De beste huisgemaakte lichaams- en gezichtspeelings

Voordat je een lichaams- of gezichtspeeling gaat gebruiken moet je goed bepalen welk huidtype je hebt, om zo de juiste peeling te kunnen kiezen.
De beste huisgemaakte lichaams- en gezichtspeelings

Laatste update: 20 november, 2018

Gezichtspeelings kunnen worden gebruikt om de externe huidlaag af te schrapen en zo dode huidcellen, die het gezicht een doffe aanblik geven, te verwijderen. Hetzelfde geldt voor een lichaamspeeling. Wist je trouwens dat je dagelijks meer dan 30.000 dode huidcellen verliest?

Hieronder geven we je enkele recepten voor originele, aromatische, natuurlijke en zeer effectieve huisgemaakte lichaams- en gezichtspeelings.

Voordelen van het gebruik van lichaams- of gezichtspeelings

  • Helpt striemen te voorkomen of elimineren
  • Geeft de huid een natuurlijke glans
  • Bevordert de aanmaak van nieuwe cellen
  • Activeert de aanmaak van collageen
  • Verbetert de bloedcirculatie
  • Helpt rimpels en slapheid van de huid te voorkomen
  • Maakt de huid zachter
  • Laat de huid toe afvalstoffen te verwerken en zichzelf te verluchten

Hoe een gezichtspeeling aanbrengen?

Was het gebied waar je de peeling wilt aanbrengen en masseer, zonder je huid te drogen, het product zachtjes in cirkels in je huid. Zorg dat je overal masseert, maar vermijd gevoelige plaatsen, zoals het gebied rond de ogen.

Als je beslist de peeling op dijen, billen etc. aan te brengen, gebruik dan iets meer druk tot je voelt dat de circulatie geactiveerd wordt.

Laat het middel een tweetal minuten inwerken en spoel het dan af met water. Je huid zal bovendien meer gehydrateerd zijn als je oliën aan het recept toevoegt. Voor een droge huid hydrateer je echter het beste de huid nogmaals na de peeling.

Hoe gezichtspeelings aanbrengen

Hoe vaak moet ik de peeling gebruiken?

Je gebruikt lichaams- en gezichtspeelings beter niet al te vaak, want je moet het natuurlijke proces van  regeneratie van de cellen respecteren. Daarom raden we je aan maximaal één maal per week een lichaams- of gezichtspeeling toe te passen.

Peeling voor een droge huid

Bij een droge huid moet de peeling zachter gebeuren en slechts één keer per twee weken. We hebben dit recept daarom gebaseerd op natriumbicarbonaat, wat een zeer fijne structuur heeft. Het is ook alkaliserend, wat ideaal is voor het gezicht en de gevoelige huid.

Mix de natriumbicarbonaat grondig met olijfolie, totdat het natriumbicarbonaat gekleurd wordt door de olie.

Voor een ouder huidtype raden we aan enkele druppels rozenbottelolie of etherische geraniumolie toe te voegen. Dit helpt de huid namelijk op een dieper niveau te regenereren.

Peeling voor een combinatiehuid

Een gecombineerde huid brengt een grotere uitdaging met zich mee, omdat het zowel olieachtige als droge gebieden bevat. Daarom moet de peeling vrij zacht zijn en moet je je meer focussen op de olieachtige gebieden. Deze gebieden zijn gewoonlijk ter hoogte van de T-zone (voorhoofd, neus en kin).

We gebruiken opnieuw natriumbicarbonaat, maar mengen het deze keer met een minder vettige olie, zoals amandelolie of sesamolie.

Je kan er ook voor kiezen om wat zeste van een (bij voorkeur organische) sinaasappel toe te voegen. Dit geeft de peeling een lekker aroma en maakt het nog meer therapeutisch.

Peeling voor een olieachtige huid

Een olieachtige huid vereist wekelijks een diepe peeling. In dit geval gebruiken we suiker als basis, wat iets dikker is dan bicarbonaat. Mix het met natuurlijke (of als alternatief in de winkel gekochte) aloëveragel. Voeg wat zeste van citroen toe en eventueel enkele druppels etherische citroenolie.

Gezichtspeelings met citroen

Peeling voor acne

Huid met acne moet uiterst delicaat behandeld worden, want acne is eigenlijk een opeenstapeling van kleine ontstekingen. Zorg er ook voor dat je de huid regelmatig schoonmaakt om vuil te verwijderen.

Gebruik een mengeling van natriumbicarbonaat, aloëveragel, enkele druppels kokosolie en een paar druppels etherische theeboomolie of palmarosa olie.

Lichaamspeeling

De huid van ons lichaam is veel minder gevoelig dan die van ons gezicht. Hier kan je dus een veel diepere peeling toepassen om de circulatie in gebieden zoals de dijen, de buik, de armen en de billen te verbeteren.

We gebruiken dan ook grof zout als basis. Dit werkt perfect om het lichaam te masseren en problemen met circulatie, cellulitis, striemen etc. op te lossen.

Meng het zout met kokosolie en voeg eventueel wat etherische rozemarijnolie toe om de circulatie nog verder te bevorderen.

Foto’s: debcil en Emily Barney.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cleveland Clinic, “Understanding the ingredients in skin care products”. (2015).

  • American Academy of dermatology, “How to safely exfoliate at home” (s.f.).


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.