Vier redenen waarom warm water drinken beter is dan koud water

Waar koud water in sommige gevallen zelfs migraine kan veroorzaken, is warm water juist goed voor de spijsvertering en bevordert het de eliminatie van gifstoffen. Probeer het maar eens!
Vier redenen waarom warm water drinken beter is dan koud water
Carlos Fabián Avila

Geschreven en geverifieerd door de arts Carlos Fabián Avila.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De meeste mensen zijn er aan gewend om koud water te drinken, met name tijdens de zomermaanden. Wellicht kunnen we je met dit artikel echter overtuigen om hier verandering in te brengen. Warm water drinken in plaats van koud water biedt namelijk een hele hoop voordelen. In dit artikel zetten we deze voordelen voor je op een rijtje.

1. Warm water drinken is goed voor het spijsverteringssysteem

Warm water drinken is goed voor het spijsverteringssysteem

Warm water drinken kan erg gunstig zijn voor je spijsvertering. Koud water zorgt ervoor dat het vet dat eten bevat hard wordt, waardoor het automatisch ook je spijsvertering vertraagt, terwijl warm water juist precies het tegenovergestelde effect heeft.

Door ervoor te kiezen om een glas warm water te drinken, zal het veel makkelijker zijn voor je lichaam om voedsel sneller te verteren. Hiermee zorg je er tevens voor dat je lichaam beter in staat is om de voedingsstoffen te absorberen uit het voedsel dat je eet en kun je bovendien nog andere problemen voorkomen, zoals bijvoorbeeld constipatie.

2. Ideaal voor je ademhalingssysteem

Het kan voor je ademhalingssysteem veel gezonder zijn om warm water te drinken in plaats van koud water. Koud water kan er namelijk voor zorgen dat slijmvlies sneller ontstoken raakt. Bovendien zou het het risico op luchtweginfecties en verschillende soorten keelproblemen kunnen verhogen.

Warm water, daarentegen, is zeer verzachtend voor je keel en kan helpen om irritaties in dit gebied te verminderen.

Dit is vooral handig als je last hebt van ademhalingsstoornissen. Daarnaast is het verstandig om warm water te drinken als je ’s ochtends doorgaans last hebt van een zeer droge mond.

3. Bevordert de werking van je immuunsysteem

Warm water drinken bevordert de werking van je immuunsysteem

Het drinken van koud water zorgt ervoor dat je bloedvaten samentrekken. Warm water drinken, daarentegen, zorgt er juist voor dat je bloedvaten uitzetten.

Het resultaat hiervan is dat warm water kan helpen om de bloedsomloop in je organen en lichaamsweefsels te verbeteren. En dankzij dit voordeel helpt warm water je lichaam ook om gifstoffen makkelijker en sneller te verwijderen en je lichaam schoon te houden.

4. Warm water drinken en je zenuwstelsel

Hoofdpijn wordt soms veroorzaakt door lagere temperaturen. En er is aangetoond dat het drinken van koud water soms een soortgelijk effect kan hebben.

Als je dus regelmatig last hebt van migraine, dan kan het heel goed zijn dat koud water hier alleen maar aan bijdraagt en soms zelfs aanvallen kan veroorzaken. Warm of heet water kan daarentegen juist helpen om de pijn te verzachten en krampen te verminderen.

Nog een paar dingen om rekening mee te houden

Nog een paar dingen om rekening mee te houden wat betreft het warm water drinken in plaats van koud water te drinken

Onthoud dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid water binnenkrijgt (tussen de zes en acht glazen).

  • Door te weinig water te drinken, wordt het voor sommige organen lastiger om naar behoren te functioneren en zelfs om sommige taken goed uit te voeren. Dit zijn organen als je lever, nieren, spijsverteringssysteem en immuunsysteem.
  • Water helpt om je gewrichten vochtig te houden. Ook helpt het om de weerstand van je gewrichtsbanden te bevorderen.
  • Door ervoor te zorgen dat je dagelijks de aanbevolen hoeveelheid water binnenkrijgt, help je het risico op nierstenen te verkleinen. Tegelijkertijd wordt hierdoor ook het risico op urineweginfecties kleiner.
  • Daarnaast is water een zeer goede bondgenoot voor mensen die op dieet zijn. Het drinken van water kan namelijk helpen om de eetlust in bedwang te houden en tegelijkertijd zorgt het ervoor dat het lichaam efficiënter in staat is om vet te verwerken.

Door tien minuten voordat je gaat eten een glas water te drinken, zal je eetlust tijdens het eten veel minder groot zijn. Bovendien is dit een handige gewoonte om vochtretentie tegen te gaan.

Voorkomen is beter dan genezen

Water kan echter ook helpen om allerlei problemen bij voorbaat te voorkomen. Als je lichaam niet goed gehydrateerd is, stapelen er zich veel meer giftige en kankerverwekkende stoffen op. Maar wanneer je ervoor zorgt dat je lichaam wel goed gehydrateerd blijft, worden deze giftige stoffen via je urine regelmatig uit je lichaam gedreven.

Voldoende water drinken is dus een manier om je lichaam te beschermen. Bovendien helpt het om het zuurgehalte in je lichaam in balans te houden en dit helpt weer om het lichamelijke verouderingsproces te vertragen.

Let dus goed op. Gezondheidsdeskundigen raden aan om ongeveer zes à acht glazen water per dag te drinken. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat je lichaam gehydrateerd blijft en goed kan blijven functioneren. En onthoud dat het altijd beter is om warm water in plaats van koud water te drinken!

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Iglesias Rosado C., Villarino Marín A. L., Martínez J. A., Cabrerizo L., Gargallo M., Lorenzo H. et al . Importancia del agua en la hidratación de la población española: documento FESNAD 2010. Nutr. Hosp.  [Internet]. 2011  Feb [citado  2018  Nov  06] ;  26( 1 ): 27-36. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112011000100003&lng=es.
  • Mattsson, P. (2001). Headache Caused by Drinking Cold Water is Common and Related to Active Migraine. Cephalalgia21(3), 230–235. https://doi.org/10.1046/j.1468-2982.2001.00211.x

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.