7 tekenen dat je onmiddellijk water moet drinken

Op het moment dat we dorst hebben, is ons lichaam eigenlijk al uitgedroogd. Laat dit dus niet gebeuren. Let erop dat je geregeld water drinkt, zodat je lichaam goed kan blijven functioneren.

Het is aangeraden om op zijn minst anderhalve liter water per dag te drinken, maar niet iedereen volgt dit gezonde advies om het lichaam gehydrateerd te houden. Als je normaal maar een liter water drinkt, stuurt je lichaam je misschien signalen dat dit niet genoeg is.

Hieronder bespreken we enkele symptomen waarbij je lichaam je probeert te vertellen dat je dringend meer water moet drinken.

1. Droge mond

Droge Mond

Als je soms last hebt van een droge mond, is het enige dat je misschien moet doen meer water drinken.

Wanneer je een droge mond krijgt, is de automatische reflex om iets te drinken te halen. Let hiermee op, want niet elk drankje is even geschikt en water is absoluut het meest effectief. Zoete dranken zijn bijvoorbeeld enkel een tijdelijke oplossing. Deze smeren de slijmvliezen in je mond en keel niet zoals het hoort en je bereikt door deze dranken dan ook niet de hydratatie die je eigenlijk nodig hebt. Drink dus water als je dit symptoom ervaart en geen andere vloeistoffen.

2. Droge huid

Droge Huid

Het hebben van een droge huid is een van de meest herkenbare symptomen die we kunnen associëren met een gebrek aan hydratatie. Vergeet niet dat de huid het grootste orgaan is van ons lichaam en dat we hier dus ook erg veel zorg voor moeten dragen. Jammer genoeg vergeten we dit vaak.

Als je een droge huid hebt, moet je beseffen dat dit een van de eerste signalen zijn van dehydratatie, wat serieuze gevolgen kan hebben. Doordat we niet genoeg drinken, verhinderen we dat ons lichaam zichzelf kan reinigen. Het lichaam is dan niet in staat om vetten af te breken en verliest haar vermogen om de lichaamstemperatuur te regelen door middel van zweten.

Dit alles kan verholpen worden door gewoonweg meer te drinken.

3. Droge ogen

Droge Ogen

Ook als je ogen jeuken of droog aanvoelen, is dit een teken dat je lichaam meer water nodig heeft. Dus als je merkt dat je ogen rood zijn en de ooghoeken droog zijn, kan dit veroorzaakt worden door een gebrek aan hydratatie. Dit zal ook je ogen beïnvloeden, zeker als je lenzen draagt.

4. Pijn rond de gewrichten

Gewrichtspijn

Als je pijn krijgt rond je gewrichten ervaart, kan dit ook duiden op een gebrek aan hydratatie van de huid. Vele gewrichten, zoals bijvoorbeeld kraakbeen, bestaan voor 80% uit water. Daarom is het zo belangrijk om je lichaam genoeg te hydrateren, zodat je gewrichten soepel kunnen blijven bewegen. Enkel en alleen als je je lichaam genoeg hydrateert, kunnen je gewrichten de stoten blijven verwerken wanneer je regelmatig sterke bewegingen maakt. Denk hierbij aan sporten en vallen.

5. Kleinere spieren

Spieren

Als je het gevoel hebt dat je spiermassa afneemt, is dit een slecht teken. Dit gebeurt omdat je lichaam voornamelijk uit water bestaat. Daarom is het belangrijk om water te drinken voor, tijdens en na fysieke activiteiten. Het zal je ook helpen om je beter te doen voelen. Daarbij helpt het ook om de kans op ontstekingen en spierpijn tegen te gaan.

Dit zijn dingen die erg pijnlijk en vervelend kunnen zijn en alles wat je moet doen om het te verkomen, is meer water drinken. Eenvoudig toch?

6. Je voelt je moe

Vermoeidheid

Het gebrek aan voldoende hydratatie kan symptomen opwekken die gelijkaardig zijn aan bloedarmoede. Het lichaam begint water te gebruiken van je bloed, waardoor al je organen een gebrek aan hydratatie gaan ervaren. Dit gebrek aan zuurstof zorgt er op haar beurt dan weer voor dat je je suf en slaperig voelt.

Elke dag ga je je meer en meer moe voelen. Als je dit symptoom ervaart en je gewoonlijk niet veel water drinkt, begin dan meer water te drinken en wacht af of je resultaat merkt. Koffie is op de lange termijn geen goede oplossing. Om er zeker van te zijn dat je genoeg drinkt, is het aan te raden om de hoeveelheid water te drinken die ons lichaam echt nodig heeft.

7. Rimpels in de huid

Rimpels

Als je vindt dat je huid tekenen van veroudering vertoont, is dit waarschijnlijk omdat je je huid niet genoeg hydrateert. De hoeveelheid water die ons lichaam kan vasthouden vermindert naarmate we ouder worden. Daarom moeten we de hoeveelheid water die we dagelijks drinken verhogen.

Het meest voor de hand liggende symptoom zijn rimpels in de huid, maar dat is niet het enige effect. De dehydratie veroorzaakt op de lange termijn schade aan alle interne organen en is dus absoluut gevaarlijk.

Laat dit niet gebeuren en drink elke dag de aangeraden hoeveelheid water.

Bekijk Ook