Wat betekenen de kleuren op tandpastatubes?

Meestal letten we niet op de kleurgecodeerde markeringen die op alledaagse producten staan die verkocht worden in winkels. Ze staan op vele producten, maar over de kleuren die op tandpastatubes staan is er een populaire mythe ontstaan, die zegt dat zij staan voor waar de tandpasta van is gemaakt.

Sinds een tijdje is er sprake van een “urban legend” online, waarbij mensen zeggen dat de kleuren die zichtbaar zijn op het uiteinde van de tandpastatubes aangeven waarvan ze zijn gemaakt en hoe schadelijk ze kunnen zijn voor je gezondheid. De informatie die wordt verspreid is volledig onjuist. In het huidige artikel zullen we proberen op te helderen wat deze markeringen eigenlijk betekenen en of het meer is dan alleen maar een eenvoudige kleur.

Volgens de verkeerde informatie die rondgaat op het web, hebben tandpastatubes een verschillend gekleurde vierkant of rechthoek aan het einde van de tube. Deze kleur verschilt van merk tot merk en geeft zogenaamd aan dat het product als volgt is samengesteld:

  • Groen = Natuurlijke producten
  • Blauw = Natuurlijke producten en geneesmiddelen
  • Rood = Natuurlijke en chemische componenten
  • Zwart = Zuiver chemische componenten

Nou, zoals we aan het begin van het artikel al vermeldden, klopt deze informatie niet en is het gewoon een broodje-aapverhaal om mensen bang te maken. Omdat het doel van deze site is om de lezer zo volledig mogelijke informatie over de gezondheid te geven, willen we uitleggen wat deze gekleurde markeringen eigenlijk betekenen en waarom je geen aandacht moet besteden aan de alarmerende berichten die je kunt lezen op het internet.

Tanden Poetsen

De kleuren die op verschillende merken tandpasta staan afgebeeld, zijn eigenlijk een kenmerk van andere commerciële producten, zoals melkpakken, cornflakes en koekjesverpakkingen bijvoorbeeld. Die markeringen worden gebruikt tijdens de productie- en verpakkingsprocessen als kleurmerken of registratiehandleidingen. Hun doel is om aan te geven aan een ​​robotsensor waar de verpakking moet worden gesneden of gebogen tijdens de productie. Deze kleuren zijn meestal ontworpen om donkerder te zijn dan de rest van de verpakking, zodat ze door de machine gemakkelijker kunnen worden gelezen.

Bij tandpasta worden de tubes vervaardigd op een locatie die volledig gescheiden is van het product dat zij uiteindelijk zullen bevatten. Tubes worden gemaakt in lange, holle strips en afhankelijk van de beoogde omvang van het product dat zij zullen bevatten, worden ze verdeeld in stukken van een bepaald aantal centimeters. Het is tijdens dit proces dat kleurmarkering een rol speelt, omdat het aangeeft waar de machine moet stoppen en het einde van elke tube door moet snijden.Tandpasta

Maar waarom de verschillende kleuren? De waarheid is dat de kleur niet te veel uitmaakt. Ze variëren van merk tot merk en per fabrikant. Ieder heeft zijn eigen kleur, die ze gebruiken als referentie voor de kwaliteitscontrole en het gemak van het opsporen van een defecte batch.

Op deze manier wordt weer een andere mythe die viral is gegaan op het internet ontkracht door middel van zorgvuldig onderzoek. Deze bijzondere legende was een probleem voor tandheelkundige professionals, omdat het voor veel bezorgdheid onder hun patiënten heeft gezorgd wat betreft de gezondheid van hun gebit. Als je meer bewijs nodig hebt, kijk je gewoon naar je eigen voorraad tandpasta en vergelijk je de kleuren op de verpakking. Wij garanderen je dat je meer dan twee tubes hebt die deze kenmerken bevatten of zelfs veel verschillende kleuren hebben.