichtsvermogen en je zelfs kan helpen om gewicht te verliezen?
7 ongelooflijke voordelen van het eten van pompoen

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wist je dat er een paar ongelooflijke voordelen zitten aan het eten van pompoen?

Een pompoen is een grote vrucht die aan een rank groeit. Dit is een plant die behoort tot de cucurbitales familie, dezelfde familie waartoe watermeloen en komkommer ook behoort.

Hij komt oorspronkelijk uit het zuiden van Azië. Echter na verloop van tijd heeft hij zich verspreid over de andere continenten. In het begin werd hij zo verbouwd dat zijn zaden konden worden gebruikt. Dit omdat deze gebruikt werden voor verschillende culinaire en medicinale toepassingen.

Vanwege de smaak en veelzijdigheid van zijn vrucht, werd hij echter langzaamaan volledig opgenomen in het voedselpatroon van mensen. Dit zorgde ervoor dat hij een geweldige bron van essentiële voedingsstoffen werd.

Sommige mensen kennen de pompoen alleen vanwege een paar beroemde recepten. Hij is echter een belangrijke bron van vezels, antioxidanten en mineralen. Deze geven vele voordelen voor de gezondheid.

Daarom willen we 7 ongelooflijke voordelen met je delen van het eten van pompoen als onderdeel van je voedingspatroon.

Je moet deze voordelen weten!

De voordelen van het eten van pompoen

1. Ze beschermen de gezondheid van je ogen

Pompoen en je ogen

Pompoen eten heeft verschillende voordelen voor je gezichtsvermogen. Dit komt doordat ze grote hoeveelheden vitamine A bevatten.

Dit nutriënt is essentieel voor de bescherming van je ogen en om hun gevoeligheid te verminderen. Daarnaast voorkomt het ziektes zoals staar en netvliesveroudering.

Het is zelfs zo dat hij dankzij zijn antioxidanten perfect is voor het beschermen van de cellen in je netvlies tegen schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen.

2. Ze versterken je immuunsysteem

Deze groente is ook een prima bondgenoot van de gezondheid van je immuunsysteem. Dit is dankzij het feit dat hij de Vitamines A, C en E bevat. Het innemen van deze vitaminen versterkt namelijk de reactie van je lichaam op externe stoffen die je ziek kunnen maken.

  • Zijn antioxidante eigenschappen vergroten het proces van de cellulaire communicatie. Dit is namelijk erg belangrijk om je weefsels te beschermen tegen aanvallen van ziektekiemen.
  • Zijn vitamine C versterkt de functies van je immuunsysteem.
  • Het helpt ook bij de behandeling van verschillende soorten infecties en auto-immuunziektes.

3. Ze bevorderen je spijsvertering

Pompoen en vertering

Aangezien ze een grote hoeveelheid voedingsvezels bevatten, is het eten van pompoen een van de beste manieren om je spijsvertering te verbeteren. Het verhoogt ook de opname van mineralen.

Dit nutriënt bevordert de werking van je darmen. En het maakt het gemakkelijker om van de resten die opgehoopt zijn in je darmen af te komen.

Daarom is het een geweldige bondgenoot tegen problemen zoals:

  • constipatie
  • parasieten
  • problemen die met ontstekingen te maken hebben

Misschien ook interessant om te lezen:
Het colon beschermen tegen veelvoorkomende aandoeningen

4. Ze kunnen je helpen om gewicht te verliezen

De sapjes die gemaakt worden van deze groente zijn prima voedingskundige opties, omdat ze mensen die proberen af te vallen op een gezonde manier kunnen helpen.

Ze bevatten weinig calorieën. Ze bevatten wel veel vezels en antioxidanten. Die zijn erg belangrijk als het gaat om het ondersteunen van je metabolisme.

Het eten van pompoen of het drinken van pompoensap zorgt ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt. Daarnaast bevordert het ook de afscheiding van vocht en gifstoffen die in je weefsel worden opgeslagen.

5. Ze bestrijden ontstekingen

Pompoen is ontstekingsremmend

Carotenoïden geven pompoenen hun karakteristieke kleur. Zo leveren ze ook ontstekingsremmende eigenschappen die perfect zijn om chronische ziekten zoals diabetes en artritis te behandelen.

Het eten van pompoen houdt het niveau van ontstekingen in je weefsel onder controle. Tegelijkertijd helpt het ook om vroegtijdige veroudering te voorkomen.

Zoals we al benoemd hebben, bevatten pompoenen ook grote hoeveelheden vitamines C en E. Beide worden aangeraden om je hart en geestelijke gezondheid te beschermen.

6. Ze geven je meer energie

Ondanks hun lage aantal calorieën geven pompoenen je energie. Ze kunnen helpen om je geestelijke en fysieke prestaties te verbeteren.

Ze bevatten zetmeel en koolhydraten. Anders dan ander voedsel, kunnen ze helpen om spierglycogeen te maken in plaats van leverglycogeen.

Dit betekent dat als je ze aan je normale eetpatroon toevoegt, ze geweldig zijn om je spiermassa te vergroten nadat je oefeningen voor je spieren hebt gedaan.

Ze bevatten ook essentiële mineralen zoals:

  • kalium
  • magnesium
  • zink

Die zijn allemaal nodig voor een goed elektrolytenniveau.

7. Ze reguleren je bloeddruk

Pompoen en bloeddruk

Kalium is één van de essentiële nutriënten die pompoenen bieden. Dit helpt om je kaliumniveau in balans te brengen om zo je bloeddruk te verlagen.

Samen met de vitamines A en C regelt het je doorstroming van bloed in je aderen. Dit kan dus de risico’s op een hartaanval of hartfalen verlagen.

Zijn antioxidante werking is goed voor het functioneren van het hart. Als laatste vermindert het de aanwas van plak in je aderen.

Kende je deze ongelooflijke voordelen van het eten van pompoen al? Je weet nu hoe goed ze zijn voor je lichaam, dus voeg ze toe aan je eetpatroon!

Ze zijn heerlijk! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.