4 manieren om een droge mond te voorkomen

Naast het vermijden van mogelijke aanstichters zoals alcohol of tabak, is het belangrijk om gedurende de dag water te drinken om goed gehydrateerd te blijven en een droge mond te voorkomen.
4 manieren om een droge mond te voorkomen

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een droge mond kan hinderlijk zijn en het kent vele oorzaken. Een goede hydratatie is belangrijk. Hij doet dit door het aanmaken van speeksel en door de temperatuur te regelen (die het perfect houden voor vocht). Soms kan de mondholte echter verschillende veranderingen ondergaan.

Een van de meest voorkomende problemen is overmatige droogheid. In medische termen is dit bekend als xerostomie. Dit geeft aan dat er een probleem in je mond is dat ook bekend is als een droge mond of het drogemondsyndroom.

Wat zijn de oorzaken van een droge mond?

Droogheid van de mond kan komen door verschillende oorzaken. Onder de oorzaken vallen een aantal op, waaronder:

 • Uitdroging
 • Gebruik van tabak
 • Alcoholische dranken
 • Chemotherapie
 • Lijden aan ziektes zoals HIV, artritis, Alzheimer
 • Menopauze
 • Overmatige allergieën

Speeksel en droogheid

Een droge mond door te weinig speeksel

Speeksel is een vloeistof die geproduceerd wordt door de speekselklieren in je mondholte. Het regelt belangrijke dingen, voor je orale gezondheid en voor je spijsvertering.

 • Als droogheid of een overmatig gebrek aan speeksel in je mond voorkomt, hebben de problemen impact op je dagelijkse leven.
 • Zonder speeksel is het kauwen en doorslikken van voedsel nagenoeg onmogelijk.
 • Tegelijkertijd kunnen andere problemen zich voordoen. Dit zijn bijvoorbeeld zweren of barsten in de huid.
 • Ook brengt de afwezigheid van speeksel of een droge mond problemen met zich mee, zoals halitose en candidiasis.

Dit resulteert meestal in droogheid die ook de keel kan treffen. Daardoor kan het ook invloed hebben op het zich voordoen van ademhalingsproblemen of andere vergelijkbare problemen.

Andere informatie over een droge mond

Hoewel iedereen dit probleem kan krijgen, zijn het vrouwen die er het meeste last van hebben. Dit komt door een lagere productie van speeksel in vergelijking met mannen. Ook is de menopauze een belangrijke factor bij orale droogheid.

Daarnaast kunnen mensen met een kunstgebit ook veel problemen hebben met een droge mond. In dat geval komt het door de kunstmatige constructies waar de speeksel aan blijft kleven. Dit staat bijgevolg het normale orale proces in de weg.

Hoe kun je een droge mond voorkomen?

Of het nu op natuurlijke wijze is of op een kunstmatige manier, er zijn diverse mogelijkheden om een droge mond tegen te gaan.

1. Drink meerdere keren per dag water

Water drinken om een droge mond te voorkomen

Wat hydratatie betreft, is het belangrijk om tenminste acht glazen water in de loop van de dag te drinken. Dit is nog belangrijker als je last hebt van een droge mond. Het wordt bovendien aangeraden om altijd goed gehydrateerd te blijven om een droge mond te voorkomen.

Van de beschikbare vloeistoffen is water het meest aangeraden drankje.

2. Kauw op gember

De eigenschappen van gember maken het je mogelijk om een bijna eindeloze lijst van gezondheidsproblemen te bestrijden. In het geval van orale droogheid kan het ook heel goed helpen om het te verlichten.

Erop kauwen zorgt voor overmatige speekselproductie. Dat heeft als resultaat dat je mond een veel vochtigere plek wordt. Om dit voor elkaar te krijgen, is dit wat je moet doen:

 • Neem eerst een stuk gember en kauw er een minuut of drie, vier op.
 • Herhaal vervolgens het proces minstens drie keer per dag

3. Citroensap

Citroensap om een droge mond te voorkomen

Uiteraard is het zo dat vaak als je een citroen snijdt, je speekselproductie automatisch toeneemt als je de geur ruikt. Deze reactie van je lichaam komt door de zuren en de onbeschrijflijke smaak. In feite is het beste dat je kunt doen: van dit effect genieten en profiteren. Tegelijkertijd haal je er veel voordelen uit.

 • Maak een natuurlijke limonade van citroensap met weinig suiker.
 • Drink het vervolgens meerdere keren per dag om een droge mond te voorkomen.

4. Specerijen zoals cayennepeper

Cayennepeper onderscheidt zich door zijn sterke smaak. Het stimuleert het aanmaken van speeksel. Daarom is het heel goed om orale droogheid te bestrijden.

 • Een beetje aan je maaltijden toevoegen, kan een heerlijke oplossing zijn. Als je niet van pittig eten houdt, is het een goed idee om het beetje bij beetje aan je eetpatroon toe te voegen om dit probleem te verlichten.
 • Je kunt dit ingrediënt het beste toevoegen aan soepen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.