Zes geweldige manieren om baking soda te gebruiken

Wist je dat baking soda een van de meest effectieve reinigingsmiddelen is voor allerlei soorten tandimplantaten en dat je het daarnaast kunt gebruiken om je tanden mee te poetsen?
Zes geweldige manieren om baking soda te gebruiken

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Zuurstofrijk water, appelazijn, baking soda en kokosolie zijn allemaal producten die dankzij hun veelzijdigheid, milieuvriendelijke aard en uitstekende verkrijgbaarheid op meerdere manieren kunnen worden gebruikt.

In dit artikel zullen we het hebben over baking soda. Baking soda is een product dat in vrijwel elk huishouden wel gevonden kan worden. In dit artikel delen we zes geweldige manieren om dit product te gebruiken die je beslist niet aan je voorbij wilt laten gaan.

6 manieren om baking soda te gebruiken

1. Exfoliëren

Exfoliëren met Baking Soda

We hebben niet altijd de juiste middelen tot onze beschikking om onze huid goed te exfoliëren. In dit geval is baking soda een geweldige optie om te gebruiken als vervanging voor de cosmetische producten die je normaal gesproken gebruikt.

Ingrediënten

 • 30 gram of 3 theelepels baking soda
 • 250 ml of 1 kop water

Bereiding

 • Meng de ingrediënten door elkaar tot je een glad mengsel hebt.
 • Je kunt dit mengsel over je hele lichaam gebruiken, ook voor je gezicht.
 • Om de huid goed te exfoliëren, doe je een klein beetje op je handen en gebruik je dit om je huid zachtjes, met ronde bewegingen, te masseren.
 • Laat het mengsel een paar minuutjes op je huid zitten en spoel het dan af met water dat op kamertemperatuur is.

2. Bescherming voor je oksels

Oksels

Mensen gebruiken baking soda al jaren als natuurlijk alternatief voor chemische deodoranten. Hier hebben ze veel redenen voor, waaronder de prijs.

Baking soda is echter niet alleen een goed alternatief omdat je er geld mee kunt besparen. Het biedt daarnaast ook nog allerlei gezondheidsvoordelen.

Zo kan baking soda je oksels beschermen tegen de opeenhoping van bacteriën, waardoor je geen last zult krijgen van irritaties of onaangename geurtjes. Bovendien is dit product geheel natuurlijk.

3. Verzacht reflux en opgeblazenheid

Nadat we machtig voedsel hebben gegeten, voelen we ons vaak zeer zwaar en traag en dit kan over het algemeen reflux en indigestie opwekken. In dit geval is het belangrijk om iets in je maag te stoppen dat dezelfde werking heeft als een antacidum, zoals melk of gedroogd fruit.

Aangezien we deze producten echter niet altijd in huis hebben, kun je ook eens proberen om een eenvoudig middeltje met baking soda te maken.

Ingrediënten

 • 10 gram baking soda (1 theelepel)
 • Het sap van een halve citroen

Bereiding

 • Pers boven een klein glas het sap uit de halve citroen.
 • Doe hier vervolgens de baking soda bij en meng de ingrediënten dan door elkaar.
 • Wij raden aan om dit mengsel in één keer op te drinken.

4. Bescherming voor je tanden

Tanden Poetsen

Als je vergeten bent om tandpasta te kopen of op zoek bent naar een natuurlijk alternatief, probeer dan eens gebruik te maken van baking soda om een zeer effectieve oplossing te creëren.

Sommige mensen kiezen er dankzij de makkelijke bereiding en vele voordelen zelfs liever voor om dit alternatief te gebruiken dan tandpasta uit de winkel.

Ingrediënten

 • 30 gram of 3 theelepels baking soda
 • 250 ml of 1 kop water

Bereiding

 • Meng eerst de ingrediënten door elkaar. Het is de bedoeling dat de ingrediënten samen een dikke pasta vormen, die lijkt op de tandpasta’s die je in de winkel kunt kopen.
 • Zodra je de pasta hebt gemaakt, doe je er een beetje van op je tandenborstel en gebruik je het om je tanden ongeveer drie minuten mee te poetsen.

5. Bescherming voor tandimplantaten

Baking soda is echter niet alleen handig om je tanden mee te poetsen; het product biedt namelijk nog veel meer voordelen voor de orale gezondheid.

Misschien zien veel mensen het slechts als alternatief, maar eigenlijk is het een zeer goede optie als je helemaal niet meer weet hoe je bepaalde dingen die in je mond geplaatst zijn kunt verzorgen, zoals een kunstgebit, beugel of implantaten.

Dit product heeft een aantal antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen om vreemde stoffen die tussen deze implantaten vast kunnen blijven zitten tegen te gaan.

Baking soda helpt niet alleen om etensresten te verwijderen, maar ook om geurtjes te elimineren en de kans op infecties te verkleinen.

Ingrediënten

 • 10 gram of 1 theelepel baking soda
 • 200 ml of 1 klein glas water

Bereiding

 • Verwarm eerst het water tot het lauwwarm is.
 • Meng daarna de baking soda en het water door elkaar in een bak die groot genoeg is voor het kunstgebit dat je wilt desinfecteren.
 • Laat het kunstgebit hier vervolgens een paar minuten in weken.
 • Poets het gebit een beetje met een zachte tandenborstel. Je zult zien dat het daarna weer zo goed als nieuw zal zijn.

6. De afwas

Dankzij de antibacteriële eigenschappen die we zojuist genoemd hebben, is dit product goed genoeg om eigenlijk alles wat je in je keuken kunt vinden mee schoon te maken, van het kleinste lepeltje tot de grootste pan.

Daarnaast kun je baking soda gebruiken om oppervlakken mee schoon te maken, zoals het aanrecht en keukentegeltjes. De hoeveelheid die je nodig hebt, hangt af van hetgeen je schoon wilt maken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.