Je moet meer water drinken als je deze 7 tekenen vertoont

Op het moment dat we dorst hebben, is ons lichaam eigenlijk al uitgedroogd. Laat dit dus niet gebeuren. Let erop dat je geregeld water drinkt, zodat je lichaam goed kan blijven functioneren.
Je moet meer water drinken als je deze 7 tekenen vertoont

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Deskundigen raden aan om op zijn minst anderhalve liter water per dag te drinken. Echter niet iedereen volgt dit gezonde advies om het lichaam gehydrateerd te houden. Als je normaal maar een liter water drinkt, stuurt je lichaam je misschien signalen dat dit niet genoeg is. Je moet dus opletten en meer water drinken!

Wanneer moet je meer water drinken?

Hieronder bespreken we enkele signalen die je lichaam geeft om te vertellen dat je meer water drinken moet.

1. Droge mond

Droge mond

Als je soms last hebt van een droge mond, is de meest voor de hand liggende oplossing meer water drinken. Wanneer je een droge mond krijgt, is de automatische reflex om iets te drinken te halen. Let hiermee op, want niet elk drankje is even geschikt en water is absoluut het meest effectief.

Zoete dranken zijn bijvoorbeeld enkel een tijdelijke oplossing. Deze smeren de slijmvliezen in je mond en keel niet zoals het hoort. Je bereikt met deze dranken dan ook niet de hydratatie die je eigenlijk nodig hebt.  Drink dus liever puur water als je dit symptoom ervaart.

2. Droge huid

Meer water drinken als je een droge huid hebt

Het hebben van een droge huid is een van de meest herkenbare symptomen die we kunnen associëren met watertekort. Vergeet niet dat de huid het grootste orgaan is van ons lichaam. We moeten hier dus ook erg veel zorg voor dragen. Jammer genoeg vergeten we dit vaak.

Als je een droge huid hebt, moet je beseffen dat dit een van de eerste signalen is van uitdroging. Dit kan uiteraard serieuze gevolgen hebben:

  • Doordat we niet genoeg water drinken, voorkomen we dat ons lichaam zichzelf kan reinigen.
  • Het lichaam is dan niet in staat om vetten af te breken.
  • Het verliest bovendien haar vermogen om de lichaamstemperatuur te regelen door middel van zweten.

Dit alles kan verholpen worden door gewoonweg meer te drinken.

3. Droge ogen

Droge Ogen

Ook als je ogen jeuken of droog aanvoelen, is dit een teken dat je lichaam meer water nodig heeft. Dus als je merkt dat je ogen rood zijn en de ooghoeken droog zijn, kan dit veroorzaakt worden door een gebrek aan water. Dit zal ook je ogen beïnvloeden, zeker als je lenzen draagt.

4. Pijn rond de gewrichten

Gewrichtspijn

Als je pijn krijgt rond je gewrichten ervaart, kan dit ook duiden op een gebrek aan hydratatie van de huid. Kraakbeen, een onderdeel van je gewrichten dat de botten beschermt, bestaat voor 80% uit water.

Daarom is het zo belangrijk om je lichaam genoeg te hydrateren. Zodoende kunnen je gewrichten soepel blijven bewegen. Enkel en alleen als je je lichaam genoeg hydrateert, kunnen je gewrichten de stoten blijven opvangen wanneer je regelmatig sterke bewegingen maakt. Denk hierbij aan sporten en vallen.

5. Kleinere spieren

Spieren

Als je het gevoel hebt dat je spiermassa afneemt, is dit een slecht teken. Dit gebeurt omdat je lichaam voornamelijk uit water bestaat. Daarom is het belangrijk om water te drinken voor, tijdens en na fysieke activiteiten.

Het zal je bovendien helpen om je beter te laten voelen. Daarbij helpt het ook om de kans op ontstekingen en spierpijn tegen te gaan. Deze dingen kunnen erg pijnlijk en vervelend. De eerste stap om deze problemen te voorkomen is simpelweg meer water drinken. Eenvoudig toch?

6. Vermoeidheid

Vermoeidheid

Het gebrek aan voldoende water kan symptomen opwekken die gelijkaardig zijn aan bloedarmoedeHet lichaam begint water uit je bloed te halen. Daardoor kunnen je organen een gebrek aan water ervaren. Het hierop volgende gebrek aan zuurstof zorgt er op haar beurt dan weer voor dat je je suf en slaperig voelt.

  • Elke dag ga je je meer en meer moe voelen.
  • Als je dit symptoom ervaart en je gewoonlijk niet veel water drinkt, begin dan meer water te drinken en wacht af of je resultaat merkt.
  • Koffie is op de lange termijn geen goede oplossing. Om er zeker van te zijn dat je genoeg drinkt, is het aan te raden om de hoeveelheid water te drinken die ons lichaam echt nodig heeft.

7. Gerimpelde huid

Rimpels

Als je vindt dat je huid tekenen van veroudering vertoont, is dit waarschijnlijk omdat je je huid niet genoeg hydrateert. De hoeveelheid water die ons lichaam kan vasthouden vermindert naarmate we ouder worden. Daarom moeten we de hoeveelheid water die we dagelijks drinken verhogen.

Het meest voor de hand liggende symptoom zijn rimpels in de huid, maar dat is niet het enige effect. Dehydratie veroorzaakt op de lange termijn schade aan alle interne organen en is dus absoluut gevaarlijk.

Laat dit niet gebeuren en drink elke dag de aangeraden hoeveelheid water. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hooper, L., Bunn, D., Jimoh, F. O., & Fairweather-Tait, S. J. (2014). Water-loss dehydration and aging. Mechanisms of Ageing and Development. https://doi.org/10.1016/j.mad.2013.11.009
  • Shimizu, M., Kinoshita, K., Hattori, K., Ota, Y., Kanai, T., Kobayashi, H., & Tokuda, Y. (2012). Physical Signs of Dehydration in the Elderly. Internal Medicine. https://doi.org/10.2169/internalmedicine.51.7056
  • Hooper, L., Abdelhamid, A., Attreed, N. J., Campbell, W. W., Channell, A. M., Chassagne, P., … Hunter, P. (2015). Clinical symptoms, signs and tests for identification of impending and current water-loss dehydration in older people. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009647.pub2

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.