Tien geweldige manieren om citroen te gebruiken

Zowel de schil als het vruchtvlees van citroenen kan voor ontelbaar veel uitwendige en inwendige middeltjes worden gebruikt. Kijk eens naar deze tien geweldige manieren om citroen te gebruiken!
Tien geweldige manieren om citroen te gebruiken

Laatste update: 06 februari, 2019

De citroen is een geweldig voedingsmiddel om in huis te hebben, niet alleen als voedingsbron, maar ook als geneesmiddel en als middel om verschillende dagelijkse problemen in huis op te lossen.

In dit artikel delen we tien verrassende, goedkope en effectieve manieren waarop je kunt profiteren van citroenen.

Laten we eens kijken!

10 manieren om citroen te gebruiken

1. Betaalbare ontgifting

Citrusvruchten

Citroenen hebben belangrijke zuiverende eigenschappen, wat inhoudt dat de citroen kan helpen om gifstoffen die zich in het lichaam opstapelen en uiteindelijk chronische stoornissen en ziektes kunnen veroorzaken te elimineren.

Het dagelijks drinken van warm water met citroensap, met name op een lege maag, is een van de beste manieren om je lichaam te zuiveren en problemen tegen te gaan als constipatie, maagzuur, nierstenen, hoge bloeddruk en nog veel meer.

Wil je meer weten? Lees dan:
De voordelen van warm water en citroensap

2. Bloedarmoede tegengaan

Mensen die last hebben van bloedarmoede zouden zich ervan bewust moeten zijn dat de vitamine C die citroenen bevatten het lichaam beter in staat kunnen maken om het ijzer dat het binnenkrijgt via voedsel te verwerken. Daarom zou het verstandig zijn om je gerechten op smaak te brengen met een scheutje citroensap.

3. Je huid lichter maken

Citroensap

Citroensap heeft een krachtige blekende werking, waardoor het kan helpen om onzuiverheden in de huid te voorkomen en elimineren, alsook om delen van de huid die na verloop van tijd vaak iets donkerder worden, zoals de oksels en de nagels, lichter te maken.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is één keer per dag met een halve citroen over de delen van de huid die je wilt behandelen wrijven tot je de gewenste resultaten verkregen hebt.

4. Schoonmaakproduct

Is een bepaald schoonmaakproduct opgegaan en ben je vergeten om een nieuwe fles te kopen of wil je vanaf nu gewoon graag wat meer natuurlijke alternatieven gaan gebruiken? Dan is de citroen een van de meeste effectieve opties waar je uit kunt kiezen, samen met azijn en baking soda.

Deze citrusvrucht is onder andere te gebruiken voor:

 • Een krachtig middel tegen vet.
 • Kan tegelijkertijd helpen om bacteriën en ziektekiemen te elimineren.
 • Onaangename geurtjes te absorberen.
 • Wanneer je het samen met je gewone wasmiddel gebruikt om je kleding te wassen.
 • Zelfs om de kleuren van je kleding weer stralend te maken.

5. Vergeet de schil niet!

Heb je biologische citroenen in huis? Als je er zeker van bent dat er geen pesticiden zijn gebruikt bij de teelt van de citroenen die je in huis hebt, dan is het belangrijk om ervan op de hoogte te zijn dat ook de citroenschil erg handig kan zijn. De schil van citroenen bevat veel meer voedingsstoffen dan het vruchtvlees.

Wij raden daarom aan om de schil te raspen en vervolgens in te vriezen. Op die manier kun je het gebruiken om aan sausjes, vinaigrette of gebakjes toe te voegen om er een beetje extra smaak aan te geven.

6. Citroenblokjes

Als je er niet echt van houdt om water te drinken of als je graag drankjes drinkt die een beetje zuur zijn, dan kun je eens proberen om in plaats van gewone ijsblokjes ijsblokjes van citroensap te maken. Op die manier zul je de blokjes altijd kunnen gebruiken om een heerlijke smaak aan sapjes, frisdrank, theeën etc. te geven.

Je kunt deze citroenblokjes nog bijzonderder maken door er een vers ingrediënt in te stoppen, zoals verse muntblaadjes, bosbessen of een klein stukje citroenschil.

7. Een natuurlijk antidepressivum

De citroen heeft, net als alle citrusvruchten, eigenschappen die je humeur kunnen verbeteren en droevige, ontmoedigde en nostalgische gemoedstoestanden kunnen voorkomen. 

Daarom raden wij je aan om jezelf in huis te omringen met citroenen. Leg ze in het zicht, koop een citroenboom, maak regelmatig limonade en gebruik citroenschil om de geur door je huis te verspreiden.

Je kunt de schil ook gebruiken om een natuurlijke smaak aan gerechten te geven.

8. Geneeskrachtige gorgeldrank

Uitgeperste Citroen

Wanneer je last hebt van keelpijn of irritaties in je keel, dan zijn citroenen een van de beste middelen om een geneeskrachtige gorgeldrank van te maken. Pers gewoon een beetje citroensap uit in een glas warm water en voeg hier als je wilt nog een paar andere ingrediënten aan toe, zoals propolis of honing.

Dit soort gorgeldranken zijn vooral effectief als je er meerdere keren per dag mee gorgelt.

9. Zeg maar dag tegen migraine

Er bestaat een eeuwenoud middeltje om migraine te verlichten.

 • Hierbij snij je een citroen door midden.
 • Vervolgens leg je op elke pols een halfje citroen.
 • Laat deze hier dan tien minuten op liggen.
 • Gebruik een beetje plakband als de halfjes er steeds af blijven vallen.

De geneeskrachtige eigenschappen die de citroen heeft zullen via de poriën in je huid in je bloedbaan terechtkomen.

10. Een direct antisepticum

Als je een wondje moet desinfecteren of een oppervlak moet ontsmetten, gebruik hiervoor dan gewoon een beetje citroensapVoor gevoeligere delen van je huid raden we aan om het sap eerst te verdunnen in een beetje water, zodat het niet prikt.

Dit is een snelle en goedkope oplossing die je overal kunt gebruiken wanneer je snel iets moet desinfecteren.

Dus, waar wacht je nog op? Koop een paar biologische citroenen en probeer deze geweldige middeltjes zelf eens! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Pensak, P., & Januszewski, J. P. (1975). U.S. Patent No. 3,864,472. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Lloyd, C. (1961). The introduction of lemon juice as a cure for scurvy. Bulletin of the History of Medicine35(2), 123-132.
 • Sharma, J. B., & Shankar, M. (2010). Anemia in pregnancy. JIMSA23(4), 253-260.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.