Littekens door acne behandelen

Acne is een veel voorkomende huidaandoening bij jonge mensen. Na behandeling van deze puistjes blijven er vaak littekens of vlekken op de huid van aangezicht, borst en rug.
Littekens door acne behandelen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Littekens volledig verwijderen is niet altijd gemakkelijk, maar littekens door acne behandelen met een aantal huismiddeltjes kan helpen om ze te laten verbleken en vervagen.

Littekens door acne behandelen

Er bestaan een aantal natuurlijke huismiddeltjes om vlekken en littekens op de huid te laten verbleken. Ze zijn volledig onschadelijk voor je huid en gezondheid, goedkoop en bovendien heb je de meeste ingrediënten waarschijnlijk reeds in huis.

Je hoeft dus echt geen peeling te ondergaan met chemische of schadelijke producten om opnieuw een gladdere huid te krijgen.

Er bestaan twee types van natuurlijke behandelingen tegen acnelittekens:

Citrus: Methodes op basis van citrusvruchten die de huid lichter maken, dode huidcellen verwijderen en de productie van talg blokkeren, zodat de vlekken niet opnieuw tevoorschijn komen.

Deze middeltjes worden ‘s avonds aangebracht en laat je vervolgens het beste de volledige nacht inwerken. Overvloedig naspoelen met water is de boodschap om geen donkere verkleuringen op de huid na te laten.

Olie: Een aantal etherische oliën kunnen gemengd worden tot een basis voor een natuurlijke thuisbehandeling van acnelittekens. Ze zullen de karakteristieke, rode pigmentatie verminderen en resultaat volgt vast en zeker als je de behandeling elke avond herhaalt.

Littekens door acne behandelen met huismiddeltjes

Littekens door acne behandelen met deze remedies

Rozenbottelolie

Rozenbottelolie zit vol vitaminen en antioxidanten, die zorgen dat je huid er glad en gezond uitziet. Als je het regelmatig gebruikt zullen de littekens steeds minder zichtbaar worden. Los een aantal druppels etherische olie op in water en breng dit mengsel aan op een watje. Breng vervolgens op de vlekken aan.

Kokosnoot- en kurkumaolie

Dit zijn heel efficiënte middelen tegen acnelittekens en voorkomen eveneens het ontstaan van nieuwe littekens. Meng een eetlepel kokosnootolie met kurkuma of saffraan. Na het opstaan inmasseren en daarna even laten inwerken.

Littekens door acne behandelen met bruine suiker

Laat wat bruine suiker smelten en indikken in kokend water. Laten afkoelen en deze pasta vervolgens op de littekens aanbrengen. Heb je een vettige huid, dan voeg je het beste een aantal druppels citroensap toe, terwijl een droge huid baat zal hebben bij een aantal druppels olijfolie.

Biergist

Deze huisremedie zorgt ervoor dat acne niet opnieuw opduikt! Voeg een eetlepel biergist in poedervorm aan je maaltijden toe of maak een helend masker door biergist te mengen met melk. Deze crèmige substantie op het gezicht aanbrengen, vervolgens laten drogen en inwerken. Daarna goed spoelen.

Ananaspuree

Pureer een schijfje ananas en dep op de donkere vlekken. Laat het vijftien minuten rusten. Door het hoge vitamine C-gehalte zal je huid meer collageen vormen en de aanwezigheid van ascorbinezuur verbleekt de vlekkerige huid. Het geeft tegelijkertijd een zachte peeling.

Littekens door acne behandelen met ananas

Baking soda of zuiveringszout 

Baking soda wordt voor heel veel natuurlijke remedies gebruikt in huis. Het is goed voor onze gezondheid en voor schoonheidsproducten. Littekens door acne behandelen kan er ook goed mee. Meng baking soda met wat water om een pasta te vormen en doe dat op je gezicht, zoals je met ieder ander gezichtsmaskertje zou doen.

Dit verwijdert niet alleen de dode huidcellen, maar maakt ook na verloop van tijd je littekens minder zichtbaar.

Kamille

Deze bloem heeft ontsmettende eigenschappen, waardoor ze heel goed bruikbaar is als behandeling tegen littekens in het aangezicht door acne. Prepareer een kamille-infusie door een eetlepel kamillebloemen te vermengen in één kop water.

Laten afkoelen en vervolgens vochtige kamille-infusiekompressen aanbrengen op het gezicht. Heb je littekens op rug of borst, dan kan je eveneens in het bad per twee liter water een kop kamillebloemen vermengen.

Aloëvera

Aloevera staat in de cosmetische wereld bekend om zijn helende eigenschappen en het kan worden gebruikt om op zachte maar effectieve wijze littekens te doen vervagen.

Haal de genezende gel uit een bladstengel en masseer het zachtjes in voor het slapen gaan. Naspoelen hoeft niet, laat gerust de helende gel gedurende de hele nacht inwerken!

Citroensap

Littekens door acne behandelen met citroensap is een van de beste middelen. Alles wat je nodig hebt is een verse citroen of versgeperst citroensap, dat je met een kopje water vermengt, op de littekens op je gezicht aanbrengt en ongeveer drie tot vier minuten laat zitten.

Als je dit elke dag doet, verwijder je de dode huid en bevorder je de groei van nieuwe huid. Het sap laat ook de donkere vlekken verbleken.

Littekens door acne behandelen met citroen

Olijfolie

Een ander geweldig product om littekens door acne te vervagen is olijfolie, dat vol zit met natuurlijke helende ingrediënten. Masseer de olie gewoon meerdere keren per dag in op je littekens of gebruik het als zachte peeling door de olie op een watje aan te brengen en al wrijvend druk uit te oefenen op de littekens.

Geperste tomaat

Tomaat bevat een hoge dosis vitamine A, die de huid herstelt en verjongt. Pers een halve tomaat en laat de frisse puree daarna een kwartier inwerken op de vlekken of littekens. Goed naspoelen met fris water.

Honing

Je kunt honing niet alleen bij de behandeling van littekens gebruiken, maar ook bij acne zelf. Het hydrateert de huid en geeft je een stralende huidskleur. Dep een laagje honing op je littekens voor je gaat slapen en spoel het ‘s morgens weer af.

Vitamine C

Kies voor een gezond dieet om je behandeling tegen huidaandoeningen te ondersteunen! Eet regelmatig vis en soja, die de aanmaak van collageen stimuleren. Maak ook regelmatig een heerlijk ontbijt of dessert met aardbeien, frambozen en braambessen om voldoende vitamine C op te nemen. Je littekens door acne behandelen kan zo niet makkelijker, toch?

Eiwit

Splits het eiwit van de dooier en klop het op tot een romige crème, die je als gezichtsmasker aanbrengt. Behoort je huid tot het vettige type, vermeng het dan met citroensap. Laat het masker twintig minuten inwerken en reinig vervolgens de huid met warm water. Herhaal dit twee tot drie maal per week tot de rode acnepigmentatie verdwenen is.

Nootmuskaat

Verrassend genoeg zorgt een zachte peeling van melk met nootmuskaat ook voor goede resultaten om littekens te laten vervagen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.