Zo krijg je inktvlekken uit kinderkleding

Inktvlekken zijn niet de gemakkelijkste vlekken om te verwijderen. In dit artikel zullen we echter enkele tips delen om je te helpen de favoriete kleding van je kinderen te redden.
Zo krijg je inktvlekken uit kinderkleding

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Als jouw kinderen al naar school gaan heb je waarschijnlijk de uitdaging al gehad om inktvlekken uit hun kleding te krijgen. Ze zijn heel moeilijk te verwijderen, zelfs als je de kleren keer op keer wast. 

Maak je echter geen zorgen: het is mogelijk om de vlekken eruit te krijgen.

In dit artikel zullen we enkele van de beste tips voor het verwijderen van inktvlekken uit kinderkleding met je delen. We zullen eerst echter uitleggen waarom het zo moeilijk is om ze te verwijderen.

Waar is inkt van gemaakt?

Hoe krijg je inktvlekken uit kinderkleding?

Tegenwoordig is er een breed assortiment pennen op de markt, evenals een breed scala aan materialen waarvan de inkt is gemaakt. Samengevat bestaat de inkt uit een pigment of een kleurstof die in een oplosmiddel is opgelost of gemengd.

De kleurstof is een samenstelling die bestaat uit vinylharsen, glycerol, carbon black, looizuur, additieven en kleurstoffen, naast andere op water of olie gebaseerde stoffen.

Normaal gesproken wordt olie gebruikt als een oplosmiddel om taaiheid en dikte toe te voegen en om de inkt sneller te laten drogen. Dit is de reden waarom het vaak moeilijk is om inktvlekken uit kleding te verwijderen.

Aanbevelingen voordat je begint

Er zijn een aantal factoren waarmee je rekening moet houden voordat je een vlek probeert te verwijderen. Als je hier geen rekening mee houdt dan kunnen de vlekken erger worden door deze verder uit te smeren. Het is daarna nog moeilijker om de vlekken te verwijderen.

Hoe eerder je de vlek verwijdert hoe beter

Deze regel is van toepassing op bijna alle soorten vlekken. Je hoeft niet elke keer wanneer je kind uit school komt de kleren grondig te onderzoeken. Het is echter belangrijk om snel te handelen zodat het proces van het verwijderen van de vlek niet moeilijker wordt.

Als je de inktvlek snel ontdekt, gebruik dan een stuk keukenrol om de nog verse inkt te verwijderen.

Was het kledingstuk niet

Het wassen van de kleding zonder de vlek eerst volledig te verwijderen zorgt ervoor dat de pigmenten en harsen vast komen te zitten in de stof. Hierdoor is het veel moeilijker om de vlek er nog uit te krijgen. Vermijd dit ten koste van alles.

Soort stof

Vervolgens is het belangrijk om te controleren van welke soort stof het kledingstuk van je kind gemaakt is. Dit zal bepalen welke ingrediënten je moet gebruiken om het te behandelen.

Je kunt bijvoorbeeld geen water met bleekmiddel op een gekleurde stof gebruiken. Het zal de stof namelijk aantasten en verkleuren.

Wrijf de vlek niet in

De manier waarop inkt werkt is dat het doordringt in het oppervlak waar het op zit. Dus als je op een inktvlek wrijft, absorbeert en verspreidt deze zich alleen nog maar meer.

In plaats daarvan kun je stevig op de plek van de vlek drukken als de inkt nog vers is. Maar vermijd wrijven als de vlek droog is.

Hoe verwijder je inktvlekken?

De volgende tips zullen je helpen inktvlekken uit je kinderkleding te verwijderen, afhankelijk van de versheid van de inkt, het soort stof en de kleur van het kledingstuk.

1. Gebruik melk

Inktvlekken uit kinderkleding krijgen met melk

De milde zuurgraad van melk, samen met enkele verbindingen die het bevat, helpt de inktvlekken op te lossen.

 • Om het te gebruiken, nadat je de verse inkt zoals hierboven staat beschreven hebt verwijderd, moet je het kledingstuk vervolgens gedurende 5 tot 6 uur in warme melk laten weken. Gedurende deze tijd moet je de melk verversen als deze de kleur absorbeert.

De vlek wordt geleidelijk lichter totdat hij droogt. Je kunt het daarna gewoon wassen.

Als er echter nog wat inkt achterblijft kun je het kledingstuk enkele uren weken in water met bleekwater. Dan afspoelen en opnieuw wassen. Deze procedure wordt aanbevolen voor kleding gemaakt van lichtgekleurd katoen, wol of andere vezels.

2. Gebruik methanol

Methanol is een vloeistof met lage dichtheid die soms als oplosmiddel wordt gebruikt. Het is daarom een goede optie om inktvlekken uit je kinderkleding te krijgen.

 • Om te beginnen moet je een schone doek, bevochtigd met methanol, onder het kledingstuk leggen.
 • Druk vervolgens een stuk watten op de vlek. Het doel is om de inkt te absorberen.
 • Herhaal het met een nieuw stuk watten totdat de vlek is verdwenen.

3. Gebruik aceton

Inktvlekken uit kinderkleding krijgen met aceton

Aceton is ook bekend als propanon of nagellakverwijderaar en is een chemische verbinding die onder andere als oplosmiddel voor chemische stoffen wordt gebruikt. Net als methanol helpt aceton om inktvlekken uit kleding te verwijderen.

Dit product kan echter zeer agressief zijn voor stoffen en het kan het kledingstuk beschadigen. Desondanks is zowel deze procedure als die met methanol geschikt voor gekleurde kleding.

De methode om het toe te passen is dezelfde als met methanol. Doe het echter wel in een open ruimte en volg de gebruiksinstructies. De geur kan namelijk hoofdpijn veroorzaken.

4. Citroensap

Inktvlekken uit kinderkleding krijgen met citroensap

Een andere natuurlijke truc om inktvlekken uit de kleding van je kind te krijgen is citroensap. Citroensap werkt in feite als een bleekmiddel en verwijdert vlekken uit bepaalde soorten textiel.

Voor deze manier heb je het sap van een halve citroen en een stuk watten nodig.

 • Bevochtig de watten met het citroensap. Breng het daarna enkele seconden aan op de vlek. Herhaal dit totdat de inkt verdwenen is.
 • Was het artikel vervolgens zoals gewoonlijk.

Inktvlekken zijn misschien niet de makkelijkste vlekken om te verwijderen. We hopen echter dat deze tips je zullen helpen de kleding van je kinderen te redden, vooral als het om het favoriete kledingstuk gaat. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Asami, H. (2001). U.S. Patent No. 6,261,352. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Ichikawa, S. (2004). U.S. Patent No. 6,786,956. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Ichikawa, S. (2006). U.S. Patent No. 7,071,245. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Bredenberg, J. (Ed.). (1999). Clean it Fast, Clean it Right: The Ultimate Guide to Making Absolutely Everything You Own Sparkle & Shine. Rodale.
 • Dolor de cabeza: MedlinePlus enciclopedia médica. Retrieved 6 September 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003024.htm

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.