Wat betekenen de kleuren op tandpastatubes?

Meestal letten we niet op de kleurgecodeerde markeringen die op alledaagse producten staan die verkocht worden in winkels. Ze staan op vele producten, maar over de kleuren die op tandpastatubes staan is er een populaire mythe ontstaan, die zegt dat zij staan voor waar de tandpasta van is gemaakt.
Wat betekenen de kleuren op tandpastatubes?

Laatste update: 04 oktober, 2018

Sinds een tijdje is er sprake van een heuse urban legend. Mensen beweren namelijk dat de kleuren op tandpastatubes aangeven waarvan ze zijn gemaakt en hoe schadelijk ze zijn voor je gezondheid. Die informatie is echter volledig onjuist.

De waarheid over de kleuren op tandpastatubes

In dit artikel zullen we proberen te ophelderen wat deze markeringen eigenlijk betekenen. Zit er echt een betekenis achter de kleuren op tandpastatubes?

De informatie die rondgaat op het web is in ieder geval verkeerd. De kleuren zouden zogenaamd het volgende over de samenstelling van de tandpasta betekenen:

  • Groen = Natuurlijke producten
  • Blauw = Natuurlijke producten en geneesmiddelen
  • Rood = Natuurlijke en chemische componenten
  • Zwart = Zuiver chemische componenten

Maar in werkelijkheid is dit gewoon een broodjeaapverhaal om mensen bang te maken!

Deze website wilt de lezers goede informatie over de gezondheid te geven. Daarom zullen we hieronder uitleggen wat de kleuren op tandpastatubes echt betekenen. Zo hoef je in ieder geval niet meer te luisteren naar die nonsens op het internet!

Waar dienen de kleuren op tandpastatubes dan wel voor?

Tanden Poetsen

De kleuren die op verschillende merken tandpasta staan afgebeeld, zijn eigenlijk een kenmerk van andere commerciële producten, zoals melkpakken, cornflakes en koekjesverpakkingen. Die markeringen worden gebruikt tijdens de productie- en verpakkingsprocessen als kleurmerken of registratiehandleidingen.

Een robotsensor observeert de markeringen. Op die manier weet de machine waar ze de verpakking moet snijden of buigen. Deze kleuren zijn meestal donkerder dan de rest van de verpakking. Zo kan de machine ze immers makkelijker lezen.

Ook maken fabrikanten de tubes en de tandpasta zelf op twee totaal verschillende plaatsen. Tubes worden gemaakt in lange, holle strips. Afhankelijk van de hoeveelheid tandpasta die erin moet zullen de machines ze dan kleiner snijden. En net tijdens dit proces maakt de machine gebruik van de kleurmarkering.

Lees meer: bijzondere tips voor wanneer je tandpasta gebruikt.

En wat met de verschillende tussen die kleuren dan?

Tandpasta

Maar waarom de verschillende kleuren? De waarheid is dat de kleur niet te veel uitmaakt. Die varieert immers van merk tot merk en per fabrikant. Ieder heeft zijn eigen kleur, die ze gebruiken als referentie voor de kwaliteitscontrole. Ook is het zo makkelijker om defecte batches op te sporen.

Op deze manier wordt weer een andere mythe die viraal is gegaan op het internet ontkracht door middel van zorgvuldig onderzoek. Deze bijzondere legende was een probleem voor tandheelkundige professionals, omdat het voor veel bezorgdheid onder hun patiënten heeft gezorgd wat betreft de gezondheid van hun gebit.

Als je meer bewijs nodig hebt, kijk je gewoon naar je eigen voorraad tandpasta en vergelijk je de kleuren op de verpakking. Wij garanderen je dat je meer dan twee tubes hebt die deze kenmerken bevatten of zelfs veel verschillende kleuren hebben.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.