6 huismiddeltjes die je nooit zou moeten proberen

Gebruik geen tandpasta om puistjes of huidimperfecties te behandelen. Ook al kan de baking soda inhoud het effectief maken, de chemische componenten kunnen je huid juist beschadigen.
6 huismiddeltjes die je nooit zou moeten proberen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er een hoop verschillende recepten en huismiddeltjes waarvan gezegd wordt dat ze gezondheids- en schoonheidsproblemen behandelen en voorkomen. Daardoor zouden we niet diep in de buidel hoeven te tasten voor dure behandelingen. En we zouden onze levensstijlen kunnen verbeteren met behulp van natuurlijke medicijnen.

Het klopt dat een hoop aanbevolen huismiddeltjes erg effectief zijn en ons enorm kunnen helpen. Experts herinneren ons er echter aan dat ze niet allemaal werken en sommige huismiddeltjes meer slechte dan goede effecten hebben.

Met het oog op de meningen van experts over de negatieve effecten die sommige huismiddeltjes op onze gezondheid kunnen hebben, zullen we hieronder 6 remedies met je delen die je beter niet kan gebruiken.

6 huismiddeltjes die je nooit zou moeten proberen

1.Peeling met notendoppen en gedroogd fruit

Natuurlijke peeling is één van de beste alternatieven om de huid diep te reinigen, te hydrateren en dode huidcellen die zich ophopen te elimineren.

De ingrediënten van deze producten zijn echter erg belangrijk, omdat sommige onze huid kunnen beschadigen en kleine wondjes kunnen veroorzaken. Hierdoor kunnen zelfs littekens ontstaan.

Er zijn bijvoorbeeld peelings die bereid worden met pistache of notendoppen, vermalen amandelen, in combinatie met olijfolie, maar deze kunnen je huid beschadigen door alle onregelmatige randjes.

2. Darmspoeling zelf doen

darmspoeling zelf doen

Een darmspoeling in je eigen huis doet men door water in het rectum te gieten om zodoende een stoelgang te stimuleren. Sommige personen doen zelfs een klysma met koffie, omdat ze denken dat de cafeïne zal helpen om hun systemen te reinigen. Dit is niet waar.

Volgens experts is een klysma zelf doen erg gevaarlijk, aangezien het rectum beschadigd kan raken, het ernstige bijwerkingen kan veroorzaken en in extreme gevallen kan het zelfs tot de dood lijden.

Daarom raden dokters aan om dit niet te doen, vooral thuis niet. Het is beter om een medicijn tegen constipatie te gebruiken en als dit niet werkt zou je contact op moeten nemen met je dokter.

3. Acne behandelen met tandpasta

Acne behandelen met tandpasta is één van het oudste en bekendste trucje in de geschiedenis, omdat het resultaten heeft opgeleverd. Zuiveringszout, dat in tandpasta zit, zorgt ervoor dat puistjes opdrogen en als een gevolg verminderen ze de verschijning van acne.

Experts zeggen echter dat dit niet het beste alternatief is. Ook al helpt zuiveringszout tegen puistjes, bevat tandpasta ook chemische componenten die de huid kunnen irriteren. Een aantal van deze schadelijke ingrediënten die in tandpasta zitten, zijn alcohol, waterstofperoxide en menthol.

4. Yoghurt om vaginale infecties te verlichten

Yoghurt tegen vaginale infecties

Het idee achter deze remedie is gebaseerd op de acidophilus in yoghurt, dat slechte bacteriën kan doden. Maar het is echter niet bewezen dat het vaginale infecties bestrijdt.

Volgens gynaecoloog Mary Jan Minkin, een docent van de Yale School of Medicine, zou je nooit yoghurt met een smaakje of zoete yoghurt die vaak in de koelkast bewaard wordt mogen gebruiken. Suiker in en rondom de vagina kan namelijk meer infecties veroorzaken.

Wat je zou moeten doen is yoghurt vaak consumeren, vooral wanneer je antibiotica inneemt, om zodoende infecties te voorkomen, maar breng het nooit op de vagina aan.

5. Gezichtsmaskers met eiwit om je huid te verstevigen

Volgens veel geruchten wordt er beweerd dat eiwit helpt om de huid te verstevigen en dat is waarom veel vrouwen deze remedie gebruiken. Volgens experts is er geen bewijs of dit of wel niet waar is.

Veel mensen geloven dat eiwitten hun huid stevig maakt, omdat het zo voelt wanneer je huid opgedroogd is. In werkelijkheid  wordt je huid weer zoals voorheen wanneer je de eiwitten afspoelt. Daarnaast is er een risico dat je ziek wordt door een soort van salmonella in je mond.

6. Boter om brandwonden te behandelen

Doe nooit boter op een brandwond

Sommige personen geloven dat boter een brandwond door vuur of de zon kan verlichten en genezen. Dit is echter helemaal niet waar, aangezien boter de perfecte omgeving voor bacteriën is, die een infectie kunnen veroorzaken. Experts raden aan om koud water en antibioticacrème aan te brengen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.