7 feiten die alle liefhebbers van koffie moeten weten

Veel mensen denken dat koffie ongezond is, maar er zitten juist voordelen aan het drinken van koffie.
7 feiten die alle liefhebbers van koffie moeten weten
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Houd je van koffie en beperk je jezelf altijd om er meer van te drinken, omdat je denkt dat het slecht voor je is? Lees dan deze feiten die alle liefhebbers van koffie moeten weten.

7 feiten die liefhebbers van koffie moeten weten

1. Verhoogt hersenactiviteit

Hersenen aan het gewichtheffen
Koffie verhoogt de hersenactiviteit,
  • de concentratie verbeteren
  • reacties versnellen
  • een alert gevoel geven
  • enzovoorts

Als je het met suiker drinkt, dan zul je een sterker effect voelen, omdat suiker ook een goede stimulant is.

Er is geen twijfel over mogelijk, het combineren van cafeïne en glucose activeert alle juiste gebieden in de hersenen. Je kunt het echter beter niet op een lege maag drinken. Dan zal je mogelijk juist tegenovergestelde effecten voelen.

2. Verhoogt de bloeddruk

Met slechts één kopje koffie kan je een lage bloeddruk verbeteren. Het is echter goed voor mensen met een lage bloeddruk, maar niet nuttig voor mensen die lijden aan tachycardie.

3. Versterkt het immuunsysteem

Rode bloedcellen
immuunsysteem

Het is ook in staat om organen  te versterken zoals: 

  • de lever
  • het hart
  • het maag-darmkanaal 

De gezondste dagelijkse dosering is drie kopjes. Je kunt het best versgemalen koffie drinken. Oplos-varianten bevatten minder voedingsstoffen en meer chemische additieven die negatieve bijwerkingen in het maag-darmkanaal kunnen veroorzaken.

4. Verlicht hoofdpijn

Cafeïne in natuurlijke koffie kan helpen bij het bestrijden van hoofdpijn en migraine. Hoewel een kopje koffie nooit pijnstillers kan vervangen, moet je bedenken dat traditionele medicijnen effectiever zijn door andere componenten, waaronder cafeïne. Het effect van de actieve ingrediënten kan toenemen met 40%.

5. Het is het perfecte stress werende product

Vrouw met stress
Dankzij deze drank kun je afscheid nemen van stress, omdat het dopamine aanmaakt en serotonine-receptoren vrijmaakt,

Alleen al het drinken van één kopje koffie is genoeg, want cafeïne is één van de meest voorkomende stimulerende middelen voor het centrale zenuwstelsel en werkt ook als een effectief antidepressivum.

De beste manier om cafeïne te gebruiken is door koffie te drinken, omdat cafeïne uit andere producten zoals thee, koolzuurhoudende dranken of chocolade, niet in staat zijn om zenuwen op dezelfde schaal te stimuleren.

6. Verbetert het geheugen

Koffie kan je geheugen aanzienlijk verbeteren. Op dezelfde manier dat het drankje je humeur en prestaties kan verbeteren, kan het ook je geheugen helpen.

De voordelen zijn echter alleen van toepassing op het kortetermijngeheugen. Het is een klein detail gezien het feit dat onze hersenen alle informatie opslaan die we in ons kortetermijngeheugen ontvangen en deze informatie na een uur overbrengt naar het langetermijngeheugen.

7. Helpt je af te vallen

Weegschaal staat op 63 kilo
die normaal koffie consumeren, komen dus niet zoveel in gewicht aan en lichaamsbeweging is effectiever voor hen.

We hopen dat deze feiten over koffie, de liefhebbers van koffie een beetje meer inzicht hebben gegeven over hun favoriete drank. Wellicht ook interessant voor jou

Hoeveel koffie mag je drinken per dag?
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Hoeveel koffie mag je drinken per dag?

In Nederland drinkt de gemiddelde persoon ongeveer 2,4 koppen koffie per dag. Hoeveel koffie per dag is echter nog gezond?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.