12 ongebruikelijke toepassingen van tandpasta

1 februari 2019
Wist je dat tandpasta geweldig is voor het verwijderen van onaangename geuren van je handen? Bijvoorbeeld de geur van knoflook of uien die achterblijft nadat je ze bereid hebt.

Er zijn vandaag de dag veel verschillende soorten tandpasta beschikbaar om aan de verschillende behoeften van consumenten te voldoen en ons te beschermen tegen verscheidene orale ziektes.

Naast als gezondheidsproduct en oraal verzorgingsproduct kan een tube tandpasta ook op een aantal andere manieren in je huis gebruikt worden. In dit artikel zullen we 12 ongebruikelijke toepassingen van tandpasta delen die je mogelijk nog niet kent.

12 ongebruikelijke toepassingen van tandpasta

1. Verwijderen van vlekken van inkt en kleurpotloden

Vlekken verwijderen met tandpasta

Tijdens het ontdekken van hun creativiteit zullen kinderen zonder twijfel kleurpotloden en markeerstiften op elk mogelijk oppervlak gebruiken. Dat betekent dat ze soms je favoriete kleren, vloerbedekking of zelfs de muren beschadigen. Bovendien zijn het vaak die vlekken die lastig zijn om te verwijderen.

Om het schoonmaken van deze vlekken makkelijker te maken, hoef je alleen maar een beetje tandpasta op het gebied te smeren en het een paar minuten te laten zitten. Verwijder het vervolgens met een zachte spons.

2. Ontwasemen van spiegels

Tijdens het douchen kan de stoom je spiegel bedekken, waardoor je je eigen weerspiegeling niet duidelijk ziet wanneer je probeert om je make-up aan te brengen. Wrijf dan een beetje tandpasta over het oppervlak van de spiegel om dit probleem te vermijden.

3. Als een poetsmiddel

Metalen accessoires in de keuken of badkamer poetsen is veel makkelijker als je tandpasta gebruikt. Het zorgt ervoor dat ze glanzen en ze worden ook gedesinfecteerd. Je hoeft er alleen maar een beetje overheen te wrijven en het een paar minuten te laten zitten.

4. Bestrijden van acne

Acne bestrijden met tandpasta

Dit is waarschijnlijk een van de bekendste alternatieve toepassingen van tandpasta. Volgens Dr. Preeti Dharmik from the Shivaji Science College in India is het de meest effectieve manier om puistjes te verminderen, mits ze al een witte kop hebben.

Tandpasta helpt immers om acne uit te drogen en om die vervelende puisten en vettigheid van je gezicht te verwijderen. Breng simpelweg een beetje tandpasta aan op de puist en laat het een paar minuten zitten.

Deze behandeling kan voor elke persoon verschillende resultaten hebben, dus gebruik het voorzichtig. Experts zeggen namelijk dat hoewel het effectief is, tandpasta ook chemische componenten bevat die de huid kunnen irriteren. Een aantal van deze schadelijke ingrediënten die in tandpasta zitten, zijn bijvoorbeeld alcohol, waterstofperoxide en menthol.

Lees ook:
6 huismiddeltjes die je nooit zou moeten proberen

5. Schoonmaken van nagels

Onder je nagels blijft altijd weleens wat vuil achter; het maakt niet uit wat voor werk je doet. Als je je nagels schoon wilt maken en vrij wilt houden van bacteriën, dan hoef je alleen maar een beetje tandpasta te gebruiken en voilà. Je krijgt mooie nagels.

6. Elimineren van geurtjes

Als je handen een sterke geur hebben na het bereiden van knoflook, uien of vergelijkbare voedingsmiddelen, wrijf er dan een goede hoeveelheid tandpasta op en zult zien dat de geurtjes volledig verdwijnen.

7. Schoonmaken van juwelen

Juwelen reinigen met tandpasta

De ingrediënten in tandpasta zijn geweldig voor het poetsen en schoonmaken van juwelen en ook andere metalen accessoires. Wrijf er dus een beetje van deze pasta op en spoel ze af met warm water.

8. Herstellen van dvd’s

Door slecht of veelvuldig gebruik kunnen er krassen op dvd’s en cd’s komen, waardoor ze niet meer goed werken. Een trucje om deze schijven te herstellen is ze een keer goed inwrijven met tandpasta en een zachte doek.

9. Auto-onderhoud

Een klein beetje tandpasta kan ook gebruikt worden om beschadigingen of krassen op het spuitwerk van een auto te vullen.

10. Brandwonden, beten en steken

Muggenbult

Het is altijd een goed idee om een tube in je EHBO-doos te hebben, omdat de verfrissende sensatie een verlichting kan zijn voor beten en steken. 

Gebruik echter nooit tandpasta op wonden en brandwonden. Dit is een fabeltje en kan de wond alleen maar erger maken.

Wil je hier meer over weten? Lees dan:
Hoe moet je brandwonden behandelen?

11. De piano schoonmaken

Stof, blootstelling aan andere elementen en contact met de oliën op je handen kan ervoor zorgen dat pianotoetsen hun glans verliezen en er bijna geelachtig uit komen te zien. Om de helderheid van je pianotoetsen te behouden hoef je alleen maar te poetsen met een klein beetje pasta.

12. Elimineren van huisdiergeuren

Huisdiergeuren en de geur van vacht is moeilijk om te verwijderen. Om deze geuren te neutraliseren, hoef je alleen maar een beetje tandpasta te verdunnen in water en het op je huisdier te spuiten.

Nog een optie is om een beetje aan het bad toe te voegen en rechtstreeks in kleine hoeveelheden aan te brengen. Maak de wasbeurt vervolgens af met je normale huisdiershampoo. 

P Dharmik, Anti-Acne Activity of Toothpaste–An Emerging Pimple Treatment, A Gomashe International Journal of Chemical and Pharmaceutical Analysis 1 (4), 149-153